08 Αυγουστου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας κερδίζει συνεχώς έδαφος εντός και εκτός της Κίνας.
Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου της υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο: τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα της Huawei συνδέουν το ένα τρίτο των κινητών τηλεφώνων όλου του κόσμου, ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων της σε όλο τον κόσμο αγγίζει τις 110.000 -περισσότερους από γνωστές δυτικές φίρμες όπως η Cisco και η Microsoft.
Η Huawei «γεννήθηκε» στο Σεντσέν, της νότιας Κίνας. «Είναι μία πολύ νεαρή εταιρεία, κάτω από 20 ετών» αναφέρει ο Ρος Γκαν, επικεφαλής των διεθνών εταιρικών επικοινωνιών της εταιρείας, ο οποίος συμπληρώνει πως και το εργατικό της δυναμικό είναι νεαρής ηλικίας: «ο μέσος όρος ηλικίας είναι 29 -οπότε υπάρχει ένα πολύ δυναμικό περιβάλλον μέσα στην εταιρεία».
Στην επαρχία Λονγκάνγκ, στο Σεντσέν, βρίσκονται κεντρικές μονάδες έρευνας και ανάπτυξης και δοκιμών, καθώς και εκπαιδευτικό κέντρο διοικητικών στελεχών. 40.000 εργαζόμενοι δραστηριοποιούνται στους χώρους αυτούς.
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εταιρείας είναι ότι ανήκει στους εργαζομένους της, με το 60% των μετοχών της να ανήκει στο προσωπικό της -τα μερίδια έχουν κατανεμηθεί βάσει θέσης και απόδοσης.
Στην αρχή, η εταιρεία είχε αναγκαστεί να πολεμήσει με νύχια και με δόντια για μία θέση στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Τότε, τα περισσότερα συμβόλαια κατέληγαν είτε σε κρατικές είτε σε ξένες εταιρείες -οπότε η Huawei άφησε τις πόλεις και επικεντρώθηκε στην ύπαιθρο και τις αγροτικές περιοχές. Η εταιρεία ανέπτυξε τεχνολογία και εξοπλισμό ειδικά για τέτοιες συνθήκες, και δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να κερδίσει -εντός και εκτός συνόρων- τη φήμη εταιρείας εξαιρετικά ικανής στην επίλυση προβλημάτων -μία φίρμα που ακούει τα παράπονα των πελατών της, εξετάζει τις ανάγκες τους και βρίσκει λύσεις.
Σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη προμηθευτής εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, μετά την Ericsson.
Η εταιρεία, η οποία το 2010 σημείωσε έσοδα 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προβλέπει μία επιθετική επέκταση εντός των επομένων δέκα ετών και αύξηση των εσόδων της στα 100 δισ. Ως εκ τούτου, προσελκύει την αφρόκρεμα των ταλέντων της Κίνας.
Ο Ζονγκ Τζιανβέι, υπεύθυνος προγράμματος στη μονάδα τεχνικής συμβατότητας της εταιρείας, ανακάλυψε ότι η εργασία στη Huawei είναι διαφορετική από ό,τι σε άλλες μεγάλες κινεζικές εταιρείες, που χαρακτηρίζονται από άκαμπτες ιεραρχίες. «Κάθε μέρα πρέπει να επικοινωνώ με προσωπικό από όλο τον κόσμο. Το κλίμα είναι διεθνές εδώ -παγκόσμιο…δεν το είχα βιώσει ποτέ ξανά αυτό».
Ένας τομέας στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση είναι το video conferencing, με στελέχη της εταιρείας να υπόσχονται ακόμη και τεχνολογία 3D. «Τώρα δουλεύουμε πάνω στην τεχνολογία. Θέλουμε να μπορέσουμε να αποδώσουμε μία εμπειρία υψηλού επιπέδου» λέει ο Λούο Σαν, μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού. Επίσης, μεγάλη σημασία δίνεται και στο cloud, προωθώντας το αποκαλούμενο «cloud in a box»: κοντέινερ που περιέχουν πλήρως λειτουργικά data centers.
Στο καθαρά καταναλωτικό «μέτωπο», η εταιρεία κάνει επιθετικές κινήσεις με «οχήματα» το video on demand, τα τηλέφωνο και τα δίκτυα 4G. Φέτος αναμένεται να επιτύχει πωλήσεις 60 εκατομμυρίων κινητών κάθε είδους.
Ωστόσο, από τη στιγμή που η εταιρεία είχε να κάνει περισσότερο με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό -κάτι που η Huawei επιδιώκει να αλλάξει, κυκλοφορώντας νέα smartphones και tablets, και εδραιώνοντας νέα «κανάλια» μάρκετινγκ, όπως η δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων διεθνώς, στο πνεύμα της Apple.
Παρόλα αυτά, στην αγορά των ΗΠΑ θεωρείται ότι θα συναντήσει κάποιες δυσκολίες, λόγω φημών περί σχέσεών της με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις: στο παρελθόν είχε παρεμποδιστεί η πώληση αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας στη Huawei, για λόγους εθνικής ασφάλειας -κατηγορίες τις οποίες η εταιρεία διαψεύδει. «Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της Huawei και του στρατού» λέει ο Ρος Γκαν. «Η αλήθεια για την εταιρεία είναι ότι είναι μία ιδιωτική εταιρεία, η οποία ανήκει στους εργαζομένους τους, που είναι και οι μέτοχοί της -και ότι λειτουργεί καθαρά σε εμπορική βάση, τίποτα παραπάνω».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία φημίζεται και για τη μυστικοπάθειά της: άρση του καθεστώτος μυστικότητας σχετικά με τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου έλαβε χώρα μόλις τον Απρίλιο του 2011.
Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV