19 Αυγουστου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Σκαναρισμένα και διαθέσιμα δωρεάν είναι και τα 133 τεύχη του ιστορικού ελληνικού περιοδικού για τους υπολογιστές Pixel, που κυκλοφόρησε από τον Οκτώβριο του 1983 ως τον Ιούνιο του 1996. Η ψηφιοποίησή του είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής προσπάθειας παλιών φανατικών αναγνωστών του περιοδικού που ξεκίνησαν το σκανάρισμα από το 2006 για να βρεθούν και να ψηφιοποιηθούν τα τελευταία τεύχη το 2011. Το Μάιο η προσπάθεια απέκτησε και επίσημο χαρακτήρα με την παράδοση των σκαναρισμένων τευχών στην Compupress, που εξέδιδε το περιοδικό, η οποία και τα ανέβασε τον Ιούνιο στην ιστοσελίδα της. Τα τεύχη είναι επίσης διαθέσιμα για κατέβασμα και αποθήκευση ως PDF στα retromaniax.gr και silogomania.gr, ενώ στο retromaniax.gr υπάρχουν επίσης και ως PDF κειμένου, επεξεργασμένα με OCR και άρα αναζητήσιμα, τα 77 πρώτα τεύχη.
Το Pixel ήταν, είναι και θα είναι το περιοδικό που μας άλλαξε την ζωή. Μας έμαθε να αγαπάμε τους υπολογιστές και να τους σεβόμαστε. Μας έδειξε τον δρόμο για να γίνουμε προγραμματιστές, web designers, σχεδιαστές CAD, τεχνικοί υπολογιστών ή ακόμη και το πιο ταπεινό επάγγελμα, που είναι πωλητής σε κάποιο κατάστημα υπολογιστών. Μας άνοιξε νέους ορίζοντες και μας γέμισε γνώσεις που ευτυχώς από εδώ και στο εξής θα μπορούν και οι νεότερες γενεές να διδαχθούν, γιατί και αυτά τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν και να μάθουν την ιστορία των υπολογιστών από τα αρχικά τους βήματα.
Η ψηφιοποίηση του Pixel είναι ένα παράδειγμα του πώς οι αναγνώστες πέρνουν τη βιβλιοθήκη τους στα χέρια τους και την ψηφιοποιούν. Με δεδομένο ότι τα παλιά τεύχη του Pixel έχουν ιστορική αξία και όχι χρηστική το κόστος της ψηφιοποίησης θα ήταν εμπορικά ασύμφορο (τουλάχιστον με τη στενή έννοια, του κέρδους από τις πωλήσεις των παλιών τευχών του Pixel). Η αναγνώριση της προσπάθειας από την Compupress, κατόχου των σχετικών πνευματικών δικαιωμάτων, και η ανάρτηση του σκαναρισμένου Pixel στην ιστοσελίδα της είναι μια σαφώς καλύτερη τακτική από το να κατηγορούσε π.χ. τους φανατικούς αναγνώστες της ότι παραβίασαν τα δικαιώματά της.
Τέλος, μια πλήρης συλλογή με τα τεύχη του Pixel θα ήταν στην ουσία ανέφικτη αν δεν ήταν ψηφιακή. Δύσκολα, έχει αποδειχτεί, θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα και μόνο άτομο όλα τα τεύχη, ενώ οι επιμέρους συλλογές θα απειλούνταν από την υγρασία της αποθήκης, την επικείμενη μετακόμιση ή την επόμενη εκκαθάριση της "χαρτούρας". Πέρα όμως από την πληρότητα, το ψηφιακό Pixel, με τις ισχυρές μνήμες που ξυπνάει σε πολλούς, μπορούν να το χαρούν όλοι όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτό και όλοι όσοι το κατεβάσουν, όχι μόνο ο προνοητικός ή και τυχερός αναγνώστης που έχει ακόμα τα παλιά, τυπωμένα τεύχη του.
Πηγή: elektronikosanagnostis.blogspot.com
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV