Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Το κείμενο που ακολουθεί είναι το σύνολο των υπότίτλων του παραπάνω βίντεο, γι' αυτούς που τους αρέσει η ανάγνωση...

Αυτό το βίντεο μπορεί να μην απεικονίζει τις τελευταίες αλλαγές στο νομοσχέδιο του ACTA.
Παρόλα αυτά, θα σας δώσει την κεντρική ιδέα για το ACTA, περί τίνος πρόκειται και γιατί το διαδίκτυο θα πρέπει να πολεμήσει.
– Ανώνυμοι

ACTA«Σύμφωνο Ενάντια στην ανταλλαγή πλαστών προϊόντων». Το όνομα ACTA είναι παραπλανητικό, η αρχική ιδέα του ACTA είναι να προστατεύσει διεθνώς την πνευματική ιδιοκτησία.

Υποτίθεται ότι βοηθάει στην αποτροπή πλαστογράφησης προϊόντων και Trademarks (σημάτων κατατεθέν), όπως «μαϊμού» αντίγραφα ακριβών αντικειμένων.

Προωθεί τη χρήση των Trademarks, χρησιμοποιώντας ας πούμε τη μάρκα μιας παγκοσμίου φήμης αυτοκινητοβιομηχανίας … σε ταμπόν, για παράδειγμα δημιουργώντας το «General Motors ταμπόν».

Θα εξασφαλίσει τις επενδύσεις για την έρευνα για την ανάπτυξη προϊόντων, προστατεύοντας ιατρικές πατέντες ή φαρμακευτικά προϊόντα. Επίσης υποτίθεται ότι υποστηρίζει καλλιτέχνες και δημοσιογράφους επιτρέποντας τους την παραγωγή υψηλής ποιότητας δουλειάς, εναρμονισμένη με τους διεθνείς νόμους του copyright.

Ακούγεται ωραίο, έτσι δεν είναι;

Αλλά υπάρχει μια περιπλοκή!

Σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης η πλαστογραφία ορίζεται ως: «μια δόλια/πλαστή απομίμηση από κάτι».

Όταν όμως αντιγράφεται ένα αρχείο στο διαδίκτυο, είναι ακριβώς το ίδιο με το πρωτότυπο αρχείο, δεν είναι απομίμηση. Και δεν έχει κλαπεί, αφού το αρχικό/πρωτότυπο δεν έχει αφαιρεθεί. Η πληροφορία, απλώς μοιράζεται χωρίς χρέωση. Άρα η πλαστογραφία δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Ας εξηγήσουμε:

Η πνευματική ιδιοκτησία στην πραγματικότητα, δεν ορίζεται ρητά μέσα στο ACTA. Μπορεί να εννοεί είτε trademarks, είτε οποιαδήποτε ιδέα ή πληροφορία, που σημαίνει ότι μπορεί να αποκτήσει copyright, να περιοριστεί ή να ποινικοποιηθεί. Αυτό όμως θα έχει μια τρομερή επίδραση στο διαδίκτυο, με τη μορφή που το έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα.

Η διατύπωση του νομοσχεδίου ACTA καλύπτει μια τεράστια ποικιλία θεμάτων και είναι πολύ πολύπλοκη και δύσκολο να παρασταθεί.

Οπότε ας εξηγήσουμε τι θα συμβεί στο διαδίκτυο, με μια υποθετική αναλογία του πραγματικού κόσμου.

Φανταστείτε ότι πληρώνετε για να κάνετε ένα μάθημα μαγειρικής. Κατά τη διάρκεια αυτού του μαθήματος, μαθαίνετε να μαγειρεύετε ένα εξαιρετικά νόστιμο τηγανητό κοτόπουλο. Έπειτα επιστρέφετε σπίτι και διδάσκετε τη συνταγή στη γυναίκα σας. Και εδώ ακριβώς είναι η παγίδα.

Σύμφωνα με το ACTA και οι δυο τώρα θεωρείστε εγκληματίες, εφ’ όσον μοιραστήκατε αυτή την πληροφορία δωρεάν, ενώ μόνο εσείς πληρώσατε για να τη μάθετε.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ACTA είναι ξεκάθαρες. Όταν σας υποπτεύονται ότι μοιράζεστε πληροφορίες που καλύπτονται από copyright, ανάλογα με τη χώρα που κατοικείτε, τότε η πρόσβαση σας σε οποιουδήποτε είδους μαθήματα θα μπλοκαριστεί, θα πληρώσετε πρόστιμο ή θα μπείτε κατευθείαν στη φυλακή.

Μα φυσικά, κανένας δεν θα ανακάλυπτε ότι μοιραστήκατε τη γνώση του μυστικού του τηγανιτού κοτόπουλου στον ιδιωτικό σας χώρο, στο σπίτι σας. Και έχετε δίκιο! Με βάση τον ισχύοντα νόμο, κανένας δε θα μπορούσε να το γνωρίζει.

Αλλά χάρη σε αυτά τα συμφωνητικά, διαμέσου εξονυχιστικής επιτήρησης, όλες οι επικοινωνίες σας θα παρακολουθούνται, κι όχι μόνο οι δικές σας, αλλά και της οικογένειάς σας, των φίλων σας, όλες θα παρακολουθούνται «για κάθε ενδεχόμενο».

Μα δε χρειάζεστε ιδιωτικότητα, πολιτικά δικαιώματα ή πολιτικές ελευθερίες, επειδή δεν έχετε κάτι να κρύψετε …

Κρύβετε κάτι;

Τώρα που γνωρίζεται την βασική αρχή, ας δούμε πως αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στο διαδίκτυο όταν τεθεί σε ισχύ το ACTA.

Μπορείτε να φανταστείτε τη σύνδεση σας στο διαδίκτυο σαν ένα ιμάντα ο οποίος κινείται σε δυο κατευθύνσεις. Πάνω στον ιμάντα βρίσκονται δεδομένα τα οποία είτε μπαίνουν είτε βγαίνουν από τον υπολογιστή σας.

Υπό τη νομοθεσία του ACTA, οι ISP, οι εταιρείες που πληρώνετε για να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα αναγκαστούν να ανοίγουν και να επιθεωρούν κάθε πακέτο δεδομένων που στέλνετε και λαμβάνετε, προς έλεγχο πληροφορίας, αν προστατεύεται από copyright.

Αν στέλνετε ή λαμβάνετε πληροφορίες που έχουν copyright, μπορεί να αποσυνδεθείτε από το διαδίκτυο ή να αντιμετωπίσετε ποινικές διώξεις. Αυτό σημαίνει ότι αν πχ στέλνετε ένα mp3 αρχείο σε κάποιο φίλο, μέσα από κάποια υπηρεσία συνομιλιών (chat), ένα ανεβάσετε ένα βίντεο από ένα πάρτι στο οποίο ακούγεται μουσική με copyright, ή αν παραθέσετε ένα άρθρο εφημερίδας, το οποίο προστατεύεται από copyright, μέσα σε κάποιο e-mail σας, χαθήκατε ! Είστε παράνομος! Είναι τόσο απλό.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι πληροφορίες που παραθέσατε για το άρθρο της εφημερίδας στο e-mail σας, θα σταλεί στον εκδότη, και με βάση τις αξιώσεις του, μπορεί να πληρώσετε πρόστιμο ή να πάτε φυλακή.

Οι εταιρείες ISP θα υποχρεωθούν επιπλέον, να ελέγχουν συνεχώς ότι καμία πληροφορία ή κανένας σύνδεσμος που οδηγεί σε πληροφορία που προστατεύεται με copyright δε βρίσκεται πουθενά στους «εξυπηρετητές» τους.

Αυτό θα είναι «μοιραίο» για ιστοσελίδες που κρατούν οποιουδήποτε είδους επαναχρησιμοποιημένο  ή παραγόμενο περιεχόμενο, όπως μουσική, εικόνες ή βίντεο.

Πως θα μπορούσε το YouTube ή το Twitter να λειτουργήσει υπό ένα τέτοιο νόμο;

Συνεπώς το διαδίκτυο όπως γνωρίζουμε βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Τουλάχιστον, θα πιστεύατε ότι τα λεφτά που θα κερδηθούν από αυτές τις μηνύσεις θα ωφελήσουν τους δημιουργικούς ανθρώπους, αλλά οι μουσικοί, οι συγγραφείς, οι κινηματογραφιστές, οι δημοσιογράφοι, οι μηχανικοί λογισμικού και οι ερευνητές επίσης χάνουν, αφού πρέπει να υπακούν στους ίδιους κανόνες.

Οι προστατευόμενες ιδέες πλέον δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να τελειοποιηθούν ή αναπτυχθούν περισσότερο. Ακόμα και μέρη προτάσεων μπορούν να προστατεύουν και να τεθούν υπό περιορισμό βάση copyright.

Το συνολικό εγχείρημα επωφελεί μονάχα ένα μικρό μέρος της βιομηχανίας, τη λεγόμενη «μαφία περιεχομένου», εκδοτικές εταιρείες μίντια, όπως είναι η RIAA και η MPAA, οι οποίες εδώ και πολύ καιρό προσπαθούν να «λύσουν το πρόβλημα του διαδικτύου» που απειλεί τα απαρχαιωμένα επιχειρηματικά μοντέλα.

Το ACTA είναι το αποτέλεσμα των παρασκηνιακών πιέσεων τους στις κυβερνήσεις που λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις. Οι τελευταίες «διαρροές» σημειώνουν ότι κάθε τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να παρακάμψει κάποιος τους περιορισμούς μπλοκαρίσματος, θα κατασταθεί επίσης παράνομη.  Και το χειρότερο; Όλα αυτά γίνονται στα κρυφά. Και αν είστε Ευρωπαίος πολίτης, όλα αυτά γίνονται ακόμη και από ανθρώπους που δεν έχουν καν εκλεγεί από το λαό.

Θα έχετε δει ήδη ότι αυτό επικρατεί στο YouTube, κάποια βίντεο δεν είναι διαθέσιμα, σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές.

Αυτή η εμμονή για την προστασία αντιγραφής είναι επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο για την καταστολή της πληροφορίας. Μόλις όλα τα διαδικτυακά φίλτρα και οι τεχνικές μπλοκαρίσματος τεθούν στη θέση τους, πρακτικά όλες οι πληροφορίες οι οποίες προστατεύονται από copyright, μπορούν να κατασταλλούν.

Ίσως ένα μπλόγκ που ασκεί έντονη κριτική ή ένας λογαριασμός του twitter ή ένα βίντεο που φτιάξατε για στημένες εκλογές ή για περιβαλλοντικές καταστροφές, ή ακόμα και φωτογραφίες των γατιών σας. Εντάξει, ίσως όχι οι φωτογραφίες των γατιών σας, εκτός και αν ζωγραφίσετε στο τρίχωμά τους το σήμα της Coca Cola.

Αυτό μπορεί να μοιάζει εξωπραγματικό για κάποιον ακόμα που έχει μια στοιχειώδη γνώση για το πως λειτουργεί το διαδίκτυο, αλλά θυμηθείτε, ότι αυτοί που δουλεύουν στο νομοσχέδιο ίσως  και αυτοί να μην έχουν ιδέα για το πως δουλεύει το διαδίκτυο, και από τη στιγμή που θα υπογραφεί η συμφωνία, πρέπει να εφαρμοστούν οι δικοί τους κανονισμοί.

Οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσουμε είναι : λογοκρισία στο διαδίκτυο, περιορισμός στην ελευθερία έκφρασης, απώλεια της ουδετερότητας του δικτύου εξαιτίας περιορισμού συγκεκριμένων μερών του, πλήρης επιτήρηση όσο είστε σε σύνδεση όλης της δραστηριότητας σας, απώλεια της ελευθερίας και περιορισμός των πολιτικών δικαιωμάτων, τιμωρίες όπως είναι η απώλεια της διαδικτυακής πρόσβασης, και τι θα κερδίσουμε; Τίποτα !

Η ώρα για να δράσουμε υπέρ του διαδικτύου είναι τώρα ! Ψάξτε, γκουκλάρετε τι είναι το ACTA, φορτώστε τα tweets σας και τα photoshops! Και ας γίνει γνωστό ότι κανένας δεν τα βάζει με το διαδίκτυο.  Και μεταφέρετέ το στους δρόμους ! Σταματήστε το (μυθικό τέρας) Κράκεν !

 

Πηγή: web-resources.eu

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;