Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

tokyo-game-show-2011Σε έναν κόσμο με «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και tablet pcs, όπου ανθίζει η πώληση των κινητών, οι πάροχοι παιχνιδιών κοινωνικής δικτύωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της Έκθεσης Παιχνιδιών που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Το Tokyo Game Show ήταν μία ευκαιρία για την Nintendo να κερδίσει πίσω το κοινό της, μετά την έντονη κριτική που έχει δεχθεί ότι εστιάζει περισσότερο στο hardware.

Είναι μια δύσκολη χρονική περίοδος για τις παραδοσιακές εταιρείες ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην Ιαπωνία, καθώς οι πωλήσεις τους εξανεμίζονται. Οι εταιρείες παιχνιδιών κοινωνικής δικτύωσης όπως η Gree και η DeNA κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην τοπική αγορά, ειδικότερα μετά την επιτυχία τους με τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα προηγούμενων γενιών, ενώ διαθέτουν πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Gree έκανε την παρθενική της εμφάνιση στην ετήσια έκθεση με ένα από τα μεγαλύτερα περίπτερα στο χώρο. Η εταιρεία, που πουλάει ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, διέθετε στα τέλη Ιουνίου περισσότερους από 26 εκατομμύρια χρήστες στην Ιαπωνία, ενώ η ανταγωνίστρια DeNA, είχε περισσότερους από 29 εκατομμύρια χρήστες. Το 49% της Gree ανήκε στον 34χρονο Γιοσικάζου Τανάκα, ο οποίος το 2009 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Forbes ως ο μικρότερος σε ηλικία αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος της Ασίας.

Η αγορά παιχνιδιών κοινωνικής δικτύωσης στην Ιαπωνία, περιλαμβάνει παιχνίδια που παίζονται σε κινητά τηλέφωνα και μηχανές χειρός με ανώνυμες online επαφές και αναμένεται να φτάσει τα 400 δισεκατομμύρια γιεν (5,1 δισεκ. δολάρια) το 2013 από 106 δισεκατομμύρια γιεν το 2011, επεκτείνοντας περαιτέρω τη ραγδαία ανάπτυξή της, αναφέρει ο αναλυτής Μασάτο Αράκι της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley.

Η Nintendo όμως δεν συμμετείχε στην έκθεση Tokyo Game Show, καθώς πραγματοποίησε της δική της έκθεση στις 13 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία, που έχει έδρα το Κιότο, παρουσίασε το νέο 3DS με πρωταγωνιστή τον χαρακτήρα του «Μάριο», που εδώ και 25 χρόνια διασκεδάζει παίκτες σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, πολλοί bloggers και αναλυτές επεσήμαναν ότι το σχεδιαζόμενο από τη Nintendo χειριστήριο δεν θα έφερνε μία επιθυμητή αύξηση στις πωλήσεις.

Οι εταιρείες λογισμικού στην Ιαπωνία από την πλευρά τους επενδύουν στην ανάπτυξη της νέας γενιάς παιχνιδιών κοινωνικής δικτύωσης, όμως η Nintendo δεν περιλαμβάνεται στα σχέδιά τους. Οι εταιρείες θέλουν να κάνουν το μεγάλο άλμα προσφέροντες υπηρεσίες στις εταιρείες παιχνιδιών κοινωνικής δικτύωσης. «Η Nintendo έχει κάνει ορισμένα λάθη, κανένα λογισμικό, κακή τιμολόγηση, κακές δημόσιες σχέσεις, δεν δίνει καμία ένδειξη για μία επιτυχημένη ανατροπή της εικόνας και δεν έχει καμία υποστήριξη λογισμικού» σημειώνει ο αναλυτής της JP Morgan, Χιρόσι Καμίντε για το λανσάρισμα του 3DS.

Σ' αντίθεση ο πάροχος λογισμικού Konami, έκανε μία απλή κίνηση με ένα σημαντικό αντίκτυπο. Ο Καμίντε τόνισε: «Μπορείς να κάνεις μία σοβαρή επιστροφή με τα παιχνίδια κοινωνικής δικτύωσης στην Ιαπωνία, εάν την έχεις προετοιμάσει σωστά - και αυτό είναι που έκαναν».

