09 Μαϊου 2012
Posted in
Επικαιρότητα
Η Aντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη θεμάτων Ψηφιακής Τεχνολογίας, Νίλι Κρόους αφήνει να εννοηθεί πως αμφιλεγόμενα νομοσχέδια όπως το ACTA, είναι πλέον νεκρά και ότι η βιομηχανία που στηρίζεται στα προϊόντα με πνευματική ιδιοκτησία θα πρέπει να αλλάξει ώστε να συμφωνεί με τον κόσμο και όχι το αντίστροφο.
Σε πρόσφατο λόγο της η κ. Κρόους δήλωσε:
Ενώ πρόσθεσε αναφερόμενη στις βιομηχανίες, χωρίς παρ'όλα αυτά να κατονομάσει καμία, πως οφείλουν να σταματήσουν την άσκηση παλαιών επιχειρηματικών μοντέλων βασισμένα στον έλεγχο και τον περιορισμό αλλά να στραφούν σε νέες τακτικές βασισμένες στις σχέσεις τους με τους καταναλωτές, στον διαμοιρασμό και την συνεργασία μεταξύ τους. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως πιστεύει ότι τα κλειστά επιχειρηματικά πλάνα του παρελθόντος πλήττουν την ελευθερία και την καινοτομία.
Με το νομοσχέδιο να αναμένεται να περάσει προς ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η κ. Κρόους δηλώνει πως παρατηρεί την πολιτική πραγματικότητα και αυτή λέει ότι ο κόσμος δεν δέχεται ένα τέτοιο νομοσχέδιο, άρα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα και να ψηφιστεί. Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν πως η Επιτροπή δεν περιμένει να περάσει το νομοσχέδιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθιστώντας το ΑCTA ουσιαστικά νεκρό. Ενώ ούτε στις ΗΠΑ μετά την γενική κατακραυγή του κόσμου, φαίνονται διατεθειμένοι να προσπαθήσουν να περάσουν το νομοσχέδιο, πόσο μάλλον τώρα που μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο.
Παρόλα αυτά θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως ένα νέο νομοσχέδιο όπως το ACTA θα έρθει σύντομα, στην προσπάθεια εύρεσης μιας διεθνής συμφωνίας, ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο με τις βιομηχανίες στηριζόμενες στα πνευματικά δικαιώματα. Αυτές οι νέες προτάσεις θα πρέπει να επιτρέπουν μια λογική και νόμιμη χρήση του περιεχομένου, την δίκαια ανταμοιβή των παραγωγών και των καταναλωτών, προστατεύοντας παράλληλα βασικές ελευθερίες που έχουν κατακτηθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Το ACTA θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά είχε πολλά και σοβαρότατα ψεγάδια, με κύρια αυτών, την μυστικότητά του και πως καταστρώθηκε από ένα κλειστό γκρουπ συμφερόντων. Για να δεχτεί ο κόσμος μια τέτοια συμφωνία, θα πρέπει η συζήτηση γύρω από αυτή να είναι όσο πιο ανοιχτή γίνεται, με τον καθένα να μπορεί να εκφράσει την γνώμη του και όχι μόνο τις βιομηχανίες.
Πηγές: adslgr.com / theregister.co.uk
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV