22 Ιουλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Την τελευταία δεκαετία της προηγούμενης χιλιετίας, υπήρχε μια γνωστή προς όλους τακτική των εταιρειών κατασκευής υπολογιστών και λογισμικού, η οποία δεν έχει φυσικά ποτέ αποδειχθεί επίσημα ότι υφίστατο ούτε βέβαια υπήρξε κάποια δήλωση παραδοχής από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.
Αυτή η τακτική «επέβαλλε» στον εκάστοτε χρήστη σημαντικές αναβαθμίσεις υλικού (hardware, ήτοι οι διάφορες κάρτες και τσιπ στο εσωτερικό του υπολογιστή), ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τις νεότερες εκδόσεις των όποιων προγραμμάτων και κυρίως του νέου Λειτουργικού Συστήματος Windows (μεγάλες αναβαθμίσεις απαιτούσε η μετάβαση από τα Windows 3.1 στα 95, όπως και από τα 98 στα 2000). Το «πανηγυράκι» αυτό κρατούσε καλά για αρκετά χρόνια, γεγονός που οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση εσόδων των εταιρειών.
Όμως, τα χρόνια πέρασαν, μαζί τους εξελίχθηκε τρομερά η τεχνολογία, εν προκειμένω η αποδιδόμενη δύναμη των τσιπ, που κατοικοεδρεύουν ακόμα και σε έναν σταθερό υπολογιστή των 600 ευρώ (το 1996 η τιμή ενός μέσου υπολογιστή ξεκινούσε από τα 1.000 ευρώ και έφθανε άνετα τα 1.500). Έτσι, το επιχείρημα «αναβαθμίστε, ώστε να παραμείνετε εντός εποχών» άρχισε να μην πείθει τους απανταχού καταναλωτές (εκτός από τα κλασικά «θύματα» οικονομικώς, που επενδύουν τα μέγιστα σε αναβαθμίσεις με καθαρό σκοπό τα παιχνίδια), καθώς παρατηρούσαν ότι μια χαρά αποδίδει το μηχάνημά τους, οι απαιτήσεις τους καλύπτονται, με συνέπεια να μην προβαίνουν στις «απαιτούμενες» αναβαθμίσεις του νέου Λειτουργικού Συστήματος.
Τρανό παράδειγμα τα Windows XP που κυκλοφόρησαν το 2001, αλλά, όταν βγήκαν τα Windows Vista, το 2007 (30 Ιανουαρίου), δεν πτοήθηκε το καταναλωτικό κοινό (καθώς τα Vista είχαν αυξημένες απαιτήσεις, χώρια τα προβλήματα που παρουσίαζαν) και παρέμεινε με την προγενέστερη έκδοση των «παραθύρων» εγκατεστημένη –και πολύ ορθά έπραττε, καθώς οι υπολογιστές κατασκευής πχ. του 2003 μια χαρά απέδιδαν ακόμα και το 2007.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν της όλα αυτά η Microsoft και φυσικά αντιλαμβανόμενη τις δύσκολες παγκοσμίως οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, ανακοίνωσε διά στόματος της Τάμι Ρέλερ (Windows Corporate Vice President) ότι τα Windows 8 θα έχουν ακριβώς τις ίδιες ελάχιστες απαιτήσεις με τα Windows 7, τα οποία ομολογουμένως μπορούν να λειτουργούν αξιοπρεπώς και σε ένα επιτραπέζιο υπολογιστή των 600 ευρώ. Ως ελάχιστες απαιτήσεις hardware υπολογιστή, τα Windows 7 είχαν θέσει τις ακόλουθες: κεντρικός επεξεργαστής (CPU) με χρονισμό λειτουργίας 1GHz, βασική μνήμη 1GB RAM, 16GB χώρου στο σκληρό δίσκο και κάρτα γραφικών (GPU) που υποστηρίζει το υποσύνολο λογισμικού DirectX 9.
Αντίστοιχες, λοιπόν, θα είναι και οι απαιτήσεις των Windows 8. Όπως όμως είναι γνωστό, οι ελάχιστες απαιτήσεις δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα, αφού ένας τέτοιος υπολογιστής μετά βίας χαρακτηρίζεται επαρκής και άμεσης απόκρισης στους χειρισμούς του χρήστη, συνεπώς απαιτείται ένα δυνατότερο μηχάνημα (το οποίο και πάλι δεν ξεπερνά σε κόστος τα 600 ευρώ).
Εάν, τελικά, όντως τα καταφέρει η Microsoft να προσφέρει τα Windows 8 με τόσο χαμηλές απαιτήσεις δύναμης υπολογιστή, αυτή η κίνηση / πρακτική θα αποτελέσει ένα πάρα πολύ ελκυστικό κίνητρο για τον οποιοδήποτε, άρα και θα τον πείσει να προβεί στη μετάβαση στα «όγδοα παράθυρα».
Πηγές: zougla.gr / pcadvisor.co.uk
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV