Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

face blurring street viewΝομικός πονοκέφαλος για τη Google

Οι Αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τη Google να προειδοποιεί προηγουμένως έγκαιρα τους πολίτες, πριν στείλει συνεργεία με κάμερες να τραβήξουν φωτογραφίες για τους χάρτες της υπηρεσίας Street View, προκαλώντας έτσι ένα ακόμα νομικό πονοκέφαλο στην αμερικανική εταιρία.

Επίσης οι ευρωπαϊκές Αρχές ζήτησαν από τη Google να μικρύνει σε έξι μήνες αντί για ένα χρόνο το χρονικό διάστημα που κρατά τις πρωτότυπες φωτογραφίες. Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, τα αιτήματα αυτά περιέχονται σε επιστολή που στάλθηκε στην αμερικανική εταιρία.

Η Google δήλωσε ότι είναι «νόμιμη και δικαιολογημένη» η διατήρηση επί ένα χρόνο των φωτογραφιών. Επίσης η εταιρία απάντησε ότι ήδη δημοσιεύει ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα της για τις τοποθεσίες όπου τα συνεργεία της τραβούν φωτογραφίες. Για παράδειγμα, χθες, κατά την εταιρία, οχήματά της με τον κατάλληλο εξοπλισμό περιφέρονταν στους δρόμους του Κάλιαρι στην Ιταλία, στη Ναντ στη Γαλλία και στις γύρω περιοχές.

Η υπηρεσία Street View ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2007 και έκτοτε προσθέτει συνεχώς φωτογραφικό υλικό από δρόμους στους ψηφιακούς χάρτες περίπου 100 πόλεων του πλανήτη. Για να αμβλύνει τις αντιρρήσεις περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων, η εταιρία χρησιμοποιεί πια ειδικό λογισμικό που θολώνει τα πρόσωπα των ατόμων και τις πινακίδες των αυτοκινήτων.

Η εταιρία συναντά όμως ακόμα μεγάλα εμπόδια στην Ευρώπη, όπου διάφορες κυβερνήσεις και αρμόδιες Αρχές έχουν εγείρει ενστάσεις στη βάση της προστασίας της προσωπικής ζωής των ατόμων. Η Ελλάδα ζήτησε από την εταιρία να σταματήσει τις φωτογραφήσεις μέχρι η εταιρία να παρέχει περισσότερες εξασφαλίσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, στην Αγγλία κάτοικοι ενός χωριού σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν ένα αυτοκίνητο της Google να φωτογραφήσει την περιοχή τους, ενώ η Γερμανία απαίτησε να διαγραφούν πρόσωπα, αριθμοί οδών σπιτιών και πινακίδες αυτοκίνητων των πολιτών εκείνων που δεν επιθυμούν τέτοια στοιχεία τους να περιληφθούν στο Street View.

Η επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε ότι «η Ευρώπη έχει υψηλές προδιαγραφές για την προστασία των δεδομένων» και ζήτησε «όλες οι εταιρίες να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες του παιγνιδιού». Οι ευρωπαϊκές Αρχές ζήτησαν από τη Google, στην επιστολή που της έστειλαν, να ενημερώνει όχι μόνο το site της για τις τοποθεσίες των μελλοντικών φωτογραφήσεων, αλλά επίσης -με σχετικές προαναγγελίες- τον εθνικό και τοπικό Τύπο. Την κάλεσαν επίσης να αποφεύγει να παίρνει φωτογραφίες «ευαίσθητης φύσης και όσες περιέχουν λεπτομέρειες που συνήθως δεν παρατηρεί ένας περαστικός».

 

26/02/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;