Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

mcafee car malware ahead

Η επικράτεια των χάκερς διευρύνεται με ανησυχητικό τρόπο, ξεφεύγοντας για τα καλά από το πεδίο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, καθώς η εξειδικευμένη εταιρία κυβερνοασφάλειας και λογισμικού κατά των ιών McAfee, σε νέα έκθεσή της, προειδοποιεί ότι στο μέλλον είναι δυνατό να τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ζωή των οδηγών αυτοκινήτων.

Καθώς τα οχήματα αποκτούν όλο και περισσότερους κομπιούτερς και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα και, παράλληλα, διασυνδέονται ασύρματα στο διαδίκτυο, κακόβουλοι χάκερς θα μπορούσαν να πάρουν εξ αποστάσεως τον έλεγχο του αυτοκινήτου, ακόμα και να σβήσουν τον κινητήρα, ενώ ο οδηγός κινείται στο δρόμο.

Η εταιρία προειδοποιεί (PDF | 641 Kb | 12 σελίδες) ότι υπάρχει πια τόσο πολύ ενσωματωμένο λογισμικό σε ένα αυτοκίνητο, από τους αερόσακους και τα ραδιόφωνα έως τα καθίσματα και τα συστήματα ελέγχου πλοήγησης, που οι χάκερ θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλαπλά και, εν δυνάμει, επικίνδυνα προβλήματα. Νωρίτερα φέτος, ερευνητές έδειξαν στην πράξη -όχι θεωρητικά- και μάλιστα με διάφορα μοντέλα αυτοκινήτων ότι είναι δυνατό ένας χάκερ από απόσταση να ανοίξει τις πόρτες του οχήματος ή να ξεκινήσει την μηχανή, χρησιμοποιώντας απλά γραπτά μηνύματα.

Οι δυνητικές κυβερνοεπιθέσεις κατά αυτοκινήτων περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, την εξ αποστάσεως απενεργοποίηση του οχήματος, το κλείδωμα και ξεκλείδωμα του κινητήρα μέσω κινητού τηλεφώνου, τον εντοπισμό της ακριβούς γεωγραφικής θέσης του αυτοκινήτου, την κλοπή προσωπικών δεδομένων μέσω συστήματος Bluetooth, την παρεμπόδιση της πλοήγησης μέσω δορυφορικών συστημάτων κ.α.

«Όσο ολοένα περισσότερες λειτουργίες ενσωματώνονται στην ψηφιακή τεχνολογία των αυτοκινήτων, η απειλή μιας επίθεσης και κακόβουλης χειραγώγησης αυξάνει», αναφέρει η έκθεση. Η McAfee επισημαίνει ότι η τάση των καταναλωτών-οδηγών είναι να επιθυμούν όλο και περισσότερες διασύνδεσης του οχήματός τους, ώστε να αποτελεί προέκταση του υπολογιστή και του «έξυπνου» τηλεφώνου τους, όμως προειδοποιεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι δεν πρέπει καθόλου να υποτιμήσουν τους κινδύνους από τυχόν κακόβουλο λογισμικό.

 

Πηγή: amna.gr

Διαβάστε επίσης: Μου «hack-άρανε» το αυτοκίνητο!

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;