27 Ιουλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Βρετανός δικηγόρος αρνείται κατηγορίες περί απόπειρας για απάτης σε βάρος κατόχων παράνομου υλικού στην Ελλάδα.
Τις κατηγορίες για προσπάθεια διενέργειας «πειρατικής απάτης» σε βάρος Ελλήνων παράνομων downloaders αρνείται Βρετανός δικηγόρος, η εταιρεία του οποίου είχε προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Άντριου Κρόσλεϊ, η φίρμα του οποίου είχε ζητήσει χρήματα από φερόμενους ως παράνομους downloaders στη Μ. Βρετανία αρνήθηκε ότι προσπάθησε να κάνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, είχαν σταλεί emails στο όνομα της ACS:Law, τα οποία κατηγορούσαν τους παραλήπτες τους για file sharing και ζητούσαν πληρωμές ύψους 1.665 λιρών.
Η εταιρεία του Κρόσλεϊ έκλεισε και αντιμετωπίζει πειθαρχικές ποινές για αυτές τις πρακτικές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα emails προς Έλληνες χρήστες παρουσιάστηκαν από τη Ralli Solicitors, η οποία εκπροσωπεί κάποιους από τους «στόχους» της ACS:Law, καθώς και έναν πελάτη ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα.
«Έλαβαν emails τα οποία υποτίθεται πως προέρχονταν από την εν λόγω νομική φίρμα» είπε ο Μάικλ Φόρεστερ, δικηγόρος της Ralli. «Οι διευθύνσεις ΙΡ δεν φαίνονται συμβατικού τύπου, κάτι που υποδεικνύει κωδικούς χωρών εκτός της Μ. Βρετανίας…ωστόσο, αναφέρονται στο βρετανικό νόμο, υπό την Copyrights, Design and Patents Act» συμπληρώνει.
Σε ένα από τα εν λόγω emails γράφονται τα εξής: «είμαστε οι δικηγόροι της DigiProtect Ltd, κατόχου copyright πολλών ταινιών και μουσικής. Ο πελάτης μας προσέλαβε αναλυτές για να αναζητήσουν και να εντοπίσουν τις διαδικτυακές διευθύνσεις από τις οποίες τα έργα των οποίων κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα καθίστανται διαθέσιμα σε δίκτυα προγραμμάτων peer to peer». Στη συνέχεια, ζητείται η αποστολή επιταγής στην ACS:Law, στη διεύθυνση ενός κτιρίου δίπλα στα γραφεία της εταιρείας.
Ο Κρόσλεϊ αρνείται αυτές τις νέες κατηγορίες για αποστολή email σε Έλληνες χρήστες και δηλώνει πως θα επικοινωνήσει και συνεργαστεί με την αστυνομία.
Λίγο πριν το κλείσιμό της, η ACS:Law είχε κατηγορηθεί ότι εκμεταλλευόταν τους νέους νόμους της Μ. Βρετανίας περί πειρατείας για να βγάλει λεφτά. Ο Κρόσλεϊ συνεργάστηκε με άλλες δύο εταιρείες, τις DigiProtect και MediaCAT, οι οποίες υποτίθεται πως εκπροσωπούσαν κατόχους copyright. Μαζί έστειλαν email σε 10.000 άτομα στη Μ. Βρετανία, ζητώντας χρηματικό αντίτιμο 500 λιρών για να μην καταφύγουν στα δικαστήρια. Ωστόσο, πολλοί από τους παραλήπτες δεν είχαν προβεί ποτέ σε τέτοιες δραστηριότητες. Η οργάνωση προστασίας καταναλωτή Which? κατηγόρησε τη φίρμα για υποθετικές κατηγορίες, κάνοντας λόγο για υποθετικές κατηγορίες, που δεν θα «έστεκαν» σε πραγματικό δικαστήριο.
Ο Κρόσλεϊ έφερε 26 περιπτώσεις ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά μετά προσπάθησε να αποσύρει τις κατηγορίες. Όταν το δικαστήριο τον απείλησε με τιμωρία, ο ίδιος -μέσω του συνηγόρου του- απάντησε ότι δεν σκόπευε να συνεχίσει το «κυνήγι πειρατών», καθώς είχε λάβει απειλές κατά της ζωής του. Η δίκη τελικά ακυρώθηκε και στον Κρόσλεϊ επιβλήθηκε πρόστιμο για άσκοπη χρήση χρόνου του δικαστηρίου.
Πηγή: kathimerini.gr / bbc.co.uk
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV