Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

datacenter

Κάθε υπολογιστής εκπέμπει θερμότητα όταν λειτουργεί -πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε data centers που περιλαμβάνουν δεκάδες server σε racks. Ενώ μέχρι πρότινος οι εταιρείες απλά διοχέτευαν τον ζεστό αέρα που έβγαζαν τα μηχανήματα εκτός του κτιρίου, οι ερευνητές της Microsoft έχουν μια εναλλακτική πρόταση: γιατί να μην αξιοποιηθεί η θερμότητα αυτή σε οικιακό περιβάλλον;

Ο αέρας που βγαίνει από το εσωτερικό των server στα data centers έχει μέση θερμοκρασία 40-50 βαθμούς κελσίου, υπέρ αρκετή για να λειτουργήσει ένα σύστημα θέρμανσης καθώς επίσης και για να ζεσταθεί νερό σε ένα γραφείο ή ένα σπίτι. Και αυτό μπορεί να γίνει με το σύστημα που η Microsoft αποκαλεί "Data Furnaces" (φούρνοι δεδομένων).

Ουσιαστικά η Microsoft προτείνει το εξής: Αντί όλοι οι servers να βρίσκονται σε ένα κεντρικό data center που να πιάνει κάποιους ορόφους ενός κτιρίου, τα Data Furnaces είναι μικρά data centers που βρίσκονται διασκορπισμένα σε κανονικά σπίτια και γραφεία. Κάθε data furnace θα περιλαμβάνει από 40 μέχρι 400 επεξεργαστές (1 έως 10 rack) και το σύστημα του εξαερισμού τους θα κατευθύνεται στην κεντρική θέρμανση του κτιρίου.

Με αυτό τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες θα έχουν δωρεάν θέρμανση και ζεστό νερό, πληρώνοντας μόνο το ρεύμα που χρειάζεται για τη λειτουργία των servers. Βέβαια, το κόστος αυτό δεν είναι αμελητέο, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για εγκαταστάσεις των 10 rack που θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Ακόμα κι έτσι, όμως, μία οικογένεια θα εξοικονομήσει μεταξύ $280 και $324 το χρόνο.

Ένα από τα προβλήματα με την ιδέα των Data Furnaces είναι αυτό της φυσικής ασφάλειας. Τα data centers εταιρειών όπως το Facebook και το Google είναι σε κτίρια με περιορισμένη πρόσβαση, καθώς διαθέτουν ευαίσθητα δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων. Όμως η έρευνα της Microsoft υποστηρίζει πως δίκτυα αισθητήρων μπορούν να ενημερώνουν τους administrators εάν κάποιος πλησιάζει τα μηχανήματα χωρίς άδεια, ενώ για το θέμα των δεδομένων αρκεί μια συνολική λύση κρυπτογράφησης. Ένα δεύτερο θέμα είναι η διαχείρηση των servers: κανείς δεν θέλει να έχει επισκέψεις από τεχνικούς στο σπίτι του όποτε ο server χρειάζεται ένα reboot. Το γεγονός όμως είναι πως οι περισσότερες εργασίες στους server γίνονται έτσι κι αλλιώς εξ' αποστάσεως.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ταχύτητα της σύνδεσης στο ίντερνετ. Καμία εταιρεία δεν θα εγκαθιστούσε 10 servers σε ένα κτίριο με μια DSL 10Megabit. Όμως η σταδιακή διάδοση των δικτύων οπτικών ινών επιλύει σταδιακά αυτό το ζήτημα, και δεν αποκλείεται τα Data Furnaces να γίνουν σύντομα μια πραγματικότητα.

Στην Αμερική, βέβαια. Γιατί στην Ελλάδα, το 90% των κτιρίων το μόνο που γνωρίζουν όσον αφορά τη θέρμανση είναι το καλοριφέρ. Συν ότι, ποιός θά 'θελε να τρέχουν ένα μάτσο servers στο σπίτι του, για να πληρώνει περισσότερη ΔΕΗ, ΕΡΤ και δημοτικά τέλη για τους τρεις μήνες που έχουμε κρύο;

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα της Microsoft "The Data Furnace: Heating Up with Cloud Computing" (PDF | 102 Kb | 5 σελίδες).

 

Πηγή: pcsteps.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;