-
Το ένα είναι το κανάλι από το οποίο μεταφέρεται η φωνή και τα δεδομένα. Όλες οι κλήσεις και τα δεδομένα για την πρόσβαση στο ίντερνετ περνάνε από εδώ. Ουσιαστικά, όταν χρησιμοποιείτε αυτό το κανάλι, χρεώνεστε ανάλογα με τη χρήση.
-
Το δεύτερο είναι το κανάλι ελέγχου. Αυτό το κανάλι χρησιμοποιείται για τις υπηρεσίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας - για παράδειγμα, την επικοινωνία της συσκευής με την κεραία. Το κινητό στέλνει ένα μήνυμα στην κεραία πως "Είμαι εδώ" και η κεραία απαντάει "ΟΚ!". Αυτό το πάρε-δώσε των δεδομένων γίνεται συνεχώς όσο το κινητό είναι ανοιχτό (και έχει σήμα), ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείται για κλήσεις ή για ίντερνετ .
Ε, από αυτό το κανάλι ελέγχου μεταφέρονται τα SMS. Αντί το κινητό να στείλει το σήμα "είμαι εδώ", στέλνει το εξερχόμενο μήνυμα. Αντί η κεραία να απαντήσει "ΟΚ", στέλνει το εισερχόμενο μήνυμα ή την αναφορά παράδοσης. Αυτός είναι και ο λόγος που τα SMS περιορίζονται στους 160 χαρακτήρες -αυτό είναι το μέγιστο πακέτο δεδομένων που μπορεί να μεταφέρει το κανάλι ελέγχου. Όταν δεν στέλνει κανείς μηνύματα, έτσι κι αλλιώς μεταφέρονται δεδομένα από το κανάλι ελέγχου.
Μόνο που αυτά τα δεδομένα, είναι ήδη πληρωμένα από τον καταναλωτή (από το πάγιο που πληρώνει ή σαν ένα μέρος από το κόστος της καρτοκινητής). Απλά, αν θελήσει να χρησιμοποιήσει αυτό το κανάλι για SMS, θα χρεωθεί €0,1240 για την κάθε φορά (όπως προαναφέραμε το Cosmote 60).
Είναι σαν κάθε χρήστης της κινητής να έχει έναν ανεμιστήρα που να λειτουργεί συνεχώς, έτσι κι αλλιώς, αλλά κάθε φορά που στέκεται μπροστά του για να δροσιστεί, να χρεώνεται €0,1240. Ενώ ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιήσει το air condition (κινητό ίντερνετ) για να "δροσιστεί" 7.922 φορές, με το ίδιο ακριβώς κόστος. Ένας επιστήμονας στην Αγγλία διαπίστωσε πως ένα γραπτό μήνυμα κοστίζει τέσσερις φορές περισσότερο από το να λάβεις τα ίδια ακριβώς δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble!
Δεν υποστηρίζουμε πως τα SMS θα έπρεπε να είναι εντελώς δωρεάν -στο κάτω-κάτω, είναι μια χρήσιμη υπηρεσία, και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι επιχειρήσεις, όχι φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Μην νομίζετε όμως πως τα SMS είναι φτηνά. Αν θέλετε να κάνετε οικονομία, πάρτε τηλέφωνο ή στείλτε e-mail από το κινητό σας. Θα πείτε καλύτερα αυτά που θέλετε και θα πιάσουν πολύ περισσότερο τόπο τα χρήματά σας.
Πηγή: pcsteps.gr