23 Σεπτεμβριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Οι μέρες της υπομονής, μέχρι να φορτωθεί ένα βίντεο στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, είναι ίσως μετρημένες, καθώς μια νέα τεχνολογική ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο, ώστε οι απανταχού εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διπλασιάσουν τη χωρητικότητα των δικτύων τους (που σήμερα ασφυκτιούν), χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να προσθέσουν νέους σταθμούς βάσης και κεραίες.
Μηχανικοί του πανεπιστημίου Ράις των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ασουτός Σαμπχαργουάλ, ανέπτυξαν μια νέα «πλήρως ντούπλεξ» τεχνολογία, η οποία επιτρέπει σε κάθε συσκευή με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης, όπως τα κινητά και οι υπολογιστές-ταμπλέτες, τόσο να «μιλάνε», όσο και να «ακούνε» στην ίδια συχνότητα, όταν συνδέονται με το δίκτυο ασύρματης τηλεφωνίας, κάτι που σήμερα είναι αδύνατο, καθώς απαιτούνται δύο ξεχωριστές συχνότητες.
Η νέα τεχνική απαιτεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, ελάχιστες προσθήκες υλικού εξοπλισμού στα δίκτυα και στις κινητές συσκευές, με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε εταιρία κινητής τηλεφωνίας του πλανήτη να έχει δείξει ενδιαφέρον για την ανακάλυψη. Η εφαρμογή της νέας «πλήρως ντούμπλεξ» τεχνολογίας θα οδηγήσει μελλοντικά και στην υιοθέτηση νέων διεθνών ασύρματων τεχνικών προτύπων, κάτι που, κατά τον Σαμπχαργουάλ, μπορεί να συμβεί, όταν οι εταιρίες αρχίσουν σε λίγα χρόνια να αναβαθμίζουν τα δίκτυά τους για τις επόμενες γενιές ασύρματης επικοινωνίας (4,5 G ή 5G).
Οι ερευνητές του Ράις δημοσίευσαν για πρώτη φορά το 2010 μια εργασία όπου έδειξαν ότι η νέα τεχνολογία είναι εφικτή, πυροδοτώντας ένα διεθνή ερευνητικό αγώνα δρόμου για να αποδειχτεί ότι όντως μπορεί να εφαρμοστεί σε πραγματικά δίκτυα. Αυτή τη φορά, οι μηχανικοί του Ράις έδειξαν, σε πραγματικό χρόνο, ότι η καινοτομική τεχνολογία τους μπορεί να παράγει ποιότητα σήματος τουλάχιστον δέκα φορές καλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια ερευνητών στον κόσμο.
Μέχρι τώρα θεωρείτο αδύνατη η «πλήρως ντούμπλεξ» τεχνολογία για τον ίδιο λόγο που όταν δύο άνθρωποι στέκονται σε απόσταση μεταξύ τους και μιλούν ταυτόχρονα ο ένας στον άλλο, κανείς δεν μπορεί να ακούσει τον άλλο, οπότε η λύση είναι ο καθένας να μιλάει με τη σειρά του (για αυτό τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν μια συχνότητα για ομιλία και μια για ακρόαση). Το πρόβλημα ξεπεράστηκε τελικά με μια πρόσθετη κεραία και με μερικά υπολογιστικά τρικ. Μάλιστα, οι ερευνητές πήγαν ένα βήμα παραπέρα και για πρώτη φορά διεθνώς πέτυχαν ασύγχρονη «πλήρως-ντούμπλεξ» τεχνολογία, δηλαδή μια ασύρματη συσκευή αρχίζει να λαμβάνει ένα σήμα, ενώ βρίσκεται στην μέση της μετάδοσης άλλου σήματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω τις εταιρίες ασύρματης τηλεφωνίας να μεγιστοποιήσουν την κίνηση στα δίκτυά τους και άρα να αυξήσουν κι άλλο την χωρητικότητά τους.
Πηγή: amna.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV