28 Οκτωβριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Φανταστείτε την εικόνα. Ένας δικηγόρος περιτριγυρισμένος από τους πενθούντες συγγενείς ετοιμάζεται να διαβάσει τη διαθήκη του ηλικιωμένου θείου που πέθανε πριν λίγες ημέρες: «Στην αγαπημένη μου ανιψιά αφήνω τον λογαριασμό μου στο διαδικτυακό πόκερ και bingo και στον ανιψιό μου αφήνω τον λογαριασμό μου στο iTunes».
Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά όσο περισσότερο μπαίνουμε στην εποχή των ψηφιακών περιουσιακών στοιχειών, είναι ακριβώς αυτό...
Περιουσιακά στοιχεία στο διαδίκτυο
Ήδη πολλοί δικηγόροι συμβουλεύουν τους πελάτες τους σχετικά με τα ψηφιακά κληρονομικά τους στοιχεία, φυσικά με το αζημίωτο.
Καθώς καθημερινά αποθηκεύονται ολοένα και περισσότερες φωτογραφίες, βιβλία, μουσική και άλλα δεδομένα στο διαδίκτυο και σε ψηφιακή μορφή, το ερώτημα που τίθεται και γίνεται πιο σημαντικό όσο περνάει καιρός, είναι τι θα γίνει με αυτά όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν.
Τα περιουσιακά στοιχεία στο διαδίκτυο -από ψηφιακές φωτογραφίες, και βίντεο, μέχρι μουσική και εφαρμογές- έχουν χρηματική και συναισθηματική αξία για τους ιδιοκτήτες και πιθανόν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι άνθρωποι που δεν φροντίζουν για την «ψηφιακή» τους περιουσία κινδυνεύουν να τη χάσουν όταν πεθάνουν, καθώς μπορεί να αφήσουν στους κληρονόμους τους πολλούς απλήρωτους λογαριασμούς.
Διαδικτυακές υπηρεσίες μετά θάνατον
Εν τω μεταξύ, έχει δημιουργηθεί μία διαδικτυακή υπηρεσία το iCroak, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τους μετά το θάνατό τους. Η ετήσια συνδρομή είναι μεταξύ 10-15 λίρες ή 150 λίρες για μία εφ' όρου ζωής συνδρομή. Ο χρήστης μπορεί να κατηγοριοποίηση τα ψηφιακά περιουσιακά του στοιχεία και να δημιουργήσει έναν λογαριασμό σε έναν «Προστάτη» για όσα θέλει να διατηρήσει και μετά το θάνατό του.
Ο «Προστάτης» θα δεχθεί ένα e-mail με ένα προσωπικό username και password και το σχετικό link στο iCroak. Όταν το πρόσωπο που τους πρότεινε ως «Προστάτη» πεθάνει, τότε αφού πρώτα έχει καταθέσει το πιστοποιητικό θανάτου στην iCroak, θα έχει πρόσβαση σε όλα όσα του έχει αφήσει ο «μακαρίτης» συγγενής. Φυσικά ορισμένοι άνθρωποι θα έχουν λογαριασμούς με ένα αμφισβητήσιμο ή «ντροπιαστικό» περιεχόμενο, οπότε θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν να σβήνονται αυτοί οι λογαριασμοί με το θάνατό τους.
Μία αντίστοιχη εταιρεία η RackSpace πιστεύει ότι όσο αποθηκεύουμε ψηφιακό υλικό μόνοι μας, τόσο περισσότερο προβληματιζόμαστε τι θα γίνει με αυτό το υλικό όταν πεθάνουμε...
Σε μία έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία με το κέντρο Δημιουργική και Κοινωνικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου, βρήκε ότι «καθόμαστε» πάνω σε ένα πραγματικό θησαυροφυλάκιο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Βρετανοί αποθηκεύουν στο διαδίκτυο μουσική, αρχεία, εφαρμογές και συνδρομές αξίας 2,3 δισεκ. ευρώ. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι ένας στους δέκα Βρετανούς έχει βάλει τους κωδικούς των λογαριασμών του στη διαθήκη του προκειμένου οι συγγενείς του να έχουν πρόσβαση στους ψηφιακούς θησαυρούς του.
Επιπλέον, σχεδόν το ένα τρίτο των 2.000 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι σκέφτονταν να βάλουν στη διαθήκη τους την ψηφιακή περιουσία τους, ενώ πάνω από τους μισούς πίστευαν ότι υπηρεσίες όπως το Facebook, το YouTube και το Flickr ανήκαν στα περιουσιακά τους στοιχεία.
Το μέλλον των ψηφιακών μας αρχείων
Μάλιστα, μία κοπέλα που συμμετείχε στην έρευνα, η Κέλι Χάρμερ, επεσήμανε ότι αναγκάστηκε να σκεφτεί για την ψηφιακή περιουσία της καθώς μόλις είχε βρεθεί σε ένα μεγάλο αυτοκινητιστικό ατύχημα.
«Αποθηκεύω πολλές από τις ψηφιακές μου μνήμες στο διαδίκτυο, όπως τις ψηφιακές μου φωτογραφίες και πολύ συχνά δεν έχω εκτυπωμένα αντίτυπα. Επιπλέον, έχω αντικείμενο στο διαδίκτυο, τα οποία έχουν χρηματική αξία, όπως η μουσική μου συλλογή και οι συνδρομές μου στις διαδικτυακές εκδόσεις διάφορων περιοδικών. Θέλω να διασφαλίσω ότι εάν μου συμβεί κάτι, οι συγγενείς και οι φίλοι μου θα έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή περιουσία μου», τόνισε η κ. Χάρμερ, η οποία κατέγραψε όλους τους κωδικούς και τα σχετικά στοιχεία σε ένα έγγραφο. «Το έχω δώσει στη μητέρα μου για να το φυλάξει και σκοπεύω να κάνω ένα βήμα παραπάνω, δίνοντας οδηγίες σχετικά με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μου», δήλωσε η νεαρή κοπέλα: «Είναι μία συμβουλή που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε. Τώρα αυτό που έχω να κάνω είναι να σκεφτώ ποιος θα κληρονομήσει την τεράστια συλλογή από πανοπλίες που έχω στο World of Warcraft»...
Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV