Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Νότια Κορέα & ebooks

Τα τυπωμένα σχολικά εγχερίδια θα αντικατασταθούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Νότια Κορέα από ηλεκτρονικά βιβλία μέχρι το 2015. Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογίας στο πλαίσιο του προγράμματός του "Στρατηγικές Έξυπνης Εκπαίδευσης". Το σχέδιο εξασφάλισε 2,23 τρις γουάν (1,4 δισ. ευρώ) και καλύπτει την ψηφιοποίηση των σχολικών βιβλίων, την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού και τη δωρεάν παροχή tablet PCs στους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ψηφιοποίηση θα ολοκληρωθεί για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση  το 2014 και για τη δευτεροβάθμια το 2015. Η ψηφιοποίηση θα αφορά όλα τα γνωστικά αντικείμενα και όλα τα σχολεία. Στο μεταβατικό στάδιο, θα χρησιμοποιούνται τόσο τα χάρτινα όσο και τα ψηφιακά εγχειρίδια. 

Στα ηλεκτρονικά βιβλία θα περιλαμβάνουν το συνηθισμένο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων και διάφορα έργα αναφοράς, καθώς και video, διαδραστηκότητα, animation, links προς ιντερνετικές πηγές κλπ. Η κυβέρνηση όμως θέλει να δημιουργήσει ασύρματα δίκτυα ίντερνετ στα σχολεία και έναν κεντρικό server βασισμένο στη λογική του cloud computing, από τον οποίο όλοι οι χρήστες, μαθητές και διδάσκοντες, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων με όλα τα ψηφιακά εγχειρίδια. Τα σχολεία θα αποφασίζουν ποιο βιβλίο θα διδάσκονται οι μαθητές για τα γνωστικά αντικείμενα που θα διδάσκονται κάθε χρονιά.

Στα σχέδια της νοτιοκορεάτικης κυβέρνησης είναι επίσης να αυξήσει από το 2013 τις εικονές τάξεις στο ίντερνετ για μαθητές που ήταν αναγκασμένοι να χάσουν κάποιο μάθημα π.χ. λόγω ασθένειας ή λόγω καιρού. Υπό εξέταση βρίσκεται να ισχύσει κάτι αντίστοιχο και για μαθητές που υποφέροντας από σοβαρές ασθένειες είναι αναγκασμένοι να νοσηλεύονται για μακρό χρονικό διάστημα.

Η πρόσβαση στο διαθέσιμο εκπαιδευτικό περιεχόμενο δε θα περιορίζεται στα tablet PCs, αλλά θα περιλαμβάνει υπολογιστές και μια ποικιλία ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και "έξυπνες" ιντερνετικές τηλεοράσεις όπου θα προβάλλονται εκπαιδευτικά θέματα συμπληρωματικά με τα μαθήματα.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο στη Νότια Κορέα
"Δεν αναμένουμε να είναι δύσκολη η μετάβαση στα ψηφιακά εγχειρίδια, καθώς οι μαθητές σήμερα είναι πολύ εξοικειωμένοι με το ψηφιακό περιβάλλον", δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Παιδείας της Νότιας Κορέας. Αισιόδοξη εκτίμηση που βασίζεται στην ευρύτατη διάδοση του ίντερνετ και των ηλεκτρονικών συσκευών στη χώρα (π.χ. η Νότια Κορέα έχει τις γρηγορότερες συνδέσεις ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, και μάλιστα 7 φορές γρηγορότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο), την επέκταση του ηλεκτρονικού βιβλίου και της πειραματικής χρήσης e-books στην εκπαίδευση ήδη από το 2008.

Σύμφωνα με τον James F. Larson, συγγραφέα του βιβλίου "The Telecommunications Revolution in Korea", "ήδη τα ψηφιακά βιβλία αποτελούν περισσότερο από το 20% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων στη Νότια Κορέα", κάτι που, σε συνδυασμό με τη μετάβαση της Ν. Κορέας σε μια πλήρως δικτυωμένη κοινωνία, πιστεύει πως θα έχει βαθειές συνέπειες και για την εκδοτική βιομηχανία. Σύφωνα με την Κορεατική Έκδοση Εκδοτών, το 2013 οι πωλήσεις e-books θα τριπλασιαστούν σε σχέση με το 2010.

Στο χώρο της εκπαίδευσης, από την άνοιξη του 2008 εκατοντάδες σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χρησιμοποιούν ψηφιακά συγγράμματα σε αναδιπλούμενους υπολογιστές της Fujitsu, που μοιάζουν με tablet PC, καθώς και στη συνέχεια με το Samsung Galaxy Tab, ενώ παράλληλα μαθητές και διδάσκοντες αλληλεπιδρούν μέσω του ίντερνετ.

 

Πηγές: elektronikosanagnostis.blogspot.com / chosun.com / koreatimes.co.kr / eschoolnews.com / thebookseller.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;