20 Ιουλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Η αναπάντεχη επίσκεψη του κολοβακτηριδίου E.Coli στη Γερμανία και πιο πρόσφατα στη Γαλλία δεν προκάλεσε μόνον θανάτους. Μας έκανε όλους πολύ πιο ευαίσθητους στα ζητήματα υγιεινής, ενώ οι συστάσεις των ειδικών για συστηματικό πλύσιμο των χεριών αποτέλεσε υπενθύμιση ενός αδιαμφισβήτητου γεγονότος, ότι, δηλαδή, περιβαλλόμαστε διαρκώς από επικίνδυνα ενίοτε βακτήρια και μικροοργανισμούς.
Μπορεί η λεκάνη της τουαλέτας να έχει το «κακό όνομα», εξηγεί ο Τσαρλς Τζέρμπα, μικροβιολόγος Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα - εξαιτίας του λόγου για τον οποίο τις χρησιμοποιούμε. Ομως, όπως έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες, η τουαλέτα έχει συχνά πολύ λιγότερα βακτήρια και μικροοργανισμούς από αυτούς που ανιχνεύονται σε άλλους «καθαρότερους» χώρους του σπιτιού, όπως είναι το γραφείο, το πληκτρολόγιο ή η κουζίνα.
«Τα ξύλα πάνω στα οποία κόβουμε το ψωμί θα έπρεπε να μας προκαλούν πραγματική αηδία. Εχουν 200 φορές περισσότερα βακτήρια απ' ό,τι η λεκάνη της τουαλέτας», επισημαίνει ο δρ Τζέρμπα.
Σήμερα στην αγορά μπορεί κανείς να βρει διάφορες συσκευές για να απολυμάνει αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως το κινητό, την οδοντόβουρτσα, τα κλινοσκεπάσματα, αλλά και το δάπεδο και τις επιφάνειες της κουζίνας.
Μερικές από τις πιο δημοφιλείς συσκευές είναι:
Το Violight Uv Cell Phone Sanitizer υπόσχεται ότι θα καταστρέψει το 99,9% των βακτηρίων που επικάθηνται στο κινητό σας τηλέφωνο, υπόσχεση που πραγματοποιεί, χρησιμοποιώντας μία ακτίνα υπεριώδους ακτινοβολίας, συγκεκριμένου μήκους κύματος, το οποίο εφόσον στοχεύσει με ακρίβεια μπορεί να καταστρέψει το DNA των μικροοργανισμών. Τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται και στη βιομηχανία. Η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο φτηνή, οι συσκευές αποκτούν μικρότερες διαστάσεις και μπορούν πλέον να μπουν και στο σπίτι μας.
Ο «καθαριστής» κινητών τηλεφώνων στην πραγματικότητα είναι ένα κομμάτι ασημένιου πλαστικού, στο μέγεθος περίπου μιας σαπουνοθήκης και η χρήση του είναι εξαιρετικά απλή. Τοποθετείς στο εσωτερικό το κινητό σου και κλείνεις το καπάκι. Ενα μικρό λαμπάκι αναβοσβήνει, ειδοποιώντας ότι η συσκευή απολύμανσης λειτουργεί. Μετά από πέντε λεπτά, το κινητό έχει απολυμανθεί πλήρως. Οταν το βγάλει ο χρήστης από τη μηχανή απολύμανσης δεν μυρίζει τίποτα, ούτε καν μοιάζει καθαρότερο απ' ό,τι ήταν λίγη ώρα πριν, καθώς στόχος της διαδικασίας δεν είναι η αφαίρεση των λεκέδων αλλά η απολύμανσή του.
Βέβαια, λέει ο δρ. Τζέρμπα, είναι εντελώς απίθανο οι μικροοργανισμοί που φωλιάζουν στο κινητό μας να μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο κακό στην υγεία μας. «Σίγουρα τα κινητά είναι γεμάτα μικρόβια. Αλλά αν δεν δανείζετε τη συσκευή σας σε τρίτους, δεν πρέπει να φοβάστε τίποτα».
Ισως ένα πιο χρήσιμο όπλο στην αντιβακτηριακή σας… φαρέτρα να είναι μία συσκευή για την απολύμανση της οδοντόβουρτσας, η Violight toothbrush sanitizer. «Εκ πρώτης όψεως μοιάζει σαν μια κοινή θήκη οδοντόβουρτσας, αλλά όταν πατήσει κανείς το κουμπί, ένα υπεριώδες φως εξαφανίζει τα μικρόβια από αυτό το μικρό εργαλείο που χρησιμοποιούμε πολλάκις καθημερινά». Σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2008, από την Επιθεώρηση της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας, οι οδοντόβουρτσες που καθαρίζονται με VIOlight είχαν πολύ λιγότερα βακτήρια συγκριτικά με αυτές που ο χρήστης απλώς καθάριζε με κρύο τρεχούμενο νερό. Βέβαια, όσο παράξενο και αν είναι αυτό, στη μελέτη σημειώνεται ότι δεν υπάρχει απόδειξη που να υποδεικνύει ότι μία πιο καθαρή οδοντόβουρτσα συνεπάγεται απαραιτήτως και καλύτερη στοματική υγεία.
Και φυσικά η αναγκαιότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας δεν εξαντλείται μέσα στο μπάνιο. Μπορεί να κάνει θαύματα και στην κουζίνα σας και ιδιαίτερα τις επιφάνειες όπου κόβονται τρόφιμα, τις επιφάνειες της κουζίνας ακόμα και το γραφείο. Το CleanWave Sanitizing Wand μπορεί να μην είναι το μαγικό ραβδί που θα περίμενε κανείς να δει στα χέρια μιας μάγισσας, αλλά δεν απέχει και πολύ. Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σκληρές, μη πορώδεις επιφάνειες, ενώ βέβαια το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι απολυμαίνει χωρίς επικίνδυνα χημικά. Ωστόσο, όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τέτοιες συσκευές πρέπει να γνωρίζει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επικίνδυνη εάν την κοιτάξει κανείς απευθείας.
Ανάλογες συσκευές βρίσκονται στην αγορά για τον καθαρισμό επίπλων, κλινοσκεπασμάτων κ.ο.κ. (Verilux Clean Wave Sanitizg Furniture and Bed Vac) που απολυμαίνει μαλακά αντικείμενα -όπως είναι τα λούτρινα παιχνίδια του μωρού- ή οτιδήποτε άλλο δεν θέλετε να εκθέσετε στα σκληρά παραδοσιακά χημικά. Επίσης, αυτά τα συστήματα καθαριότητας είναι αποτελεσματικά κατά των κοριών, αλλά και των αυγών του ακάρεως, που προκαλεί ασθματικές κρίσεις και κάνει τη ζωή πραγματικά κόλαση για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Πηγή: kathimerini.gr από The New York Times
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV