Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

WWW logo by Robert Cailliau

Στις 6 Αυγούστου του 1991 ο Βρετανός επιστήμονας από το CERN Τιμ Μπέρνερς Λι δημοσίευσε στο alt.hypertext (newsrgoup) ένα σχέδιο στο οποίο περιγράφονταν η οργάνωση πληροφοριών σε ένα δίκτυο υπολογιστών με την χρήση ενός συνόλου web από hyperlinks και το ονόμασε World Wide Web. Είχε προηγηθεί ασφαλώς η πρόταση για το ENQUIRE τον Μάρτιο του 1989 καθώς και η πρώτη κατάθεση της πρότασης για τη χρήση υπερ-κειμένων ως συνδέσεις (links) τον Νοέμβριο του 1990, από κοινού μαζί με τον Robert Cailliau.

Αυτό που πρότεινε τότε ο Μπέρνερς Λι είναι ένα σύστημα διασυνδεδεμένων αρχείων υπερ-κειμένων (hypertext), προσβάσιμων μέσω δικτύων.

 Για την υλοποίηση του World Wide Web o Μπέρνερς Λι χρησιμοποίησε έναν υπολογιστή NeXT ο οποίος ήταν έτοιμος από τον Δεκέμβριο του 1990. Ήδη από εκείνη την εποχή ο βρετανός επιστήμονας είχε έτοιμα όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την λειτουργία ενός κανονικού Web: τον πρώτο browser (ο οποίος ήταν και editor), το πρώτο web server και τις πρώτες ιστοσελίδες οι οποίες ασφαλώς παρουσίαζαν το project.

 Ασφαλώς η πορεία γέννησης του Διαδικτύου έχει πολλούς σταθμούς και πολλές ημερομηνίες γενεθλίων, αλλά σαφέστατα η δημιουργία του World Wide Web ήταν μία από τις πιο σημαντικές.

 Ο Τιμ Μπέρνερς Λι είναι σήμερα Διευθυντής στο World Wide Web Consortium (W3C).

 

Πηγές: adslgr.com / techspot.com

 

Διοαβάστε επίσης: Η γέννηση του ίντερνετ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;