Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

fimotro logo

Σε δίκη, κατηγορουμένος για το αδίκημα της «απειλής κατά της ζωής» του διευθυντή ειδήσεων του Mega Χρήστου Παναγιωτόπουλου, παραπέμπεται ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης, που όπως προέκυψε από την άρση απορρήτου μέσω της Google είναι ο διαχειριστής του ιστολογίου Fimotro.blogspot.com.

Η ποινική δίωξη σε βάρος του Γιάννη Παπαγιάννη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έπειτα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του ο διευθυντής ειδήσεων του Μega εξαιτίας αλλεπάλληλων δυσφημιστικών και συκοφαντικών αναρτήσεων στο blog, τις οποίες ακολούθησε και ανώνυμο απειλητικό email που του εστάλη. Στη μήνυση ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν αναφέρει ότι ο συντάκτης των υβριστικών αναρτήσεων ταυτίζεται με τον αποστολέα του email, ωστόσο αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ τους. Τον ισχυρισμό του αυτό δέχθηκε, βάσει της δίωξης που ασκήθηκε, και η Εισαγγελία της Αθήνας, που απήγγειλε σε βάρος του κ. Παπαγιάννη δίωξη για το πλημμέλημα της απειλής κατά της ζωής και όχι απλώς για «συκοφαντική δυσφήμηση».

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από τη βάση δεδομένων της Google, που έδωσε τα ηλεκτρονικά ίχνη των διαχειριστών του Fimotro. Από την ψηφιακή ανάλυση προέκυψε ότι πρόκειται για πέντε άτομα που στο πλαίσιο της έρευνας έδωσαν ανωμοτί κατάθεση. Ωστόσο, συνεκτιμώντας στοιχεία της δικογραφίας για τον ιεραρχικό ρόλο των πέντε, ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο σε βάρος του Γ. Παπαγιάννη. Το ένα από τα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούσε σε ασύρματο δίκτυο ίντερνετ στο σπίτι του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η άρση του απορρήτου για την ταυτοποίηση ηλεκτρονικού ίχνους από την Google είναι εξαιρετικά δύσκολη και το αίτημα γίνεται δεκτό βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας μόνο εφόσον συντρέχει «απειλή κατά ζωής».

Ο διευθυντής ειδήσεων του Μega κ. Παναγιωτόπουλος προτίθεται να καταθέσει μήνυση σε βάρος του κ. Παπαγιάννη και για το κακούργημα της εκβίασης, ενώ μηνύσεις σε βάρος του δημοσιογράφου έχουν υποβάλει και συνάδελφοί του - συντελεστές του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού.

Τρεις γνωμοδοτήσεις, κανένας νόμος

Tα τελευταία χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις σκέφτονται να φέρουν για ψήφιση στη Βουλή έναν νόμο ο οποίος θα ανατρέπει το καθεστώς της ανωνυμίας που κυριαρχεί στα blogs. Καμία, ωστόσο, δεν προχώρησε σε μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει να υπάρχει για κάθε blog ένας υπεύθυνος απέναντι στον νόμο.

Και καθώς ειδική νομοθεσία σήμερα δεν υπάρχει και ισχύει ό, τι ισχύει γενικά για τον Τύπο και την ελευθερία της έκφρασης, δεν απαιτείται να δίνει το όνομά του κάποιος που θέλει να ανοίξει ένα blog, παρά μόνο το email του. Διέξοδο στην αδυναμία να βάλουν «τάξη» σε περίπου 55.000 blogs -που λειτουργούν πάντως με τον ίδιο τρόπο όπως σε όλο τον κόσμο, δηλαδή ανώνυμα- έδωσε τρεις φορές η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Άρση της ανωνυμίας

Οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να αρθεί η ανωνυμία ενός blogger είναι όταν έχει προβεί σε εγκληματικές ενέργειες. Τότε αίρεται η ανωνυμία και χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών θα πρέπει να δίνουν εξωτερικά στοιχεία επικοινωνίας (ονοματεπώνυμο και λοιπά στοιχεία συνδρομητών, αριθμό τηλεφώνου, χρόνο, τόπο, διάρκεια κλήσης κ.λπ.) που τους ζητούνται από δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, για να εντοπιστούν όσοι διαπράττουν διάφορα εγκλήματα, όπως εκβιαστικά, απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα μέσω κινητών, αλλά και εξυβριστκά σχόλια που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο.

Το τέλος της ανωνυμίας των bloggers είχε βάλει το 2009 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς, που επικύρωσε στη συνέχεια ο σημερινός εισαγγελέας κ. Ι. Τέντες και επανέλαβε προσφάτως ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθ. Κατσιρώδης. Σύμφωνα με τις τρεις γνωμοδοτήσεις, το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου και η ανωνυμία των υπευθύνων των blogs μπορεί να αρθεί για τη διακρίβωση οποιουδήποτε αδικήματος, ανεξαρτήτως αν είναι σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Διαβάστε επίσης: Ο πόλεμος του Διαδικτύου

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;