03 Αυγουστου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης Spam Report της Kaspersky Lab για τον Ιούνιο του 2011, πέρα από την ελαφρά αύξηση του spam e-mail, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα phishing e-mails στα κοινωνικά δίκτυα.
Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των phishing emails παρέμεινε σταθερός και αποτέλεσε το 0,02% των συνολικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση στις επιθέσεις phishing σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Habbo και το Facebook κατά 6,25% και 4,07% αντίστοιχα, τοποθετώντας αυτούς τους ιστότοπους στην τρίτη και τέταρτη θέση της κατάταξης των οργανισμών που δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab προβλέπουν επίσης ένα μεγάλο κύμα επιθέσεων spam που θα σχετίζεται με το Google+, έπειτα από πρόσφατες ενδείξεις ότι οι spammers έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη νέα τοποθεσία κοινωνικής δικτύωσης.
“Αναμένουμε αύξηση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα εκμεταλλεύονται το νέο κοινωνικό δίκτυο της Google. Κατά πάσα πιθανότητα, τα emails θα περιέχουν συνδέσμους phishing και κακόβουλους κώδικες”, δήλωσε η Maria Namestnikova, Senior Analyst Spam της Kaspersky Lab.
Σημειώνεται ότι το PayPal and το eBay προσέλκυσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των phishers τον Ιούνιο.
Πηγές spam
Όσον αφορά στο spam, o όγκος των spam e-mail αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με το Μάιο και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 83,3% των συνολικών email που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Τα πιο δημοφιλή θέματα ήταν ο θάνατος του Osama bin Laden, η τελευταία ταινία του Harry Potter και η επέτειος του θανάτου του Michael Jackson.
Η Ινδία παρέμεινε η πιο σημαντική πηγή spam τον Ιούνιο. Η Βραζιλία επέστρεψε στη δεύτερη θέση με μια αύξηση 4,4% σε σχέση με το Μάιο. Μια αξιοπρόσεχτη αλλαγή ήταν η πτώση της Κορέας από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση, στην κατάταξη των χωρών-“παραγωγών” μηνυμάτων spam, ενώ η Ρωσία έπεσε δύο θέσεις και βρέθηκε έβδομη στην κατάταξη.
Τάσεις γύρω από το spam
Τα στατιστικά δείχνουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο (1/3) όλων των spam μηνυμάτων στην Αγγλική γλώσσα στάλθηκαν με δόλο, καθώς στόχευαν είτε στην απόσπαση χρημάτων από τους χρήστες, είτε περιελάμβαναν ένα κακόβουλο αρχείο ή σύνδεσμο που παρέπεμπε σε κακόβουλο πρόγραμμα. Τα μηνύματα spam που σχετίζονταν με φάρμακα αποτέλεσαν τη δεύτερη πιο πολυπληθή κατηγορία. Επίσης, μηνύματα με προτάσεις για γρήγορο και εύκολο κέρδος, ύποπτα για προσωπικά δάνεια, για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και για απομιμήσεις προϊόντων πολυτελείας βρέθηκαν ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς κατηγορίες spam για τον Ιούνιο του 2011.
Πηγή: neo2.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV