Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Κάθε πολίτης του γήινου τούτου κόσμου προσκαλείται επισήμως πλέον να συνδράμει στην έρευνα του Ινστιτούτου Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI), όχι απλώς με το να παραχωρεί τον υπολογιστή του τα βράδια, αλλά βοηθώντας ο ίδιος ενεργά τους επιστήμονες που ψάχνουν για εξωγήινους στο αχανές διάστημα.

Seti Quest | Logo

Ο αμερικανός αστρονόμος Τζιλ Τάρτερ, σύμφωνα με το “New Scientist”, δημιούργησε το διαδικτυακό τόπο SETΙQuest.org, ο οποίος για πρώτη φορά θέτει στη διάθεση του κοινού έναν πακτωλό δεδομένων που έχουν προκύψει από τη λειτουργία του προγράμματος SETI όλα αυτά τα χρόνια.

Παράλληλα, επίσης για πρώτη φορά, το site θα προσφέρει ως ανοικτό πηγαίο κώδικα τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί το SETI για την ανίχνευση σημάτων από εξωγήινους, προσκαλώντας έτσι κάθε ερασιτέχνη επιστήμονα να συμβάλει στη βελτίωσή του ή να αναπτύξει νέους αλγόριθμους, κατάλληλους για άλλους τύπους σημάτων.

Όσοι δεν είναι σε θέση να αναπτύσσουν αλγόριθμους (που, προφανώς, είναι και οι περισσότεροι), μπορούν να αρκεστούν στην εξέταση απλώς με τα μάτια των δεδομένων από τα σήματα, μήπως εντοπίσουν κάποιο «ύποπτο» (και εν δυνάμει ενδιαφέρον) σήμα, που δεν είναι μόνο «θόρυβος».

Αν ένας πολίτης-επιστήμονας δει κάτι, θα στείλει τη σχετική ειδοποίηση στη διεθνή κοινότητα των άλλων ερασιτεχνών αναζητητών εξωγήινων. Αν πολλοί πολίτες-επιστήμονες συμφωνήσουν ότι κάτι δείχνει όντως κατάλληλο για περαιτέρω εξιχνίαση, τότε –με δημοκρατικό τρόπο- τα τηλεσκόπια του SETI θα στραφούν στο συγκεκριμένο σημείο από όπου προήλθε το «σήμα». Ποιος ξέρει; Μπορεί ένας πολίτης –κι όχι ένας επιστήμονας- να είναι αυτός τελικά που θα αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας!

MilkyWay@home | LogoΕξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται μια άλλη πρωτοβουλία, το πρόγραμμα MilkyWay@Home, στο πλαίσιο του οποίου ήδη περίπου 17.000 οικιακοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές από όλο τον κόσμο συνεργάζονται αθόρυβα για να βοηθήσουν τους αστρονόμους και άλλους επιστήμονες του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Ρενσελάερ των ΗΠΑ να λύσουν τα μεγαλύτερα μυστήρια του γαλαξία μας. (Όλα τα ερευνητικά δεδομένα και ο πηγαίος κώδικας του MilkyWay@Home είναι ελεύθερα προσβάσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα.)

Αυτό το μήνα, η συνδυασμένη υπολογιστική ισχύς του δικτύου των συνεργαζομένων υπολογιστών διεθνώς ξεπέρασε το ένα petaflop (ισοδυναμεί με χίλια τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο), μια ταχύτητα επεξεργασίας που καθιστά το δίκτυο του MilkyWay@Home το δεύτερο ταχύτερο υπερ-υπολογιστή του κόσμου.

Το MilkyWay@Home, που ξεκίνησε το 2006 και σιγά-σιγά «έχτισε» μια βάση εθελοντών-μελών από τα κάτω, χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα με το πρόγραμμα SETI, αλλά έχει πια ξεπεράσει το τελευταίο σε ταχύτητα.

Κάθε συμμετέχων υπολογιστής «δανείζει» ένα μέρος του χρόνου και της ισχύος του για να «χαρτογραφήσει» με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ ένα μικρό κομμάτι από το Γαλαξία μας και πώς αυτός κινείται και αλλάζει, ενώ παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία για τη σκοτεινή ύλη του γαλαξία μας.

Αρκετές ανακαλύψεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα χάρη στο MilkyWay@Home και αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις έχουν γίνει σχετικά με αυτές, ενώ η επιτυχία του προγράμματος έχει εμπνεύσει άλλα «παρακλάδια», όπως π.χ. στη βιολογία το αντίστοιχο πρόγραμμα DNA@Home, που μελετά τα γονίδια στον άνθρωπο.

«Δημόσια επιστήμη», δηλαδή με τη συμμετοχή του κοινού, χαρακτήρισαν ορισμένοι ερευνητές πρωτοβουλίες όπως τις παραπάνω, τονίζοντας ότι αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες για να «εμπλακούν» πολίτες στις επιστημονικές έρευνες και να γεφυρωθεί έτσι το χάσμα που συνήθως υπάρχει ανάμεσα στους «ειδικούς» και το κοινό.


25/02/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;