Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Στην Ιορδανία, το βιβλίο του Bakhit πούλησε 300.000 αντίτυπα, γεγονός που τον οδήγησε να συνειδητοποίησει ότι υπήρχε η προοπτική για μια 'έκδοση' στο ίντερνετ...

happy oasis

Ένα νέο παιχνίδι στα κοινωνικά δίκτυα, με πρωταγωνιστές Άραβες ήρωες, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Facebook. O άνθρωπος πίσω από αυτό το project λέγεται Suleiman Βakhit και ελπίζει ότι το «Ηappy Oasis» μπορεί να δημιουργήσει θετικά πρότυπα για τα παιδιά που σε άλλη περίπτωση θα δελεάζονταν από εξτρεμιστικές απόψεις.

Το παιχνίδι διατέθηκε στο κοινό αυτήν την εβδομάδα και έχει ήδη 50.000 «οπαδούς» (followers). O προσφάτως επιλεγμένος συνεργάτης του TED κ. Bakhit, μίλησε γι΄αυτό το εγχείρημα πρόσφατα στο Εδιμβούργο. Ενώ κατάγεται από την Ιορδανία, υπήρξε φοιτητής στις ΗΠΑ, στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα όταν συνέβησαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Λίγο πιο μετά δέχτηκε επίθεση από 4 ανθρώπους λόγω της Αραβικής του καταγωγής.

Και ενώ κάποιος θα περίμενε ότι αυτό το συμβάν θα άφηνε «πικρή» γεύση στον Bakhit, αυτός αποφάσισε ότι θα εμπλεκόταν σε μια ενημερωτική καμπάνια. «Συνειδητοποίησα ότι πολεμάς τον εξτρεμισμό αν ξεκινήσεις με τους νέους. Το μήνυμα ήταν απλό – ‘Δεν είμαστε όλοι τρομοκράτες’», δήλωσε στο BBC. «Οπλισμένος» λοιπόν μ’ ένα όχι τόσο μαγικό χαλί, ξεκίνησε να λέει ιστορίες εμπνευσμένες από τον Αλαντίν σε διάφορα τοπικά σχολεία.

«Μια μέρα ένα παιδί με ρώτησε αν υπήρχε κάποιος Άραβας υπεράνθρωπος και τότε κατάλαβα ότι δεν υπήρχε», θυμάται. Έτσι άρχισε να γράφει ένα βιβλίο-κόμικ που είχε σκοπό τη δημιουργία ενός εύρους θετικών προτύπων Αράβων, συμπεριλαμβανομένου και ενός θηλυκού Tζέιμς Μποντ και ενός Ιορδανού πράκτορα που πολεμά εναντίον εξτρεμιστών.

Στην Ιορδανία, το βιβλίο του Bakhit πούλησε 300.000 αντίτυπα, γεγονός που τον οδήγησε να συνειδητοποίησει ότι υπήρχε η προοπτική για μια έκδοση στο ίντερνετ.

«Τα έντυπα media πεθαίνουν, ωστόσο, υπάρχουν 30 εκατομμύρια Άραβες στο Facebook· γι’ αυτό σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να κάνω παιχνίδια με το ίδιο μήνυμα», σχολίασε ο Βakhit και εξήγησε: «Ακολούθησα μια προσέγγιση peer-to peer, καλώντας τα παιδιά να δημιουργήσουν τις δικές τους ιδέες».

Αν και αναποφάσιστος στην αρχή σχετικά με τη δημιουργία ενός χαρακτήρα που φόραγε μπούρκα, τελικά προχώρησε στην υλοποίηση του καθώς οι όποιες πολιτικές διαφωνίες τελικά ξεπεράστηκαν. Ο Bakhit πρόσθεσε ότι τώρα ελπίζει να μεταφέρει το βιβλίο του στο Πακιστάν, μια χώρα όπου ο εξτρεμισμός αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

 

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;