Διαφήμιση
( 2 ψήφοι )

stop actaΗ Aντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη θεμάτων Ψηφιακής Τεχνολογίας, Νίλι Κρόους αφήνει να εννοηθεί πως αμφιλεγόμενα νομοσχέδια όπως το ACTA, είναι πλέον νεκρά και ότι η βιομηχανία που στηρίζεται στα προϊόντα με πνευματική ιδιοκτησία θα πρέπει να αλλάξει ώστε να συμφωνεί με τον κόσμο και όχι το αντίστροφο.

Σε πρόσφατο λόγο της η κ. Κρόους δήλωσε:

"Πρόσφατα είδαμε πως ο κόσμος είναι διατεθειμένος να διαμαρτυρηθεί απέναντι σε μέτρα που προσπαθούν να περιορίσουν την ελευθερία και την καινοτομία στο διαδίκτυο. Αυτή είναι μια ισχυρή πολιτική φωνή και δεν μπορώ παρά να την δεχτώ, ακόμα και αν δεν συμφωνώ με όλα όσα λέει. To πιθανότερο είναι ο κόσμος να είναι ελεύθερος από νομοσχέδια όπως τα SOPA & ACTA, οπότε πρέπει τώρα να βρούμε τρόπους που θα καθιστούν το διαδίκτυο ένα μέρος ελευθερίας, καινοτομίας και προσβάσιμο από όλους, όχι μόνο από τους ειδικούς της τεχνολογίας".

Ενώ πρόσθεσε αναφερόμενη στις βιομηχανίες, χωρίς παρ'όλα αυτά να κατονομάσει καμία, πως οφείλουν να σταματήσουν την άσκηση παλαιών επιχειρηματικών μοντέλων βασισμένα στον έλεγχο και τον περιορισμό αλλά να στραφούν σε νέες τακτικές βασισμένες στις σχέσεις τους με τους καταναλωτές, στον διαμοιρασμό και την συνεργασία μεταξύ τους. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως πιστεύει ότι τα κλειστά επιχειρηματικά πλάνα του παρελθόντος πλήττουν την ελευθερία και την καινοτομία.

Με το νομοσχέδιο να αναμένεται να περάσει προς ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η κ. Κρόους δηλώνει πως παρατηρεί την πολιτική πραγματικότητα και αυτή λέει ότι ο κόσμος δεν δέχεται ένα τέτοιο νομοσχέδιο, άρα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα και να ψηφιστεί. Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν πως η Επιτροπή δεν περιμένει να περάσει το νομοσχέδιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθιστώντας το ΑCTA ουσιαστικά νεκρό. Ενώ ούτε στις ΗΠΑ μετά την γενική κατακραυγή του κόσμου, φαίνονται διατεθειμένοι να προσπαθήσουν να περάσουν το νομοσχέδιο, πόσο μάλλον τώρα που μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο.

Παρόλα αυτά θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως ένα νέο νομοσχέδιο όπως το ACTA θα έρθει σύντομα, στην προσπάθεια εύρεσης μιας διεθνής συμφωνίας, ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο με τις βιομηχανίες στηριζόμενες στα πνευματικά δικαιώματα. Αυτές οι νέες προτάσεις θα πρέπει να επιτρέπουν μια λογική και νόμιμη χρήση του περιεχομένου, την δίκαια ανταμοιβή των παραγωγών και των καταναλωτών, προστατεύοντας παράλληλα βασικές ελευθερίες που έχουν κατακτηθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Το ACTA θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά είχε πολλά και σοβαρότατα ψεγάδια, με κύρια αυτών, την μυστικότητά του και πως καταστρώθηκε από ένα κλειστό γκρουπ συμφερόντων. Για να δεχτεί ο κόσμος μια τέτοια συμφωνία, θα πρέπει η συζήτηση γύρω από αυτή να είναι όσο πιο ανοιχτή γίνεται, με τον καθένα να μπορεί να εκφράσει την γνώμη του και όχι μόνο τις βιομηχανίες.

Πηγές: adslgr.com / theregister.co.uk

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;