Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

AshleyMadison.comΟι γυναίκες, αν και θεωρούνται περισσότερο συνεσταλμένες από τους άνδρες, είναι αυτές που χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να επιδείξουν τα φυσικά τους κάλλη σε γνωστούς και… λιγότερο γνωστούς.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ντιάν Ουιζόσκι, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, και τη Σέριλ Τσάιλντερς, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Ουόσμπορν, οι εκπρόσωποι του ωραίου φύλου στέλνουν πιο συχνά φωτογραφίες τους με αδαμιαία περιβολή ή γραπτά μηνύματα με προκλητικό ερωτικό περιεχόμενο. Οι άνδρες εμφανίζονται πιο ντροπαλοί.

Ειδικότερα, τα δύο τρίτα των γυναικών που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, απάντησαν ότι είχαν στείλει γραπτά μηνύματα με σαφώς σεξουαλικό περιεχόμενο ή γυμνές φωτογραφίες τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες δεν ξεπέρασε το 50%. Και βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν στο γενικότερο πλαίσιο δημιουργίας εξωσυζυγικών σχέσεων, χωρίς σαφή όρια και χαρακτηριστικά.

«Οι εξωσυζυγικές σχέσεις, ακόμα και σήμερα, όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά γνωρίζουν και άνθηση. Για την καλύτερη επικοινωνία στρατεύεται η τεχνολογία και έτσι αυξάνεται διαρκώς η αποστολή μηνυμάτων με πονηρό υπονοούμενο ή περιεχόμενο», επισημαίνει η δρ Ουιζόσκι, η οποία είναι και η πρώτη ερευνήτρια που μελέτησε τη σχέση σεξ και διαδικτύου και δημοσίευσε τα συμπεράσματά της το 1992. «Δεν πιστεύω ότι το ίντερνετ και η διάδοσή του ευθύνεται για την αύξηση των εξωσυζυγικών σχέσεων», επισημαίνει σήμερα η δρ Ουιζόσκι. «Προφανώς σήμερα κάτι συμβαίνει, κάτι πάει στραβά με τον θεσμό του γάμου. Πρόκειται για ένα γενικότερο κοινωνικό ζήτημα. Πριν από μερικά χρόνια, όταν ένα ζευγάρι δεν τα έβρισκε, όταν είχε προβλήματα, απλώς έπαιρνε διαζύγιο. Σήμερα, οι σύζυγοι παραμένουν κάτω υπό την ίδια στέγη και απλώς διατηρούν εξωσυζυγικούς δεσμούς».

Για τα τελευταία συμπεράσματα για την «ανάρμοστη» χρήση της τεχνολογίας, οι δύο επιστήμονες βασίστηκαν σε ανάλυση έρευνας σε 5.187 ενήλικους επισκέπτες της ιστοσελίδας AshleyMadison.com, μιας ιντερνετικής υπηρεσίας «απιστίας», που εξυπηρετεί παντρεμένους άνδρες και γυναίκες. Η έρευνα ολοκληρώθηκε το 2009 και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε 68 ερωτήσεις που κάλυπταν ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η χρήση που κάνουν του διαδικτύου, η σεξουαλική τους συμπεριφορά και άλλα.

Οπως διαπιστώθηκε από την ανάλυση των απαντήσεων, οι γυναίκες επιθυμούν να συναντήσουν πιο συχνά αυτούς με τους οποίους συνομιλούν στο διαδίκτυο (το 83% των γυναικών έναντι του 67% των ανδρών). Παρά την παράτολμη συμπεριφορά τους, οι γυναίκες ήταν πιο απρόσεκτες στην κάλυψη των ιντερνετικών τους ιχνών, ενώ η δρ. Ουιζόσκι προσθέτει ότι «πολλοί νεαροί άνδρες λαμβάνουν συνεχώς φωτογραφίες γυμνών γυναικών στα τηλεφωνά τους».

Βέβαια, τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όλοι όσοι απάντησαν στις ερωτήσεις ήταν άνθρωποι που διατηρούσαν εξωσυζυγικές σχέσεις ή που είχαν κατά νου να απατήσουν τον σύντροφό τους.

Πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα είναι οι άνθρωποι που αποφάσισαν οικειοθελώς να απαντήσουν στις ερωτήσεις και κατά συνέπεια διαφέρουν από όσους επισκέπτονται την ίδια ιστοσελίδα αλλά διστάζουν ή δεν έχουν τον χρόνο να απαντήσουν. Αυτό το φαινόμενο στη στατιστική ονομάζεται «προκατάληψη επιλογής» και τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών μπορεί να είναι αξιόπιστα, όμως είναι αδύνατη η γενικευσή τους για το σύνολο του πληθυσμού. Αλλωστε, η συγκεκριμένη ομάδα που απάντησε στις ερωτήσεις έχει υψηλότερη εκπαίδευση, είναι πιο πλούσια και έχει μεγαλύτερη ηλικία από τον γενικό πληθυσμό.

Παρά αυτά τα προβλήματα της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων, η έρευνα ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο της διαδικτυακής… απιστίας. Οπως διαπιστώνεται, ακόμα και αυτοί που απάντησαν στα ερωτήματα εξέφραζαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να βρουν συντρόφους στον πραγματικό κόσμο, παρά σε αυτόν την εικονικής απιστίας. Οπως φαίνεται, η τεχνολογία μπορεί να μεταβάλει κάποιες κοινωνικές συμπεριφορές, αλλά όταν πρόκειται για απιστίες, οι «άτακτοι» άνδρες και γυναίκες προτιμούν να τα βρουν από κοντά, διά ζώσης σε ένα απογευματινό ραντεβού, παρά μέσα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τις ευρυζωνικές συνδέσεις.

 

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από The New York Times

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;