Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

access denied

Η αρμόδια Επιτροπή για τις τηλεπικοινωνίες στην Ιταλία θέτει σε δημόσια διαβούλευση επί 60 ημέρες την προσωρινή απόφασή της να αποκτήσει την εξουσία να επιβάλλει, χωρίς την μεσολάβηση της Δικαιοσύνης, σε διαδικτυακούς τόπους στην χώρα να αποσύρουν περιεχόμενο που κατηγορείται ότι διαθέτει χωρίς άδειες πνευματικής ιδιοκτησίας ή να μπλοκάρει την πρόσβαση σε όσους βρίσκονται εκτός.

Η ψήφιση της σχετικής ρύθμισης «για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο» προκάλεσε την αντίδραση της οργάνωσης Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα. Η οργάνωση υποστήριξε ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη το άρθρο 10 περί ελευθερίας της έκφρασης, λήψης και μετάδοσης πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (PDF | 388 Kb | 22 σελίδες).

Οπως εξηγούν στο διαδικτυακό τους τόπο, εάν η AGCOM αποκτήσει αυτή την εξουσία -ο πρόεδρος της οποίας ορίζεται από τον πρωθυπουργό της χώρας- οποιοσδήποτε διαδικτυακός τόπος κατηγορηθεί για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων θα κληθεί να κατεβάσει το περιεχόμενό του εντός 48 ωρών. Εάν δεν συμμορφωθεί, τότε οι υπεύθυνοι για την ιστοσελίδα και όποιος υπέβαλε την καταγγελία θα πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον της Αρχής εντός πέντε ημερών. Εκεί, απουσία δικαστικού λειτουργού, η Αρχή θα λαμβάνει την απόφασή της, χωρίς αυτή να είναι αναστρέψιμη. Μάλιστα, εάν η πενθήμερη περίοδος παρέλθει χωρίς να εμφανιστεί ο καταγγελόμενος, τότε η AGCOM θα μπορεί να διατάξει την απόσυρση του περιεχομένου ή, εάν πρόκειται για ξένη ιστοσελίδα, να μπλοκάρει την πρόσβαση σε αυτό.

Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα φοβούνται μάλιστα ότι εάν κάτι τέτοιο ψηφιστεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για αστυνόμευση του διαδικτύου από εταιρείες -αναφέρεται το σενάριο όπου οι εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο ίντερνετ θα αρχίσουν να επιθεωρούν διαδικτυακούς τόπους εκ των προτέρων, προκειμένου να αποφύγουν τις διαδικασίες με την Αρχή (και την υποχρέωση να βάζουν φίλτρα στην πρόσβαση). Με αφορμή το γεγονός, οι Ρεπόρτερ αναφέρονται σε ανάλογη πρόταση στη Γαλλία, η οποία ωστόσο καταδικάστηκε από το Εθνικό Ψηφιακό Συμβούλιο της χώρας. Ομοίως, η δημιουργία ενός κυβερνητικού οργάνου με την εξουσία να φιλτράρει το ίντερνετ χωρίς δικαστικό έλεγχο, έχει καταδικαστεί από τον εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για σχετικά θέματα Frank La Rue (PDF | 140 Kb | 22 σελίδες).

 

Πηγή: tech.in.gr με πληροφορίες από Reuters

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;