Η αλλαγή στην τύχη μίας εταιρείας φαίνεται στην τιμή των μετοχών της, και εκεί όπου η Nintendo κυριαρχούσε στο χώρο απευθυνόμενη σε όλους από μαθητές του νηπιαγωγείου έως και τους συνταξιούχους με τις κονσόλες Wii και DS, βλέπει τώρα τις μετοχές της να έχουν χάσει το 41% της αξίας τους από την 1η Απριλίου εξαιτίας της αποτυχίας του 3DS.

Από την άλλη πλευρά οι μετοχές της Gree εκτοξεύθηκαν κατά 83%, οι μετοχές της DeNA παρουσίασαν άνοδο 28% και της Konami κατά 84%.

Εν τω μεταξύ, η Sony Corp σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις πωλήσεις των βιντεοπαιχνιδιών πριν από τις γιορτές, μείωσε κατά ένα πέμπτο την τιμή της κονσόλας Playstation 3 στις ΗΠΑ.

Περιστασιακοί παίκτες
Επιπλέον, πολλοί περιστασιακοί χρήστες προτιμούν πλέον συσκευές όπως το iPhone και το iPad, που κερδίζουν σταδιακά μερίδιο από την αγορά της Nintendo, ενώ το Facebook και η Google κάνουν το μεγάλο βήμα στην αγορά των παιχνιδιών. «Η Nintendo πρέπει να γίνει περισσότερο κοινωνική και ψηφιακή και θα πρέπει να παλέψει γι' αυτό, καθώς δεν θα αφήσει εύκολα τη στρατηγική του hardware/software», υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Γκίμπσον, προϊστάμενος του τομέα έρευνα της Macquarie Capital Securities.

Η πτωτική πορεία του συγκεκριμένου κλάδου φαίνεται από τη μείωση των πωλήσεων των παιχνιδομηχανών και των πακέτων λογισμικού στις ΗΠΑ κατά 23% τον Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2010. Η Nintendo πούλησε μόλις 710.000 συσκευές 3DS μέσα στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου, έναντι 3,6 εκατομμυρίων το μήνα μετά το λανσάρισμα του προϊόντος στην αγορά, που αποτελεί μόλις ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τον στόχο των 16 εκατομμυρίων συσκευών για τον Μάρτιο του 2012.

Η μείωση της τιμής του 3DS κατά το ένα τρίτο βοήθησε στην άνοδο των πωλήσεων, ωστόσο δεν είναι σίγουρο για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθεί αυτή η επίδραση, ενώ ακούγονται φωνές που ζητούν από τη Nitendo να αποσυρθεί από την αγορά των συσκευών. Ωστόσο, το παράδειγμα της Sega είναι εκείνο που κάνει τη Nintendo να επιμένει στη σημερινή δομή της.

Κάποτε η Sega ήταν σημείο αναφοράς στα βιντεοπαιχνίδια και τον δημοφιλή χαρακτήρα Sonic, ωστόσο η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή των παιχνιδικονσόλων πριν από μία δεκαετία. Η Sega συνέχισε την πορεία της ως παραγωγής λογισμικού για άλλες πλατφόρμες, ωστόσο δύο χρόνια αργότερα με το δημιουργικό της κομμάτι να εξασθενεί, εξαγοράσθηκε από μία άλλη εταιρεία.

Η κίνηση της Sega να αποσυρθεί από την αγορά της παιχνιδοκονσόλας δεν είχε κάποια ουσιαστική επίδραση στη βελτίωση των οικονομικών της, ενώ οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ακόμη πιο δύσκολη η προσέλκυση νέων ταλαντούχων εργαζομένων.

Ορισμένοι ειδικοί στη βιομηχανία των παιχνιδιών θεωρούν ότι η Nintendo θα μπορέσει να ξεπεράσει με επιτυχία την κρίση, όπως το κατάφερε και στο παρελθόν.

 

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;