23 Νοεμβριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Η Μίνα Μπαγιώτα από το kariera.gr πήρε μία σύντομη συνέντευξη από την Δρ. Δέσποινα Πρίνια, Επικοινωνιολόγο, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Columbia Νέας Υόρκης και Εισηγήτρια του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος για τα social media και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλουν στην αναζήτηση εργασίας.
- Κα Πρίνια, ισχύει, στις μέρες μας, ότι αν είσαι σωστά «δικτυωμένος» μπορείς να βρεις δουλειά, πιο εύκολα;
Είναι δεδομένο ότι σε εποχές οικονομικής κρίσης, σαν αυτή που βιώνουμε, οι επιχειρήσεις στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές «αυτοχρηματοδότησης», που ενώ προσφέρουν δικτύωση σε νέες αγορές και απεριόριστες δυνατότητες δωρεάν προβολής δεν χρειάζονται υποστήριξη από ένα παχυλό budget. Αυτό λοιπόν που ονομάζουμε Applications Economy είναι μια επιχείρηση-ορχήστρα που μπορεί να οργανωθεί από οποιονδήποτε γνωρίζει τα μυστικά των κοινωνικών media και μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητές τους. Μια επιχείρηση δηλαδή χωρίς λειτουργικά έξοδα και με πρόσβαση σε ένα απεριόριστο κοινό. Είναι λοιπόν φυσικό, και στην αγορά εργασίας οι επιχειρήσεις να θέλουν να προσθέσουν στο δυναμικό τους τέτοια άτομα-ορχήστρα, που μπορούν να επιτελέσουν όλους αυτούς τους ρόλους σε έναν, μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδα. Και σίγουρα οι άνθρωποι αυτοί «στρατολογούνται» από πού αλλού; Μέσα από τα social media.
- Είναι αλήθεια ότι οι επιχειρήσεις ελέγχουν το προφίλ του υποψηφίου και πληροφορίες για την επαγγελματική του πορεία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Τα τμήματα Human Resources στις περισσότερες εταιρίες διεθνώς αλλά και τα γραφεία Head Hunters εφαρμόζουν πια αυτό που ονομάζουμε Social Marketing Recruitment, αναζητώντας τους υποψήφιους συνεργάτες τους μέσα από τη δεξαμενή επαγγελματικών προφίλ που βρίσκονται για παράδειγμα στο LinkedIn ή στο Facebook, χωρίς να χρειάζεται ούτε καν να δημοσιεύσουν τις παραδοσιακές αγγελίες για τις δυνητικές θέσεις που προσφέρονται. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, μόνο οι εφαρμογές που σχεδιάστηκαν για την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Facebook, δημιούργησαν τουλάχιστον 182.000 θέσεις εργασίας.
- Ποια λάθη πρέπει να αποφύγει ο υποψήφιος στα social media για να μη βλάψει την καριέρα του;
Τα social media μπορεί να είναι ψηφιακά αλλά δεν παύουν να είναι media, όπως η τελεόραση ή οι εφημερίδες, μόνο που απευθύνονται σε ένα παγκόσμιο κοινό που συνδιαλλέγεται και συντηρεί αυτό που ονομάζουμε παγκόσμιο διάλογο. Αυτό από τη μία πλευρά προσφέρει -μέσω της δικτύωσης- μια αυτόματη και απεριόριστη δυνατότητα πρόσβασης και ευκαιρίες σε εργασιακά περιβάλλοντα όπου ο υποψήφιος μπορεί να μην έχει real time πρόσβαση, από την άλλη όμως δημιουργεί και την ανάγκη στρατηγικής διαχείρισης προφίλ σε ψηφιακό περιβάλλον όπου perception is reality. Οπότε αυτόματα, μια λάθος εντύπωση που μπορεί να προέλθει από μια είδηση στις εφημερίδες για παράδειγμα, δεκαπλασιάζεται σε περιβάλλον δικτύου και μένει εκεί στο διηνεκές. Ακόμα και αν σβήστούν οι καταχωρίσεις μπορεί κάποιος που έχει τις γνώσεις να ανακτήσει άνετα αυτά που θέλουμε να ξεχάσουμε ή μετανιώσαμε μετά την καταχώρισή τους. Οπως καταλαβαίνετε, πρέπει κάποιος να είναι στρατηγικός και να σκέπτεται διπλά ακόμα και για πληροφορίες που μπορεί να καταχωρίσει στο Facebook (φωτογραφίες, post, μηνύματα στο wall), θεωρώντας ότι θα είναι ορατά μόνο τη συγκεκριμένη στιγμή και μόνο από εκείνους που έχει επιλέξει. Στο παγκόσμιο χωριό ξέρετε, ουδέν κρυπτόν. Η διαχείριση πρέπει να είναι συνετή και με μέτρο και πάντα στοχευμένη.
- Η οικονομική κρίση έχει πλήξει σε σημαντικό βαθμό τη νέα γενιά στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η σωστή αξιοποίηση των social media μπορεί να βοηθήσει τους νέους να βρουν δουλειά στο εξωτερικό;
Τα social media, όπως προανέφερα απευθύνονται έτσι κι αλλιώς σε ένα διεθνές κοινό, καταργώντας τη γεωγραφία. Αυτό τα κάνει και αυτόματα μέσο δικτύωσης και στρατηγικής διαχείρισης καριέρας και επαγγελματικού προσανατολισμού σε διεθνές περιβάλλον. Η κουλτούρα της επικοινωνίας μας και της εύρεσης εργασίας έχει ούτως ή άλλως αλλάξει και σύμφωνα με τα αισιόδοξα σενάρια, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 235.644 θέσεις εργασίας οι οποίες θα δημιουργηθούν από αυτήν την "οικονομία των εφαρμογών", οι 53.000 εκ των οποίων θα είναι απευθείας από το Facebook ή τοTwitter. Και μπορεί για κάποιους να είναι στενάχωρο να εναποθέτουμε τις ελπίδες επαγγελματικής αποκατάστασης σε ένα απρόσωπο υπολογιστή, το μέλλον όμως είναι ήδη εδώ.
Δρ. Δέσποινα Πρίνια, Επικοινωνιολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Columbia Νέας Υόρκης σας μυεί στoυς New Age κώδικες συμπεριφοράς, μέσω ταχύρυθμων σεμιναρίων Social Media στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος-Deree
Πηγή: kariera.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV