Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

hitachi-quartz-glassΑν έχετε βρεθεί στην εκνευριστική κατάσταση να έχετε χάσει τα δεδομένα από ένα CD που είχατε γράψει πριν 5-7 χρόνια, και αν ψάχνετε για ένα ποιο αξιόπιστο αποθηκευτικό μέσο, τότε η Hitachi έχει την απάντηση:

Δια μέσω μιας νέας τεχνικής ονόματι “Quartz Glass” και με την χρήση laser, η τεχνολογία μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα σε ένα τύπου CD μέσο, με σχεδόν άπειρο προσδόκιμο ζωής. Το “Quartz Glass” είναι ένα υλικό με τριγωνική μορφή την ίδια στιγμή που το γυαλί θεωρείται άμορφο. Προκειμένου το νέο υλικό να λιώσει, χρειάζεται να εκτεθεί για αρκετή ώρα σε θερμοκρασίες της τάξης των 2000oC οπότε και χάνει την κρυσταλλική του μορφή και μετατρέπεται σε ένα υλικό που μοιάζει με γυαλί και που ονομάζεται fused quartz.

Η εταιρεία έκανε επίδειξη την νέα της τεχνολογία, τονίζοντας πως υλικό που περιείχε πληροφορίες εκτέθηκε σε  θερμοκρασίες 1000oC για δύο ολόκληρες ώρες χωρίς να παρουσιάσει αλλοιώσεις!

Η πρωτότυπη συσκευή αποθήκευσης έχει επιφάνεια δύο τετραγωνικά εκατοστά και μόλις 2mm πάχος. Το υλικό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε πολλά χημικά, δεν επηρεάζεται από μαγνητικά πεδία, και όπως προείπαμε αντέχει θερμοκρασίες έως και 1000oC ενώ είναι και αδιάβροχο.

Το νέο μέσο αναμένεται να βγει σε παραγωγή το 2015. Το μόνο πρόβλημα που δείχνει να υπάρχει (πλην του πιθανού κόστους) δεν είναι άλλο από την πυκνότητα αποθήκευσης του αυτή τη στιγμή είναι παρόμοια με αυτή ενός CD (40MB ανά τετραγωνική ίντσα) κάτι που μάλλον σημαίνει πως μόνο σημαντικά δεδομένα θα βρουν τον δρόμο τους προς την νέα αυτή κρυσταλλικού τύπου αποθήκευση…

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;