20 Ιουλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Αιτήσεις για την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων χρηστών του διαδικτύου δέχθηκε η Google από τις αρμόδιες αρχές 26 κρατών του ανεπτυγμένου κόσμου, σύμφωνα με την Έκθεση Διαφάνειας που έδωσε στη δημοσιότητα με στοιχεία που αφορούν το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση με την οποία υποδεικνύεται το εύρος της διαδικτυακής λογοκρισίας, η Google δέχθηκε 14.000 αιτήσεις από κυβερνήσεις ή διωκτικές αρχές, προκειμένου να αποκαλύψει στοιχεία για τους χρήστες της και έδωσε τις πληροφορίες που της ζητήθηκαν στο 90% των περιπτώσεων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ποια ήταν η χώρα που ζητούσε τα στοιχεία.
Τα περισσότερα αιτήματα κατατέθηκαν από τις ΗΠΑ, ενώ ενδιαφέρον για την αποκάλυψη της ταυτότητας συγκεκριμένων χρηστών έδειξαν η Βραζιλία, η Ινδία και η Βρετανία.
Ο υπεύθυνος του τομέα Ελευθερίας Εκφρασης της Google Ευρώπης, Ουίλιαμ Εκικσον, τόνισε ότι συχνά η εταιρεία καλείται από τον παροχέα να «κατεβάσει» αναρτήσεις ή ιστοσελίδες, πρακτική στην οποία καταφεύγουν ακόμα και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ηλεκτρονική λογοκρισία
Η «αραβική άνοιξη» και η καταστολή της ελευθερίας έκφρασης στο διαδίκτυο από τα καθεστώτα της Αιγύπτου και της Τυνησίας, ανέδειξαν ξανά το πρόβλημα της ηλεκτρονικής λογοκρισίας. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Google συμμορφώθηκε με αίτημα να παρεμποδίσει την πρόσβαση από την Ταϊλάνδη σε 43 βίντεο αναρτημένα στο YouTube επειδή παραβίαζαν τους νόμους που απαγορεύουν την κριτική ή διακωμώδηση του μονάρχη της χώρας, βασιλιά Μπουμιμπόλ.
Οσον αφορά τη Βρετανία, τα περισσότερα αιτήματα προήλθαν από την υπηρεσία ανταγωνισμού και αφορούσαν την κατάργηση παραπλανητικού διαφημιστικού υλικού που διευκόλυνε απάτες, ενώ στην πλειοψηφία τους οι αιτήσεις αφαίρεσης αναρτήσεων από τις ΗΠΑ αφορούσαν περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμισης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα έξι δικαστικές αποφάσεις απαιτούσαν την αφαίρεση αναρτήσεων - με τις οποίες κατασυκοφαντούσαν έναν άνδρα και την οικογένειά του. Ο αριθμός των αναρτήσεων ήταν εντυπωσιακός, καθώς υπερέβαιναν τις 1.110.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Google ισχυρίζεται ότι δεν δέχθηκε καμία αίτηση αφαίρεσης ιστοσελίδων από την κινεζική κυβέρνηση τους τελευταίους έξι μήνες, τη χρονιά που πέρασε. Η μηχανή αναζήτησης εξάλλου κατευθύνει τους Κινέζους χρήστες στην ιστοσελίδα της στο Χονγκ Κονγκ. Η πρώην βρετανική αποικία, πάντως, αύξησε σημαντικά τις αιτήσεις της για αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων χρηστών το τελευταίο εξάμηνο, κατά 80%. Η Google χορήγησε πληροφορίες μόλις στο 59% των περιπτώσεων...
Πηγή: kathimerini.gr από The Guardian
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV