Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Work from home

Η ανεργία που ανεβαίνει αλματωδώς στη χώρα μας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο και το ποσοστό της ανάμεσα στους νέους είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή όμως σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Manpower Group υπάρχουν πολλοί εργοδότες (34% στην Ελλάδα) που δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό για να καλύψουν σημαντικές για τις εταιρίες τους θέσεις. Κρίση και ευκαιρία λοιπόν.

Το πρώτο πράγμα που τονίζω σε όποιον βρίσκεται εκτός εργασίας, είναι το εξής: Η αναζήτηση δουλειάς είναι μια εργασία πλήρους απασχόλησης και όχι πάρεργο: Μην μένετε αδρανείς, στέλνετε τα βιογραφικά σας σε συγκεκριμένα άτομα μέσα στις εταιρίες και μετά από έρευνα για τις επιχειρήσεις, μάθετε να συνεργάζεστε με εταιρίες επιλογής στελεχών και χτίστε σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους, δικτυωθείτε με γνωστούς και φίλους και δηλώστε ότι είστε διαθέσιμοι για εργασία, μείνετε ενήμεροι για τις εξελίξεις στον κλάδο σας αλλά και γενικότερα στην αγορά. Τέλος, προσφέρετε την εθελοντική σας εργασία και βοηθείστε τους άλλους, ιδιαίτερα τώρα που μπορείτε εσείς να ρυθμίσετε το πρόγραμμά σας.

Οι εποχές έχουν αλλάξει και η αναζήτηση μιας εργασίας, μιάς θέσης για μια ολόκληρη ζωή είναι ουτοπία. Αυτό σημαίνει ότι η μόνη σταθερά είναι η συνεχής εξέλιξη, η ετοιμότητα για αλλαγή πόστου, αλλαγή εργοδότη, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, αλλαγή  κλάδου ακόμη αλλαγή τόπου ή και χώρας. Να επιδιώκετε να είστε σε θέσεις που θα σας δώσουν γνώσεις, εμπειρίες, νέες δεξιότητες, προκλήσεις. Δοκιμάστε μέσα από θέσεις προσωρινής απασχόλησης διαφορετικές δουλειές, σήμερα, για να αποφασίσετε τι είναι αυτό που σας ταιριάζει να κάνετε αύριο. Επιλέξτε να συνεργαστείτε με εταιρίες των οποίων η κουλτούρα σας ταιριάζει κι όχι απλά σας ελκύει το brand name, ζητείστε να μάθετε για επιπλέον θέματα  που αφορούν την θέση και την εταιρία, πέρα από τον τίτλο, το ωράριο  και τον μισθό που προσφέρεται. Μάθετε να μαθαίνετε και αναζητήστε οργανισμούς που προωθούν τη γνώση, θέσεις όπου μπορείτε να εξελίσετε τις δυνατότητές σας και να παίρνετε ικανοποίηση γι αυτό που κάνετε κάθε μέρα.

Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με ομάδες σε διαφορετική γεωγραφική θέση, χωρίς να βγαίνουμε από το σπίτι μας, αλλά και η έλλειψη ταλέντων σε όλον τον κόσμο δημιουργεί θέσεις σε άλλα σημεία του κόσμου, όπου πιθανώς δεν βρίσκεται η ειδικότητα που μπορεί να έχετε εσείς. Η συνεργασία με εταιρίες σε άλλες χώρες ή ακόμη και η μετακίνηση σε αυτές, δεν έχει τη μορφή της μετανάστευσης του προηγούμενου αιώνα, και μπορεί να αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την απόκτηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας, για την διεύρυνση των οριζόντων σας. Όσο για τα επαγγέλματα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, στην Manpower Group διενεργούμε κάθε χρόνο μια παγκόσμια έρευνα, όπου οι εργοδότες δηλώνουν ποιες είναι οι ειδικότητες που δυσκολεύονται να καλύψουν. Στις τρείς πρώτες θέσεις για το 2011 βρίσκουμε τους επαγγελματίες πωλητές, τους τεχνικούς, και τα υψηλόβαθμα στελέχη και στη συνέχεια τους λογιστές τους μηχανικούς, τις θέσεις διοικητικής υποστήριξης κ.α.. Αυτό όμως που έχω να πω εγώ στους νέους που αναζητούν τον δρόμο τους στον εργασιακό στίβο είναι ότι θα πρέπει να αναζητήσουν, να «συζητήσουν» με τον εαυτό  τους και να βρουν αυτό που τους ικανοποιεί πραγματικά, αυτό που τους γεμίζει, αυτό που τους κάνει ευτυχείς. Μόνο σε αυτό που αγαπούν μπορούν να γίνουν καλοί, να βελτιώνονται να απελευθερώσουν το ταλέντο τους, και να είναι πάντα περιζήτητοι. Κι αυτό είναι ανθρωπίνως δυνατό!

 

Δρ Βενετία Κουσία, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Manpower Group στην Ελλάδα
Πηγή: kariera.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;