13 Ιουλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Απόλυτα επιτυχής ήταν η δοκιμή μιας επαναστατικής τεχνολογίας που επιτρέπει τον έλεγχο διαφόρων συστημάτων με τη σκέψη. Το BCI είναι μια τεχνολογία διεπιφάνειας εγκεφάλου πάνω στην οποία αναπτύχθηκε ένα νέο σύστημα που υπόσχεται να αλλάξει τον σύγχρονο τρόπο ζωής προσφέροντας στους χρήστες της τη δυνατότητα να ελέγχουν τις οικιακές συσκευές αλλά και όλα τα υπόλοιπα συστήματα λειτουργίας του σπιτιού με το μυαλό τους.
Το νέο σύστημα αποτελείται από έναν ηλεκτροεγκεφαλογράφο, τα ηλεκτρόδια του οποίου καταλήγουν σε ένα σκουφάκι το οποίο φορά ο χρήστης. Το σύστημα συλλαμβάνει τα εγκεφαλικά σήματα, τα «μεταφράζει» και τα μετατρέπει σε νοητικές εντολές ελέγχου.
Η δοκιμή
Το σύστημα ανέπτυξε η αυστριακή εταιρία ιατρικής τεχνολογίας G.Tec που αποφάσισε να κάνει μια δοκιμή του στον εικονικό κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Πιο συγκεκριμένα το BCI χρησιμοποιήθηκε από παίκτες του δημοφιλούς παιχνιδιού Second Life -το παιχνίδι εξελίσσεται στον κυβερνοχώρο και οι παίκτες ελέγχουν ένα avatar, ένα ψηφιακό alter-ego τους, ξεκινώντας μια νέα ζωή παράλληλα με την πραγματική τους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι οι παίκτες έπασχαν από μια σοβαρή ασθένεια που τους είχε προκαλέσει ολική παραλυσία, με αποτέλεσμα να μπορούν να κινούν μόνο τα μάτια τους. Το BCI επέτρεψε στους ασθενείς να συμμετάσχουν κανονικά στο παιχνίδι.
«Τηλεόραση άνοιξε»
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές της η τεχνολογία έχει ευρύ φάσμα εφαρμογών. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον έλεγχο του σπιτιού με τον χρήστη της τεχνολογίας να μπορεί να ανάβει τα φώτα, την κουζίνα, το θερμοσίφωνα, την τηλεόραση, τον κλιματισμό κ.λπ. με νοητικές εντολές. Ο χρήστης του BCI θα μπορεί όχι απλά να ενεργοποιεί αλλά και να ελέγχει τις οικιακές συσκευές.
Δεν θα μπορεί για παράδειγμα απλώς να ανάψει την τηλεόραση με τη σκέψη, αλλά και να αλλάζει κανάλια, να αυξομειώνει την ένταση του ήχου κλπ.
Το BCI θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί από ακρωτηριασμένα άτομα ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν το προσθετικό άκρο τους ή από άτομα που είναι καθηλωμένα σε αμαξίδιο ώστε να το ελέγχουν με τη σκέψη.
Μια άλλη χρήση του συστήματος θα αφορούσε τη δακτυλογράφηση με τη σκέψη ενώ σε μια ακόμη πιο προηγμένη εκδοχή που αναπτύσσουν οι ερευνητές της G.Tec, ο χρήστης της τεχνολογίας θα μπορεί να ελέγχει με αυτή ένα ρομπότ.
Πηγή: tovima.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV