25 Φεβρουαριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Μόνο ένας στους τρεις θεωρεί ότι το Διαδίκτυο απειλεί τη γνωσιακή ικανότητά μας...
Μάλλον πιο έξυπνους παρά πιο χαζούς θα μας κάνει το Διαδίκτυο τα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με τον οργανισμό Pew Internet And American Life Project ο οποίος εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
Το Ρew επέλεξε 895 αυθεντίες επάνω σε θέματα τεχνολογίας και τους έβαλε να πουν τη γνώμη τους σχετικά με δέκα διαφορετικά μελλοντικά σενάρια για την επίδραση του Διαδικτύου στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου, συμμετείχαν επιστήμονες, επιχειρηματίες, συγγραφείς, στελέχη εταιρειών όπως η Μicrosoft, η Google και η ΙΒΜ και πανεπιστημιακοί καθηγητές. Τρεις στους τέσσερις (76%) απάντησαν ότι η χρήση του Διαδικτύου αυξάνει την ανθρώπινη νοημοσύνη, ενώ δύο στους τρεις (65%) πιστεύουν ότι το Διαδίκτυο έχει προαγάγει την ικανότητα να διαβάζουμε, να γράφουμε και να επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα.
Μόνο ένας στους τρεις (32%) θεωρεί ότι ως το 2020 το Ιnternet θα έχει θέσει σε κίνδυνο τη γνωσιακή μας ικανότητα και τη δυνατότητα συγκέντρωσής μας, ενώ το 21% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το Διαδίκτυο έχει αντίστροφα αποτελέσματα και ότι μειώνει το ΙQ εκείνων οι οποίοι το χρησιμοποιούν πολύ.
Τέσσερις στους έξι (61%) απάντησαν, τέλος, ότι ευελπιστούν σε ένα διαδικτυακό μέλλον με την πληροφορία να κυκλοφορεί ελεύθερη, ενώ το 55% πιστεύει πως οι χρήστες του Ιnternet θα συνεχίσουν ως το 2020 να συμμετέχουν στα διαδικτυακά δρώμενα διατηρώντας την ανωνυμία τους.
Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, ένα άρθρο που δημοσίευσε πριν από δύο χρόνια σε επιστημονικό περιοδικό ο Νίκολας Καρ, ένας ειδικός σε θέματα ψηφιακών επικοινωνιών και δραστήριος μπλόγκερ. Ο κ. Καρ, πρώην διευθυντής του περιοδικού «Ηarvard Βusiness Review», στο άρθρο του εκείνο με τίτλο το ερώτημα «Μας αποβλακώνει το Google;» υποστήριζε ότι η αλόγιστη χρήση του Διαδικτύου υπονομεύει την ικανότητά μας να διαβάσουμε οτιδήποτε άλλο πέραν των μηνυμάτων στην ηλεκτρονική μας αλληλογραφία και τα μπλογκ.
«Αισθάνομαι το μυαλό μου να αλλάζει. Και το καταλαβαίνω περισσότερο όταν διαβάζω. Η ικανότητα που είχα να παρακολουθώ μια περίπλοκη επιχειρηματολογία έχει μειωθεί δραστικά. Τώρα η συγκέντρωσή μου αρχίζει να περισπάται ύστερα από δυο-τρεις σελίδες. Το βαθύ διάβασμα που προηγουμένως μου ερχόταν τόσο φυσικά, τώρα έχει γίνει αγώνας. Αυτό που φαίνεται να κάνει το Διαδίκτυο είναι να ψαλιδίζει την ικανότητά μου για συγκέντρωση και στοχασμό» έγραφε τον Ιούνιο του 2008 ο 50χρονος συγγραφέας, κρούοντας τον κώδωνα του κίνδυνου για τον τρόπο με τον οποίο το Διαδίκτυο επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσής μας. «Κάποτε ήμουν δύτης στη θάλασσα των λέξεων. Τώρα τρέχω στην επιφάνεια σαν παιδί πάνω σε τζετ σκι» κατέληγε ο κ. Καρ.
«Ως το 2020 το Google θα μας έχει σίγουρα κάνει πιο ενημερωμένους» υποστηρίζει με τη σειρά του ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Χαλ Βάριαν, αλλάζοντας την οπτική γύρω από το διαδικτυακό «κουτί της Πανδώρας» που ίδρυσαν το 1998 από κοινού ο Σεργκέι Μπριν και ο Λάρι Πέιτζ.
24/02/2010 - tovima.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV