Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η Wolfram, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του Mathematica και της σημασιολογικής μηχανής αναζήτησης Wolfram Alpha, κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες ένα νέο πρότυπο αποθήκευσης εγγράφων κειμένου με την ονομασία “Computable Document Format (CDF). Όπως μαρτυρά και το όνομά του, το CDF στοχεύει στην πραγματικού χρόνου διαδραστικότητα και την υπολογιστική ισχύ που μπορούν να αξιοποιηθούν στα έγγραφα κειμένου, με αποτέλεσμα ποιοτικότερα συστήματα γραφικών και μαθηματικών τύπων μέσα στο κείμενο.

Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή εγγράφων τα οποία διαφοροποιούνται από τα “κοινά” έγγραφα που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα, καθώς στηρίζονται άμεσα στην αλληλεπίδραση με το χρήστη. Εκμεταλλευόμενοι την ευρεία απήχηση που έχουν οι στατιστικοί γράφοι και τα infographics τον τελευταίο καιρό στο ίντερνετ, οι άνθρωποι της Wolfram παρουσιάζουν το CDF ως ένα πρότυπο το οποίο θα μπορούσε να μετατρέψει ένα οποιοδήποτε έγγραφο σε μία "εφαρμογή".

Οι προγραμματιστές του νέου αυτού προτύπου προσπαθούν να μας δείξουν μέσα από μία ανάρτηση στο blog της Wolfram τα πλεονεκτήματα του CDF. Για το λόγο αυτό δείνουν το παράδειγμα του φαινομένου Ντόπλερ το οποίο συναντάμε στο μάθημα της Φυσικής.

http://blog.wolfram.com/data/uploads/2011/07/CDFIllustration.jpg

Παρακάτω φαίνεται ένας παραδοσιακός τρόπος απεικόνισης γραφήματος που χρησιμοποιείται στα μαθήματα Φυσικής για την κατανόηση του φαινομένου. Στη συνέχεια απεικονίζεται το αντίστοιχο γράφημα σχεδιασμένο με το νέο πρότυπο CDF.

http://rww.readwriteweb.netdna-cdn.com/DopplerEffect11.jpg

http://rww.readwriteweb.netdna-cdn.com/wolfram_cdf1.jpg

Αυτό που απομένει είναι να αποδειχθεί η απήχηση που θα έχει στο επιστημονικό (κυρίως) κοινό το νέο πρότυπο αποθήκευσης εγγράφων τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα ανοιχτό πρότυπο (open standard format).

 

Πηγές: insomnia.gr / readwriteweb.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;