19 Σεπτεμβριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Καμία συμφωνία δεν υπάρχει που να δείχνει ότι η φύση και το ειδικό βάρος του προβλήματος έχει γίνει κατανοητό από την βρετανική κυβέρνηση.
Η συνήθης σύγχυση για την κλίμακα και τον χαρακτήρα της κυβερνο-εγκληματικότητας υποσκάπτει οποιεσδήποτε προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου, την ίδια στιγμή που κοστίζει στην οικονομία δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, αναφέρεται σε έκθεση του Βρετανικού think-tank (δεξαμενή σκέψης) Chatham House.
Η έκθεση αναφέρει (PDF | 1,49 Mb | 50 σελίδες) ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σκληρότερα μέτρα και να δώσει στον κόσμο σαφέστερες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει για να προστατευτούν από την online απάτη και κλοπή.
Ήδη, σ’ αυτήν την φάση οι επιχειρήσεις δείχνουν ότι έχουν «παγώσει» σχετικά με το ζήτημα καθώς οι επικεφαλής μετακυλίουν τις ευθύνες σε ειδικούς «πληροφορικάριους» επειδή θέλουν να κρατήσουν «μακριά» ένα πρόβλημα το οποίο δεν πολυκαταλαβαίνουν.
Η έκθεση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «κάτι πρέπει να γίνει» καθώς οι κυβερνο-απειλές έχουν αυξηθεί. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό καθώς καμία συμφωνία δεν υπάρχει που να δείχνει ότι η φύση και το ειδικό βάρος του προβλήματος έχει γίνει κατανοητό από την βρετανική κυβέρνηση.
«Το ζήτημα των κυβερνο-απειλών πρέπει να γίνει πιο προσβάσιμο σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ούτε έχουν υψηλό βαθμό ψηφιακής εκπαίδευσης», προειδοποιεί η έκθεση.
Οι «κρίσιμες» υποδομές που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι οι υπηρεσίες υγείας, ενέργειας, τροφίμων και ύδρευσης, λέει η έκθεση ενώ προσθέτει ότι πλέον «κρίσιμες» υποδομές στα σύγχρονα οικονομικά μοντέλα θεωρούνται τόσο η Google όσο και η Amazon.
Η έκθεση προήλθε έπειτα από έρευνα σε 100 κορυφαίες επιχειρήσεις και τράπεζες. Αρκετά στελέχη ισχυρίστηκαν ότι οι κυβερνο-επιθέσεις είναι ήδη εκτός ελέγχου ενώ μία τράπεζα ανέφερε ότι κάποιοι εγκληματίες έφτασαν στο σημείο να δωροδοκήσουν στέλεχός της και να «θέσουν σε κίνδυνο την εταιρική τους αφοσίωση». «Ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ανέφερε ότι ο όγκος και η επιτήδευση των επιθέσεων ξεπερνούν τις ικανότητες άμυνάς του».
Η έκθεση καταλήγει στο ότι αρκετά υψηλά στελέχη είχαν μεγάλη ευθύνη για το ότι έκρυψαν επίτηδες «κάτω από το χαλί» το πρόβλημα για να αποποιηθούν οποιαδήποτε ευθύνη. Μόλις πέρσι, η Στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειας οριοθέτησε ένα πρόσθετο πακέτο 650 εκατομμυρίων για να ενισχύσει την βρετανική κυβερνοασφάλεια, ως ένα θέμα υψηλής προτεραιότητας. Μάλιστα, νωρίτερα εντός του 2011, έκθεση του υπουργικού συμβουλίου τοποθέτησε το ετήσιο κόστος του κυβερνοεγκλήματος στο υψηλό ποσότ των 27 δισεκατομμύρια λιρών.
Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV