Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

mobile phone

Οι μέρες που μετρούσατε αντίστροφα πέρασαν και, επιτέλους, φύγατε για διακοπές. Αραγμένοι στην ξαπλώστρα της παραλίας, μιλάτε στο τηλέφωνο με τους φίλους σας που έμειναν πίσω και τους περιγράφετε την καταγάλανη θέα που αντικρύζετε. Ώσπου… το κινητό κλείνει και η συνομιλία διακόπτεται. Η μπαταρία σας πρόδωσε ακόμη μία φορά.

Εχει συμβεί σχεδόν σε όλους μας να σβήσει το κινητό ή το laptop την πιο κρίσιμη στιγμή και να αναγκαζόμαστε να παραμείνουμε αποκομμένοι από τον «έξω κόσμο» μέχρι να βρεθούμε πάλι στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο και να φορτίσουμε τη συσκευή μας.

Το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιο πιθανό σε περίοδο διακοπών, καθώς δεν αποκλείεται να βρεθούμε σε σημείο όπου η παροχή ρεύματος είναι πολυτέλεια (π.χ. σε κάμπινγκ ή στην παραλία).

Αυτό όμως δεν αφορά μόνο το κινητό. Πόσες φορές δεν σας έχει συμβεί να σταματήσει το ΜΡ3 player σας πάνω στο ρεφρέν του αγαπημένου σας τραγουδιού, να τελειώσει η μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας πριν στείλετε το email που γράφετε ή να σας αφήσει το GΡS σας στη μέση της διαδρομής;

Επειδή η αυτονομία των συσκευών σας είναι σημαντική ιδίως τώρα το καλοκαίρι, για να μη μείνετε... στα κρύα του λουτρού ακολουθήστε ορισμένες πρακτικές συμβουλές, αν θέλετε να έχει η συσκευή σας ενέργεια που διαρκεί.

Το πρώτο και αυτονόητο είναι να πάρετε μαζί σας έναν δεύτερο φορτιστή -συνήθως φορτιστή ταξιδίου- τον οποίο θα έχετε πάντα στην τσάντα ή στο σακίδιό σας. Ακόμη και αν ξεχάσετε τον βασικό φορτιστή στο ξενοδοχείο, θα έχετε τον εφεδρικό ελπίζοντας… ότι θα βρείτε πρίζα εκεί όπου είστε.

Μια έξυπνη λύση είναι να αγοράσετε ηλιακό φορτιστή, ο οποίος χρησιμοποιεί το φως του ηλίου για να αποθηκεύσει ενέργεια, με την οποία κατόπιν τροφοδοτεί τη συσκευή σας μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ηλιακός φορτιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε υπάρχει πρόσβαση σε ηλιακό φως, ακόμα και στην παραλία. Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, μια καλή ιδέα είναι να προμηθευτείτε φορτιστή αυτοκινήτου.

Για το κινητό

  • Απενεργοποιήστε το τηλέφωνο. Είναι ο πιο απλός τρόπος για τη διατήρηση της ισχύος της μπαταρίας σας, καθώς θα σας βοηθήσει να κρατήσετε ενέργεια και θα «φορτίσει» το τηλέφωνό σας. Εάν δεν σκοπεύετε να απαντήσετε στο τηλέφωνο ενώ κοιμάστε, απλώς κλείστε το. Κάντε το ίδιο αν βρεθείτε σε περιοχή χωρίς σήμα (π.χ. σε μια απόμακρη παραλία ή σε βουνό), καθώς η διαρκής αναζήτηση σήματος εξαντλεί την μπαταρία γρήγορα. Ορισμένα τηλέφωνα διαθέτουν αυτόματη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας.

  • Απενεργοποιήστε τη λειτουργία δόνησης χρησιμοποιώντας μόνο τον ήχο κλήσης. Η λειτουργία αυτή χρησιμοποιεί πρόσθετη ισχύ μπαταρίας. Κρατήστε την ένταση του ήχου κλήσης όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

  • Απενεργοποιήστε το οπίσθιο φως του τηλεφώνου σας. Είναι το φως που κάνει το τηλέφωνο πιο ευανάγνωστο σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, καταναλώνει μεγάλη ισχύ από τη μπαταρία. Αν δεν σας είναι απαραίτητο, θέστε το εκτός λειτουργίας. Αν το χρειάζεστε, μεταβείτε στις ρυθμίσεις και συντομεύστε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μένει ανοιχτό. Δύο δευτερόλεπτα είναι συνήθως επαρκή.

  • Αποφύγετε τη χρήση περιττών λειτουργιών. Αν ξέρετε ότι θα αργήσει η επόμενη φόρτιση, μη χρησιμοποιείτε την κάμερα, μην παίζετε παιχνίδια, μην ακούτε μουσική και μη συνδέεστε στο διαδίκτυο. Η φωτογραφική μηχανή και η χρήση του browser μπορούν να εξαντλήσουν την μπαταρία πολύ γρήγορα.

  • Μη μιλάτε με τις ώρες. Μερικές φορές, η ελάχιστη μπαταρία είναι απλώς δικαιολογία για να τερματίσετε μια κλήση, αλλά αν πραγματικά πρέπει να κρατήσετε απόθεμα περιορίστε τον χρόνο ομιλίας.

  • Απενεργοποιήστε το Bluetooth και το Wi-Fi. Αν είναι ενεργά, θα εξαντλήσουν την μπαταρία σας πολύ γρήγορα.

Laptop και netbook

Προτιμάτε πάντα να αγοράζετε ενεργειακά οικονομικούς φορητούς υπολογιστές. Το σύστημα Εnergy Star κατατάσσει τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Ενας υπολογιστής με πιστοποίηση Εnergy Star καταναλώνει ακόμα και 70% λιγότερο ρεύμα από έναν συνηθισμένο, διότι διαθέτει λειτουργίες που εξοικονομούν ενέργεια (sleep mode κ.λπ.).

Επίσης, η επιλογή ενός laptop ή netbook που διαθέτει ενεργειακά οικονομικό επεξεργαστή (π.χ. Core2Duo ULV) ή που χρησιμοποιεί μνήμη SSD αντί για σκληρό δίσκο, θα δώσει στη συσκευή επιπλέον ώρες ζωής. Ενεργοποιήστε οπωσδήποτε τις ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας που εμφανίζονται στον Πίνακα Ελέγχου, οι οποίες μειώνουν την ταχύτητα του επεξεργαστή ή θέτουν το σύστημα σε κατάσταση αναμονής όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Εξίσου σημαντική είναι η συντήρηση της μπαταρίας. Το πρώτο που θα πρέπει να αποφύγετε είναι να μένει αχρησιμοποίητη για μεγάλα διαστήματα, καθώς έτσι μειώνεται ο χρόνος ζωής της.

Μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης. Οσο πιο φωτεινή είναι τόσο περισσότερη ισχύ καταναλώνει. Επιπλέον, αποσυνδέστε τυχόν περιφερειακά που δεν χρησιμοποιείτε. Ενα εξωτερικό ποντίκι ή μια συσκευή αναπαραγωγής μουσικής καταναλώνει ενέργεια όσο είναι συνδεδεμένη στον υπολογιστή.

 

Πηγή: tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;