Διαφήμιση
( 1 ψήφος )

Μια ψηφιακή Κιβωτός αναμνήσεων, ιστορίας και λαογραφίας του χωριού Κόρωνος της ορεινής Νάξου ταξιδεύει στο διαδίκτυο. Μια σύγχρονη Κιβωτός, που αρμενίζει στις περασμένες δεκαετίες και στις εποχές που έρχονται, μέσω 15 ψηφιακών μπλογκ, που με αμέριστο μεράκι διαμόρφωσε ο 37χρονος Γιώργος Μανωλάς, με καταγωγή από το όμορφο χωριό. Το μοντέρνο του διαδικτύου αγκαλιά με την παράδοση, με τις σύγχρονες ψηφιακές δυνατότητες να φέρνουν στο φως και να κρατούν παντοτινά ζωντανές κιτρινισμένες και σκισμένες φωτογραφίες των αρχών του 20ού αιώνα, ακόμα και του 19ου!

Σήμερα, με ένα απλό κλικ στο ίντερνετ, ο καθένας μπορεί να ξεναγηθεί στην ιστορία της Κορώνου Νάξου. Ούτε ένα ούτε δύο, δεκαπέντε μπλογκ χρειάστηκε ο Γ. Μανωλάς για να χωρέσει το πλούσιο υλικό που του παρέχουν απλόχερα οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και όσοι ζουν στη Χώρα της Νάξου, στην Αθήνα ή στην ξενιτιά. «Από τη στιγμή που κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται για κερδοσκοπική εργασία, αλλά γίνεται για τη διάσωση της μνήμης του χωριού, όλοι άνοιγαν την πόρτα τους και τα... σεντούκια τους», λέει ο κ. Μανωλάς. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Μανωλάς δεν είναι κανένας ειδικός στις τεχνολογίες, στους υπολογιστές και στο ίντερνετ. Ιδιωτικός υπάλληλος, εργαζόμενος στις κατασκευές, είχε –όπως μας είπε– πολύ μέτρια σχέση, με το... άθλημα του ίντερνετ. «Γι’ αυτό ξεκίνησα, πριν από 3,5 χρόνια, με μπλογκ, που είναι πιο εύκολο στην κατασκευή του. Επειδή η χωρητικότητα ήταν μικρή, αναγκάστηκα να κάνω πολλά. Τώρα έχω μπει σε διαδικασία συγχώνευσης, καθώς οι χωρητικότητες ανέβηκαν».

Κόρωνος Νάξου

4.000 φωτογραφίες

Απίστευτος ο όγκος και ο πλούτος του υλικού από ένα χωριό με πλούσια ιστορία. Πάνω από 4.000 φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί ήδη και διαρκώς αυξάνονται. Και τι δεν ανακαλύπτεις «ξεφυλλίζοντας» τα ψηφιακά αρχεία του κ. Μανωλά. Γαμήλια γλέντια, από πολλές δεκαετίες πίσω μέχρι τις μέρες μας, βαφτίσεις, διαχρονικές Απόκριες και γιορτές του Πάσχα, με τους ανθρώπους να αλλάζουν, αλλά την πλάτσα (πλατεία) και την εκκλησιά του χωριού να μένουν στη θέση τους. Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει στα ορυχεία της σμύριδας και στους σμυριδεργάτες, που αποτέλεσαν για πολλές δεκαετίες το κέντρο της ζωής ενός ορεινού χωριού, που ζούσε κυρίως από την εξόρυξη. Με την εκμετάλλευση της σμύριδας το χωριό έφτασε στην άνθησή του την περίοδο 1920-1940, με 1.900 κατοίκους.

Η περίοδος της ιταλο-γερμανικής Κατοχής οδήγησε σε οικονομική καταστροφή και σε μια τρομερή τραγωδία, με απώλεια σχεδόν 400 ζωών, κυρίως το 1943-44, σχεδόν αποκλειστικά από πείνα! Μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές των μπλογκς της Κορώνου είναι η παράθεση δεκάδων φωτογραφιών από τους κατοίκους (άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά) που έχασαν τη ζωή λόγω πείνας και εξάντλησης τα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Αλλο να μαθαίνεις έναν αριθμό κι άλλο να βλέπεις να σε κοιτούν κατάματα οι άνθρωποι που έχασαν –τόσο τραγικά– τη ζωή τους. Δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στον αγωνιστή της δημοκρατίας και γέννημα της Κορώνου, Νικηφόρο Μανδηλαρά, που δολοφονήθηκε από τη χούντα.

Στα μπλογκς του Γ. Μανωλά δεν κυριαρχούν τα λόγια, αλλά οι φωτογραφίες. Εκεί μπορεί να βρει κανείς φωτογραφίες ακόμα και ανά ξεχωριστό άνθρωπο, οι οποίοι καταγράφονται και με το επίσημο επίθετό τους και με το παρατσούκλι τους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα γενεαλογικά δέντρα των κατοίκων, ενώ υπάρχουν και φωτογραφίες από άγνωστα πρόσωπα, όπου ζητούνται πληροφορίες για το ποιοι είναι.

«Κι εγώ έτσι ξεκίνησα, με την αναζήτηση των προγόνων μου και της καταγωγής μου», μας λέει ο κ. Μανωλάς. Αποτέλεσμα αυτής της «περιέργειας» ήταν η δημιουργία αυτού του υπέροχου δημιουργήματος, το οποίο επισκέπτονται μέχρι και 400 άτομα την ημέρα. «Εχω ήδη δώσει υλικό σε δημοσιογραφικές έρευνες και πανεπιστημιακές εργασίες», τονίζει ο κ. Μανωλάς, ο οποίος δεν κρύβει το έντονο ενδιαφέρον του για τη λαογραφία και τον τόπο του. Μέχρι και λεξικό τοπικών όρων έχει αναρτήσει.

Ξεφυλλίζοντας τα μπλογκ για την Κόρωνο, γεννιέται η επιθυμία να επισκεφθείς αυτό το ορεινό και όμορφο χωριό της Νάξου, όπου σήμερα κατοικούν περίπου 350 άτομα. Για να αγναντέψει κανείς από τις παλιές του πεζούλες, το σήμερα αλλά και το χθες (κι έτσι ίσως και το αύριο), έξω από το πολύβουο κύμα του τουρισμού.

Επισκεφθείτε μερικά από τα ιστολόγια:

 

Πηγή: kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;