Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προτρέπει τα μέλη του να μιλήσουν στο δημόσιο χώρο χρησιμοποιώντας microblogs – ωστόσο μπορεί το Κόμμα να διαχειριστεί τον λόγο στο διαδίκτυο;

china microblogs

Τα microblogs είναι ευρέως διαδεδομένα στην Κίνα. Υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια χρήστες οι οποίοι εκφράζουν τον εαυτό τους σε ασυνήθιστο βαθμό συγκριτικά με το παρελθόν –γι’ αυτό κιόλας εμφανίζεται, εκεί, πολλή κριτική στην κυβέρνηση.

Πρόσφατα, η σύγκρουση ενός τρένου υψηλής ταχύτητας στην περιοχή Wenzhou, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 άνθρωποι, αποτέλεσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σχολιασμού και κριτικής της κυβερνητικής πολιτικής. Χιλιάδες μηνύματα χρηστών συνόψιζαν την οργή αλλά και τον προβληματισμό γιατί η κυβέρνηση άφησε να συμβεί αυτή η μεγάλη καταστροφή.

Σ’ ένα microblog της πιο δημοφιλής υπηρεσίας microblogs της χώρας, το Sina Weibo, αναρτήθηκε το παρακάτω μήνυμα: «Θα πάρω το τρένο για να επισττρέψω στο Πεκίνο. Όλοι οι φίλοι μου λένε ότι πάω κατευθείαν στο θάνατο. Σας παρακαλώ, θέλω την ευλογία σας».

Σ’ αυτό το κλίμα, την προηγούμενη εβδομάδα, ένα σχόλιo στην People’s Daily, τον δίαυλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, έκανε έκκληση σε αξιωματούχους να επικοινωνήσουν μέσα από τα microblogs για να καταλάβουν τον λαό.

Συχνά, σε δημόσιους λόγους οι Κινέζοι ηγέτες μιλούν την επίσημη γλώσσα· μια γλώσσα γεμάτη «κλισέ» και χωρίς ιδιαίτερη νοηματοδότηση. Η ίδια η People’s Daily γράφει χαρακτηριστικά: «Το γλωσσικό περιβάλλον της κομματικής βάσης, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, είναι διαφορετικό από αυτό του κόμματος και των αξιωματούχων», αναφέρεται χαρακτηριστικά και διευκρινίζεται: «Με το να εγκαταλείψουν τη γραφειοκρατία ή τον κενό λόγο μπορούν οι αρχές να αποκτήσουν μία ορθολογική συνεννοήση με τον κόσμο».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα φαίνεται ότι απασχολείται αρκετά για τα νέα μέσα καθώς εκπαιδεύει υψηλά στελέχη του. «Η εξάπλωση του Ιντερνετ και τα εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα χάσει την αξιοπιστία της αν δεν συναντηθεί μ’ αυτούς», σχολιάζει ο καθηγητής Wang Yukai...

 

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;