28 Αυγουστου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Που αποθηκεύονται οι κωδικοί;
Ξεκινώντας από τον Internet Explorer 7, οι κωδικοί σας αποθηκεύονται στη registry του συστήματος σας (KEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\IntelliForms\Storage2) και κρυπτογραφούνται βάση του κωδικού πρόσβασης του χρήστη χρησιμοποιώντας το Data Protection API το οποίο εκμεταλλεύεται την Triple DES κρυπτογράφηση.
Πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα σας;
Μέχρι και τη στιγμή όπου γράφεται αυτό το άρθρο, η Triple DES είναι πρακτικά απαραβίαστη μέσω των μεθόδων brute force. Παρόλα αυτά, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να γίνει brute force της κρυπτογράφησης από τη στιγμή που είστε συνδεδεμένοι με το λογαριασμό σας στα Windows στον οποίο αποθηκεύονται οι κωδικοί του Internet Explorer, καθώς τα Windows υποθέτουν πως από τη στιγμή που ο χρήστης έχει συνδεθεί όλοι οι κωδικοί είναι ασφαλείς ώστε οι εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Σαν αποτέλεσμα του ότι ο Internet Explorer δεν χρησιμοποιεί ένα κύριο κωδικό (κάτι που κάνει ο Firefox) για να προστατέψει τους αποθηκευμένους κωδικούς του, αναγκαστικά χρησιμοποιεί τον κωδικό του λογαριασμού των Windows σαν κλειδί αποκρυπτογράφησης του Triple DES.
Από τη στιγμή που μπορείτε να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στα Windows, μπορείτε να δείτε όλους τους αποθηκευμένους κωδικούς του browser σας. Εάν χρησιμοποιήσετε μια δωρεάν εφαρμογή όπως είναι η Nirsoft IE PassView, μπορείτε να δείτε και να εξάγετε όλους τους αποθηκευμένους κωδικούς σας που βρίσκονται στον Internet Explorer.
Μπορούν τα malware να έχουν πρόσβαση στους κωδικούς μου;
Αφού είδατε παραπάνω πόσο εύκολο είναι να πάρετε όλους τους κωδικούς από τον Internet Explorer, η επόμενη λογική ερώτηση είναι κατά πόσον είναι εύκολο για ένα malware να 'κλέψει' τους κωδικούς σας. Aν και δεν ξέρω τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται τα malware δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος ώστε να μην μπορούν να πάρουν τους κωδικούς σας. Εάν ελέγξετε την εφαρμογή IE PassView με το Virus Total, θα δείτε πως το 55% των antivirus το ανιχνεύει ως malware (ένα εκ των οποίων το Security Essentials).
Έτσι καταλαβαίνουμε πως είναι πολύ πιθανό ένα malware να αποκτήσει πρόσβαση στα passwords μας χωρίς να εντοπιστεί από τον υπολογιστή μας ακόμα και αν έχουμε antivirus. Επιπλέον, λόγω του ότι τα κρυπτογραφημένα δεδομένα είναι συγκεκριμένα για κάθε χρήστη δεν υπάρχει ο έλεγχος λογαριασμού χρήστη (UAC) για κάθε εφαρμογή που προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα. Πριν βγάλουμε το συμπέρασμα πως αυτό είναι σφάλμα των Windows, να επισημάνουμε πως αυτή είναι η σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται αλλιώς ο Internet Explorer αλλά και πολλές άλλες εφαρμογές οι οποίες χρησιμοποιούν τους αποθηκευμένους μας κωδικούς θα ελέγχονταν από το UAC κάθε φορά που θα τις ξεκινούσαμε.
Τι γίνεται εάν κλαπεί ο υπολογιστής μου;
Η απλή απάντηση είναι πως τα δεδομένα σας είναι τόσο ασφαλή όσο είναι και το password των Windows. Όπως είδατε και παραπάνω η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα είναι πολύ εύκολη εφόσον μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο λογαριασμό σας στα Windows. Εάν δεν χρησιμοποιείτε password, τότε δεν είστε ασφαλής.
Συμπεράσματα
Όπως καταλάβατε, η ασφάλεια των αποθηκευμένων κωδικών στον Internet Explorer εξαρτάται καθαρά από τον χρήστη:
- Χρησιμοποιήστε έναν δυνατό κωδικό για το λογαριασμό σας στα Windows. Να έχετε στο μυαλό σας πως υπάρχουν πολλές εφαρμογές οι οποίες μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν κωδικούς των Windows. Εάν κάποιος βρει των κωδικό σας στα Windows, τότε έχει και όλους τους κωδικούς σας από τον Internet Explorer.
- Προστατευτείτε από τα malware. Εάν απλές εφαρμογές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, τότε γιατί να μην μπορούν και τα malware;
- Αποθηκεύστε τους κωδικούς σας σε κάπια εφαρμογή διαχείρισης κωδικών όπως έιναι η KeePass. Βέβαια, με αυτό τον τρόπο θα χάσετε την άνεση της αυτόματης συμπλήρωσης των κωδικών σας.
- Κρυπτογραφήστε όλόκληρο το σκληρό σας δίσκο χρησιμοποιώντας τo TrueCrypt. Εϊναι προαιρετικό αλλά και έξτρα αποτελεσματικό. Όποιος θελήσει να πάρει οτιδήποτε από τον υπολογιστή σας, θα πρέπει αρχικά να αποκρυπτογραφήσει ολόκληρο το σκληρό δίσκο.
Πηγή: pcsteps.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV