Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Internet Archive Bookmobile

Ο 50χρονος Μπρούστερ Κέιλ, δημιουργός του Αρχείου του Διαδικτύου (Internet Archive) το 1996, με στόχο τη διατήρηση αντιγράφου από κάθε ιστοσελίδα στην ιστορία του μέσου, επεκτείνει τώρα τις προσπάθειές του φιλοδοξώντας να διασώσει ένα αντίτυπο από κάθε βιβλίο που εκδόθηκε ποτέ.

«Θα υπάρχει πάντα ρόλος για τα βιβλία», λέει ο Κέιλ, καθισμένος πάνω σε ειδικό κλιματιζόμενο εμπορευματοκιβώτιο, στο οποίο μπορεί να αποθηκευτούν 40.000 βιβλία. Μέχρι στιγμής, ο Κέιλ έχει συλλέξει περίπου 500.000 βιβλία, ενώ εκτιμά ότι η αποθήκη του μπορεί να στεγάσει ένα εκατομμύριο τίτλους.

Ο αριθμός αυτός είναι, όμως, πολύ μικρότερος από τα 130 εκατομμύρια βιβλία που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο, σύμφωνα με τους χονδρικούς υπολογισμούς των ειδικών της Google, υπεύθυνων για το πρόγραμμα ψηφιοποίησης της εταιρίας αναζητήσεων. Ο Κέιλ, όμως, λέει ότι η ευκολία, με την οποία συγκέντρωσε τα πρώτα 500.000 βιβλία, τον κάνει αισιόδοξο για τις προοπτικές του προγράμματός του.

Σε αυτό το αρχικό στάδιο της συλλογής βιβλίων, η ομάδα του Κέιλ αναζητά κατά προτεραιότητα ολόκληρες συλλογές, παρά μεμονωμένους τίτλους. Εκτός από τη διατήρηση των βιβλίων σε κατάλληλες συνθήκες ξηρασίας και θερμοκρασίας, ο Κέιλ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα μετασκευασμένα εμπορευματικιβώτια για την προστασία τόμων του περασμένου αιώνα που έχουν τυπωθεί σε φθηνό χαρτοπολτό, ιδιαίτερα ευάλωτο στο πέρασμα του χρόνου.

 

Πηγή: kathimerini.gr με στοιχεία από The Guardian

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;