Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

jobs

ΕURΕS: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που απλοποιεί
τις διαδικασίες εύρεσης εργασίας στην ΕΕ

H πύλη EURES είναι η ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα. Πιο απλά, πρόκειται για μια διαδικτυακή πύλη την οποία επισκέπτονται τόσο άτομα που αναζητούν εργασία όσο και εργοδότες που προσφέρουν εργασία, προερχόμενοι από όλη την Ευρώπη.

Η διαδικασία είναι απλή. Ο ενδιαφερόμενος εργαζόμενος δημιουργεί δωρεάν έναν λογαριασμό στο My EURES, την υπηρεσία της πύλης που αφορά εκείνους που αναζητούν εργασία. Εχοντας τον λογαριασμό αυτόν συντάσσει το βιογραφικό του το οποίο και αναρτάται online. Στο βιογραφικό αποκτούν αυτόματα πρόσβαση εργοδότες εγγεγραμμένοι στο ΕURΕS αλλά και σύμβουλοι του ΕURΕS, δουλειά των οποίων είναι να βοηθούν τους εργοδότες στην αναζήτηση των κατάλληλων υποψηφίων. Επιπλέον οι σύμβουλοι παρέχουν και τις απαραίτητες πληροφορίες σε εκείνους που αναζητούν εργασία για πολλά πρακτικά, νομικά και διοικητικά θέματα που μπορεί να προκύψουν.

Ακόμη, το ΕURΕS παρέχει στους ενδιαφερομένους μια βάση δεδομένων για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στην οποία περιέχονται λεπτομέρειες για σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η εύρεση κατοικίας ή σχολείου, η φορολογία, το κόστος διαβίωσης, η υγεία, η κοινωνική νομοθεσία, η σύγκριση των προσόντων, καθώς και στοιχεία για τις τρέχουσες τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας ανά χώρα, περιφέρεια και τομέα δραστηριότητας. Για να διευκολύνονται οι διαδικασίες ακόμη περισσότερο η ΕΕ σε συνεργασία με τη ΕURΕS οργανώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες Ημέρες Εργασίας σε διαφορετικές πόλεις του κόσμου. Η σημαντικότερη είναι η ετήσια Ευρωπαϊκή Ημέρα Εργασίας των Βρυξελλών, που εφέτος γίνεται την 1η Οκτωβρίου.

European Job Days

Την ημέρα αυτή στις Βρυξέλλες οργανώνεται μια έκθεση με απώτερο σκοπό την εύρεση εργασίας από όλη και σε όλη την Ευρώπη. Στην έκθεση συμμετέχουν εταιρείες μόνο εφόσον έχουν κενές θέσεις και ψάχνουν εργαζομένους να αναλάβουν άμεσα ή σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι συμμετέχοντες μπορούν να εγγραφούν στην ιστοσελίδα της έκθεσης.

Το μόνο που χρειάζεται από εκεί και πέρα είναι να φέρουν μαζί τους αρκετά αντίτυπα του βιογραφικού τους. Οι εργοδότες συμφωνούν να συνομιλήσουν με υποψηφίους που πληρούν τις προϋποθέσεις που ψάχνουν. Οι υποψήφιοι μάλιστα περνούν εκεί την πρώτη τους συνέντευξη.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Εργασίας προσελκύει ετησίως περισσότερους από 10.000 ενδιαφερομένους και έχει αποδειχθεί ως τώρα σημαντικά αποτελεσματική.

Μετανάστευσαν για να βρουν δουλειά με το Eures

«Υπάρχουν ακόμη τόσο πολλά εμπόδια»
Αλμπέρτο ντελ Βαλ
- Ισπανία, Γερμανία

O 31χρονος Ισπανός κ. Αλμπέρτο ντελ Βαλ είχε ήδη εργασιακή εμπειρία στον τομέα της συναρμολόγησης, συντήρησης και επισκευής τεθωρακισμένων οχημάτων όταν αποφάσισε να αναζητήσει εργασία στη Γερμανία μέσω της υπηρεσίας ΕURΕS. «Είναι πραγματικά κρίμα να υπάρχουν ακόμη τόσο πολλά εμπόδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Παρ' ότι είχα βοήθεια για τα πάντα, η γραφειοκρατία ήταν ανυπόφορη μερικές φορές» αναφέρει σχετικά. Εν τέλει προσελήφθη σε μια τεχνική εταιρεία του Σβέμπις Χαλ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη (στη Γερμανία) και δηλώνει πλήρως εγκλιματισμένος στη νέα του εργασιακή και κοινωνική ζωή. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που πήρα την απόφαση να έρθω εδώ. Πραγματικά πιστεύω ότι ανακάλυψα το δεύτερο σπίτι μου».

«Η καλύτερη απόφαση της ζωής μου»
Ανναμαρία Βανέκοβα - Σλοβακία, Ουγγαρία

«Οσο περισσότερο μένω εδώ στην Ουγγαρία τόσο περισσότερο πείθομαι ότι το δίκτυο ΕURΕS είναι μια καταπληκτική πρωτοβουλία» λέει η 30χρονη κυρία Ανναμαρία Βανέκοβα από τη Σλοβακία. Η ίδια μέσω της υπηρεσίας ΕURΕS αναζήτησε εργασία στην Ουγγαρία στον τομέα του μάρκετινγκ και της οργάνωσης εκδηλώσεων και χαρακτηρίζει την εμπειρία της την καλύτερη απόφαση της ζωής της. «Ολοι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να συνεργαστούν με ανθρώπους από διάφορους πολιτισμούς, να μάθουν καινούργιες γλώσσες και να δοκιμάσουν τα όριά τους αν το επιθυμούν και πιστεύω ότι επωφελούμαι στο έπακρο από όλα αυτά» καταλήγει.

«Δοκιμάστε την εμπειρία»
Τρινιδάδ Κοστάνο Εστράδα - Ισπανία, Τσεχία

Σύμφωνα με την 25χρονη Ισπανίδα κυρία Τρινιδάδ Κοστάνο Εστράδα, οι γλωσσικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ο εργαζόμενος σε ξένη χώρα δεν πρέπει να τρομάζουν τους ενδιαφερομένους. «Ανησυχούσα πολύ για την προσαρμογή μου σε ένα νέο μέρος όπου μιλούν μια γλώσσα τελείως άγνωστη σε μένα και όπου τα αγγλικά δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα, αλλά ανακάλυψα τη διεθνή γλώσσα της παντομίμας! Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ που με βοηθούν όσο μπορούν και χαίρομαι ιδιαίτερα γι΄ αυτό» αναφέρει η 25χρονη Ισπανίδα, η οποία βρήκε δουλειά ως καθηγήτρια ισπανικών σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Τσεχίας. «Η έλλειψη της οικογένειας και των φίλων είναι έντονη, αλλά ξέρω πως θα είναι εκεί όταν γυρίσω και ότι στο κάτω κάτω δεν εμφανίζονται συχνά τέτοιες ευκαιρίες. Προτείνω σε όλους να δοκιμάσουν την εμπειρία» καταλήγει η ίδια.

Εργασία στην ΕΕ: Πώς θα βρείτε δουλειά στην Ευρώπη

lost in road...

Εργαζόμενοι και άνεργοι όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων αλλά κυρίως νέοι αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς στην Ευρώπη. Απευθύνονται σε ιστοσελίδες διασύνδεσης για γρήγορη και αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας. Στην κορυφή των προτιμήσεών τους έχουν το Εures, το δίκτυο συνεργασίας που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους εργαζομένους και στους εργοδότες, και την ευρωπαϊκή πύλη Εuropass. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι Ελληνες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις κατάταξης των Ευρωπαίων που αναζητούν εξάσκηση ή εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα κατατάσσεται ένατη σε απόλυτο αριθμό χρηστών με 48.811 συμπληρωμένα βιογραφικά, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών που προηγούνται σε αριθμό χρηστών όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία. Ως εκ τούτου, η σύνταξη ενός σωστού και πλήρως ενημερωμένου βιογραφικού σημειώματος αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια σειρά κινήσεων που θα εξασφαλίσουν στον υποψήφιο τη θέση που θα ικανοποιήσει κατά το δυνατόν τις προσδοκίες του για μια πετυχημένη σταδιοδρομία.

Οι νέοι που επιθυμούν να στείλουν CV σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το βιογραφικό σημείωμα πρέπει να συνταχθεί με μοναδικό στόχο την αντικειμενική και πλήρη πληροφόρηση του αποδέκτη για τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα του υποψηφίου. Η φτωχή ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων του, η φλυαρία και η προσπάθεια για εντυπωσιασμό θα καταστήσουν ένα βιογραφικό σημείωμα εμπόδιο στη διεκδίκηση του επιθυμητού στόχου. Αντίθετα, η εγκυρότητα και η πληρότητα των πληροφοριών θα εξασφαλίσουν την ευκαιρία για μια προσωπική συνάντηση με τον εργοδότη.

Europass, το βιογραφικό σημείωμα

Απλές οδηγίες για να συντάξετε το CV - Πάνω από 35.000 ελληνικά βιογραφικά στην Ευρώπη

Την πρόθεσή του να αναζητήσει δουλειά στο εξωτερικό εκφράζει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός νέων της χώρας μας. Το πρώτο πεντάμηνο του 2011 στάλθηκαν μόνο μέσω της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Εuropass 35.349 ευρωπαϊκά βιογραφικά, υπερβαίνοντας τον αντίστοιχο αριθμό του 2009. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πύλη, ως τις αρχές Ιουνίου του 2011 ο αριθμός των Ελλήνων που συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό (35.349 άτομα) ξεπέρασε τον αριθμό που αντιστοιχούσε για ολόκληρο το 2009 (32.267 βιογραφικά) και αναμένεται πολύ σύντομα να υπερκεράσει και αυτόν του 2010 (46.432 άτομα).

Ο μεγαλύτερος αριθμός συμπλήρωσης βιογραφικών προέρχεται από τις ηλικίες 26 ως 30 ετών (12.629 άτομα), όταν δηλαδή οι νέοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και διεκδικούν είσοδο στην αγορά εργασίας με μικρή εργασιακή εμπειρία. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη κατηγορία η Ελλάδα κατατάσσεται σε απόλυτους αριθμούς στην 7η θέση στην ΕΕ αφήνοντας πίσω χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό όπως η Πολωνία (9.612), το Ηνωμένο Βασίλειο (9.379) και η Γαλλία (7.936).

Το ευρωπαϊκό βιογραφικό σημείωμα Εuropass, το οποίο παρέχει μια σαφή εικόνα των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του υποψηφίου, ανεξαρτήτως της ευρωπαϊκής χώρας από την οποία προ έρχεται, είναι το βασικό εργαλείο για την είσοδό σας στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Για να έχετε ανταπόκριση προσαρμόστε το βιογραφικό στο προφίλ της θέσης που σας ενδιαφέρει, δηλαδή δώστε έμφαση σε συγκεκριμένα προσόντα, δεξιότητες, κατάρτιση ή εμπειρία σε σχέση με τη συγκεκριμένη θέση που έχετε επιλέξει. Οι ειδικοί πάντως θεωρούν ότι το βιογραφικό πρέπει να έχει απαραίτητα ορισμένα χαρακτηριστικά για να έχει καλύτερη τύχη. Αυτά είναι:

Αντικειμενικότητα και περιεκτικότητα

Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε είναι αντικειμενικές, ακριβείς και σχετικές με το αντικείμενο της θέσης. Παράλληλα προσθέστε και προσωπικές σας εμπειρίες ή πτυχές του χαρακτήρα σας που μπορούν να προσθέσουν αξία στο βιογραφικό σημείωμα, όπως παλαιότερες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των σπουδών σας, πρακτική άσκηση, τυχόν εθελοντική εργασία ή εργασία κατά τις διακοπές.

Απλότητα και σαφήνεια

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων κατά κανόνα διαβάζουν επιγραμματικά τα βιογραφικά για λίγα μόλις δευτερόλεπτα προτού επιλέξουν τους υποψηφίους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συντάξετε ένα βιογραφικό φιλικό προς τον αναγνώστη χρησιμοποιώντας σύντομες προτάσεις, θετική γλώσσα και, όπου ενδείκνυται, τεχνικούς όρους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφεύγονται περιττές και επαναλαμβανόμενες πληροφορίες. Προσπαθήστε να περιορίσετε το βιογραφικό σας σημείωμα σε μέγιστη έκταση δύο σελίδων.

Προσόντα και επιτεύγματα

Δώστε έμφαση σε παλαιότερες αρμοδιότητές σας που σχετίζονται με τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει χρησιμοποιώντας ρήματα που δηλώνουν «ενέργεια», φροντίζοντας να παρουσιάζετε κάθε φορά τη σχέση αιτίας- αποτελέσματος όταν περιγράφετε τα επιτεύγματά σας. Επίσης δώστε έμφαση στα ακαδημαϊκά σας προσόντα, ιδίως αν έχετε περιορισμένη ή καθόλου επαγγελματική εμπειρία.

Συστάσεις

Σε πολλές χώρες η συνήθης πρακτική είναι η προσκόμιση συστάσεων, δηλαδή τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των ατόμων εκείνων που μπορούν να παρέχουν πληροφορίες στον εργοδότη για τον υποψήφιο. Να ελέγχετε πάντοτε προσεκτικά τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των ατόμων που παρέχουν τις συστάσεις.

«Έτσι βρήκα δουλειά στο εξωτερικό!»

«Σεβασμός στον υποψήφιο»
Ανδρέας Πρωτόπαπας
, προγραμματιστής, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

O 29χρονος προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών κ. Α.Πρωτόπαπας έχει βιώσει εκ των έσω τη διαδικασία της αναζήτησης εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και, όπως χαρακτηριστικά λέει, «δύο εβδομάδες αναζήτησης δουλειάς στο εξωτερικό ήταν ικανές για να αποφέρουν το αποτέλεσμα που... οκτώ μήνες αναζήτησης στην Ελλάδα δεν κατάφεραν». Ο ίδιος σπούδασε και εργάστηκε στην Αγγλία, αλλά επέστρεψε για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και αποφάσισε να εγκατασταθεί στη χώρα μας. «Η αναζήτηση δουλειάς στην Ελλάδα ωστόσο ήταν απογοητευτική εμπειρία. Ελάχιστες αγγελίες αναρτώνται, οι θέσεις διανέμονται μεταξύ γνωστών, ενώ όποιος “τολμά” να φανερώσει τις αξιώσεις του ως προς τον μισθό αντιμετωπίζεται αρνητικά!» λέει ο κ. Πρωτόπαπας.

Επειτα από οκτώ μήνες άκαρπων προσπαθειών ο κ. Πρωτόπαπας αποφάσισε να αναζητήσει δουλειά στο εξωτερικό και γι΄ αυτό δημιούργησε ένα πλήρες επαγγελματικό προφίλ στις βρετανικές ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας Monster.co.uk και Reed.co.uk. «Η οργάνωση ήταν απίστευτη. Μέσα από αυτές τις ιστοσελίδες και ενόσω ήμουν ακόμη στην Ελλάδα επικοινώνησαν μαζί μου βρετανοί ατζέντηδες που έψαχναν υποψηφίους για εταιρείες σε Αγγλία, Γαλλία και Ολλανδία. Μέσα σε δύο εβδομάδες είχα ήδη ολοκληρώσει τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις με επιτυχία, ενώ στην τρίτη εβδομάδα ταξίδεψα στο Λονδίνο για να υπογράψω!» διηγείται ο 29χρονος.

Ο ίδιος πιστεύει ότι το κύριο χαρακτηριστικό της αναζήτησης δουλειάς στο εξωτερικό είναι ότι «υπάρχει σεβασμός προς τον υποψήφιο,είτε η απάντηση είναι θετική είτε αρνητική» .

«Πολλές δυνατότητες για ανέλιξη»
Δημήτρης Αβραμίδης, αρχιτέκτων, Μόναχο, Γερμανία

Ο επιμένων νικά» λέει ο λαός μας και εν προκειμένω ο 24χρονος αρχιτέκτονας κ. Δημήτρης Αβραμίδης απέδειξε ότι με επιμονή και υπομονή ένας απόφοιτος του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης μπορεί μέσα σε μόλις έναν χρόνο από την αποφοίτησή του να εργάζεται σε αρχιτεκτονική εταιρεία του Μονάχου. Καθώς μιλάει άριστα γερμανικά, ο 24χρονος έφερε εις πέρας όλη τη διαδικασία αιτήσεων και συνεντεύξεων μόνος του μέσω ίντερνετ. «Κινήθηκα μέσω εξειδικευμένων ιστοσελίδων για αρχιτέκτονες όπως η GermanArchitects.com και έστειλα περισσότερες από 25 αιτήσεις σε ισάριθμες εταιρείες! Εν τέλει έλαβα ορισμένες θετικές απαντήσεις και μάλιστα μία εταιρεία με δέχθηκε χωρίς καν να περάσω συνέντευξη» διηγείται ο κ. Αβραμίδης. Ο ίδιος πιστεύει ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι να υποβάλει κανείς αρχικά αίτηση για πρακτική, καθώς είναι πιο εύκολο με αυτόν τον τρόπο να τον προσλάβει μια γερμανική εταιρεία. «Στην πρακτική πληρώνεσαι έναν μισθό που, αν και στη Γερμανία θεωρείται σχετικά χαμηλός, στην Ελλάδα θα κρινόταν απόλυτα επαρκής. Αυτό σου επιτρέπει να βγάζεις τα έξοδά σου για μερικούς μήνες ώσπου να αποδείξεις την αξία σου και να διεκδικήσεις μια υψηλότερα αμειβόμενη θέση» εξηγεί ο κ. Αβραμίδης. Μάλιστα, ενώ αρχικά είχε προσληφθεί για πρακτική 6 μηνών, στο τέλος των τριών μηνών διαπραγματεύθηκε νέο συμβόλαιο με πλήρη μισθό αρχιτέκτονα! «Αν έχει κανείς υπομονή στο πρώτο στάδιο και εργαστεί σκληρά, υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ανέλιξη» καταλήγει.

Ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας στην ΕΕcv

Europa.eu/Epso:
Δικτυακός τόπος προσλήψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πληροφορίες για ευκαιρίες σταδιοδρομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


WorkPermit.com:
Θα βρείτε οδηγούς μετανάστευσης, υπηρεσίες αδειών εργασίας, υποδείγματα CV και άλλα σχετικά θέματα.


Europa.eu/YourEurope:
Οδηγός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο οποίος σας δίνει απαντήσεις σε πρακτικές ερωτήσεις για εργασία σε κάποια άλλη χώρα.


LabourMobility.com:
Πρακτικές συμβουλές, οδηγοί, εργαλεία και τεστ για να ελέγξετε το επίπεδο των δεξιοτήτων σας για εκπατρισμό.


Coe.int/Ηuman-Resources:
Ευκαιρίες απασχόλησης σε διεθνείς οργανισμούς.


AnyWorkAnywhere.com:
Αγγελίες για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Idealist.org:
Θέσεις εργασίας στον μη κερδοσκοπικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και εκπαιδευτικών οργανισμών σε όλον τον κόσμο.


EuroBrussels.com:
Ο ιστότοπος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε εργασία στις Βρυξέλλες, σε θεσμικά όργανα της ΕΕ ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.


Jobs.GoAbroad.com:
Αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για ανοικτές θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο.


Monster.com:
Μηχανή αναζήτησης για θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και στο εξωτερικό.


iAgora.com:
Θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση κατανεμημένες ανά περιοχή, κλάδο και ειδικότητα.


 Ιστότοποι για εργασία στην Κύπρο:

 

Πηγές: tovima.gr 1 - 2 - 3

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;