Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

android eat motorola logo

Με μία μάλλον αιφνιδιαστική κίνηση, η Google ανακοίνωσε στις 15 Αυγούστου 211 την εξαγορά της Motorola Mobility αντί 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Η Google θα καταβάλει 40 δολάρια για κάθε μετοχή της Motorola, τιμή σημαντικά μεγαλύτερη (+63%) από το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά -και με διαφορά- στην ιστορία της Google, η οποία μέχρι σήμερα εξαγόραζε κυρίως μικρές εταιρείες λογισμικού ή υλικού.

Όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Λάρι Πέιτζ, η εξαγορά πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά το σύνολο των προϊόντων που βασίζονται στο Android, το λειτουργικό το οποίο ανταγωνίζεται σε μερίδιο αγοράς το iOS των συσκευών της Apple -ταμπλέτες και έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Ο Πέιτζ επισήμανε ότι η κίνηση της εταιρείας του θα ενισχύσει το σύνολο των πατεντών της Google και θα προστατεύσει το Android από τις ενέργειες της Microsoft, της Apple και άλλων εταιρειών.

Τι κρύβεται όμως πίσω από τον επιχειρηματικό και τεχνολογικό «γάμο» της χρονιάς; Από τη μία, η Google ενισχύει τη θέση της, κυρίως με το να «θωρακιστεί» νομικά έναντι των ανταγωνιστών της. Από την άλλη, η Motorola Mobility και άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, βλέπουν να ανοίγονται μπροστά τους νέοι δρόμοι ανάπτυξης σε σχέση με αυτούς που παραδοσιακά γνώριζαν ως σήμερα.

Παράδειγμα:
Αναμφίβολα, η απόκτηση μιας διακεκριμένης κατασκευάστριας κινητών τηλεφώνων ανοίγει ακόμη περισσότερο για τη Google το δρόμο για να ακολουθήσει το επιτυχημένο παράδειγμα της Apple, για τον έλεγχο λογισμικού, hardware και περιεχομένου στις συσκευές.

Αυτό που ίσως έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι, αποκτώντας πρόσβαση σε μία τεράστια δεξαμενή από τεχνολογικές πατέντες, η Google έχει τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσει για να αποκρούσει μελλοντικές νομικές επιθέσεις από τους ανταγωνιστές της. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι αυτό είναι και το σημείο-κλειδί πίσω από το αστρονομικό ποσό της συμφωνίας: Η ενδυνάμωση και θωράκιση σε ένα διαρκώς αυξανόμενο πόλεμο μηνύσεων και αγωγών στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Διότι η πραγματικότητα είναι ότι οι επιχειρήσεις που έχουν πολλές πατέντες στη διάθεση τους ακολουθούν έναν από τους ακόλουθους τρεις δρόμους: Κερδίζουν χρήματα αδειοδοτώντας τις πατέντες σε τρίτους, κυνηγούν ανταποδοτικές συμφωνίες στις οποίες οι εταιρείες προχωρούν σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας ή επιδίδονται σε μηνύσεις. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Motorola Mobility έχει καταχωρημένες 17.000 πατέντες. Πράγμα που μπορεί να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στη Google, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με συντονισμένες επιθέσεις των «ορκισμένων» εχθρών της, Apple και Microsoft, αλλά και επιθυμεί να προστατεύσει το λογισμικό της για τα κινητά τηλέφωνα, Android, με κάθε δυνατό τρόπο.

Εντυπώσεις
Και μπορεί το iPhone της Apple να είναι αυτό που κάνει «ντόρο» στα ΜΜΕ και να κερδίζει υπ' αυτή την έννοια τις εντυπώσεις, όμως το Android αποδεικνύεται τελικά νικητής στα σημεία. Το δεύτερο τρίμηνο του 2011, το σύστημα της Google κυριάρχησε στην πρώτη θέση της αγοράς των smartphones με ποσοστό 43,4%, ακολουθούμενο από τη Nokia με 22% και την Apple στην τρίτη θέση με 18%.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Google ότι η εξαγορά της Motorola δεν θα επηρεάσει με κανένα τρόπο τον «ανοιχτό» χαρακτήρα του Android, πολλοί θέτουν ήδη ερωτήματα για την επόμενη ημέρα στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Την επομένη της ανακοίνωσης της εξαγοράς, οι μετοχές της Motorola Mobility ενισχύθηκαν κατά 59%, ενώ αύξηση της τάξης του 10% σημείωσαν και αυτές της Nokia, εν μέσω φημολογιών στους κόλπους των επενδυτών ότι και η κορυφαία φινλανδική κατασκευάστρια θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο εξαγοράς...

Η Google αποκτά «ασπίδα»...
Μέσα σε 15 χρόνια έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και επιτυχημένα εμπορικά brands όλων των εποχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος το Μάιο για πρώτη φορά στην ιστορία της, η δημοφιλής μηχανή αναζήτησής της έσπασε το «φράγμα» του 1 δισ. μεμονωμένων επισκεπτών. Ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός, έχοντας καταφέρει να παρεισφρήσει με επιτυχία σε κάθε «δορυφορική» αγορά του ίντερνετ, όπως η online διαφήμιση, επιχειρεί πλέον ακόμη πιο δυναμική και επιθετική είσοδο στο νέο λαμπρό πεδίο δράσης: Αυτό της κινητής τηλεφωνίας.

Σημαντική ενίσχυση για τη Motorola
Από τις αρχές του έτους, η Motorola Mobility αποτελεί πλέον εντελώς ξεχωριστό κομμάτι από τη «μητρική» Motorola η οποία διαθέτει ιστορική παρουσία στο χώρο των πάσης φύσεως ηλεκτρικών συσκευών από το 1928. Με βασικό άξονα δραστηριότητας την ανάπτυξη και την κατασκευή κινητών τηλεφώνων, αλλά και εξασφαλίζοντας ως «μπόνους» τις 17.000 πατέντες που διαθέτει στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, το ενδιαφέρον που προκάλεσε στον αμερικανικό κολοσσό η Motorola Mobility, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί... συν την ισχυρή της τεχνογνωσία σε μία αγορά που ενδιαφέρει όλο και περισσότερο τη Google.

 

Πηγές: tech.in.gr / imerisia.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;