Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Narrative Science

Για χρόνια, οι προγραμματιστές πειραματίζονταν με τέτοιο λογισμικό, ωστόσο, όλες οι προσπάθειες κατέληγαν σ’ ένα αποτέλεσμα όπου περισσότερο «μηχανικό» παρά «ανθρώπινο»...

«Το πανεπιστήμιο Wisconsin φαίνεται να έχει το πάνω χέρι για να κατακτήσει τη νίκη καθώς προηγείται με 51-10 στο τρίτο τέταρτο. Το προβάδισμα διευρύνθηκε έπειτα από την πάσα του Russell Wilson στον Jacob Petersen για το touchdown που έκανε το σκόρ 44-3…».

Με αυτήν την μικρή περιγραφή ξεκινά μια σύντομη ενημέρωση μέσα σε 60 δευτερόλεπτα κατά το τέλος του τρίτου τετάρτου ενός ματς στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο - μεταξύ των πανεπιστημίων Wisconsin - U.N.L.V. Μπορεί βέβαια να μην είναι τόσες πολλές, ωστόσο, γράφτηκαν από έναν υπολογιστή.

Το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται από μια νεοσύστατη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, την Narrative Science, που αποδεικνύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη -η ικανότητα των υπολογιστών να μιμούνται τον ανθρώπινο λόγο βρίσκεται σε εξέλιξη και βελτιώνεται μέρα με την μέρα.

Το λογισμικό της εταιρείας έχει τη δυνατότητα να συλλέγει δεδομένα από στατιστικές για αθλήματα, από εταιρικά και οικονομικά δημοσιεύματα καθώς από στοιχεία για την πορεία της αγοράς ακινήτων και να τα μετατρέπει σε άρθρα. Για χρόνια, οι προγραμματιστές πειραματίζονταν με τέτοιο λογισμικό, ωστόσο, όλες οι προσπάθειες κατέληγαν σ' ένα αποτέλεσμα όπου ήταν εμφανής η μηχανική και λιγότερο «ανθρώπινη» παρουσία.

Ωστόσο, η δεκαετής εμπειρία της Narrative Science έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επιστήμονες και επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στην εξέλιξη του συγκεκριμένου λογισμικού μιλάνε με τα καλύτερα λόγια. «Η ποιότητα της αφήγησης είναι πολύ καλή, σαν να γράφτηκε από άνθρωπο», σχολιάζει ο Oren Etzoni, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Oυάσικγτον.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εγείρονται ευρύτερα ζητήματα για το αν τέτοιες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνη θα βοηθούν τους εργαζόμενους ή εντέλει θα τους αντικαταστήσουν. Ήδη η τεχνολογία υποβαθμίζει την οικονομία της παραδοσιακής δημοσιογραφίας. Η online διαφήμιση, αν και αυξάνεται, δεν έχει κατορθώσει να αντισταθμίσει την πτώση της έντυπης. Όπως και να' χει, μπορούν «ρομπότ - δημοσιογράφοι» να αντικαταστήσουν τους δημοσιογράφους με σάρκα και οστά, στις αίθουσες σύνταξης;

Εργαλείο χαμηλού κόστους, για ιδιαίτερες συνθήκες
Οι επικεφαλής της Narrative Science απαντούν κατά κάποιο τρόπο, λέγοντας ότι έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι η τεχνολογία τους προορίζεται αρχικά για ένα χαμηλού κόστους εργαλείο για εκδοτικές προσπάθειες που βρίσκονται υπό πίεση. Οι πελάτες της N.S είναι περίπου 20 και συμπεριλαμβάνουν ορισμένες εφημερίδες που προσφέρουν αυτοματοποιημένες περιλήψεις άρθρων για πιο εκτενή κάλυψη νεανικών αθλημάτων και για οικονομικά αποτελέσματα τοπικών δημόσιων εταιρειών.

Παράλληλα, η σύμπραξη των Big Ten Conference και του δικτύου Fox ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τεχνολογία από την άνοιξη του 2010 για σύντομες ανακεφαλαιώσεις παινχιδιών μπέιζμπολ και σόφτμπολ. Μάλιστα «ανέβαιναν» και στις αντίστοιχες ιστοσελίδες μέσα σ' ένα ή δύο λεπτά από το τέλος των παιχνιδιών. Με την πάροδο του χρόνου η «αντίληψη» του λογισμικού βελτιώνεται καθώς η μορφή που θα πάρει κάθε περιγραφή εμπεριέχει στοιχεία που αφορούν την ομαδικότητα, τα ρεκόρ της χρονιάς, τις αποδόσεις της ομάδας ατομικά ή συλλογικά.

Οι φιλοδοξίες των επικεφαλής της N.S., Birnbaum και Hammond, δεν σταματούν εδώ καθώς η κλίμακα της ποιότητας είναι αυτό που τους ενδιαφέρει. Ο ένας είναι καθηγητής δημοσιογραφίας και ο άλλος καθηγητής πληροφορικής, γεγονός που βοηθά στη συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών επιστημών. Ο ίδιος ο Hammond λέει ότι ο συνδυασμός των εξελίξεων στην εκμηχάνιση της γραφής και της επεξεργασίας δεδομένων ανοίγει νέους ορίζοντες στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία. «Ανακαλύπτεις συνειρμούς» που δεν τους περιμένεις, λέει χαρακτηριστικά.

«Σε πέντε χρόνια αν ένα πρόγραμμα πληροφορικής θα κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ -θα στενοχωρηθώ πολύ αν δεν είναι δική μας η τεχνολογία αυτή», καταλήγει.

 

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από Associated Press

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;