Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

super-home-computerΣτο Όσλο της Νορβηγίας διεξήχθη στις 3-5 Δεκέμβρη συνέδριο για την ασφάλεια των κωδικών και δεδομένων ονόματι Passwords^12. Το ενδιαφέρον σε αυτό δεν είναι άλλο από την παρουσίαση ενός υπερυπολογιστή κατασκευασμένου από εμπορικά υλικά, που μπορεί να σπάει κωδικούς σε λίγες ώρες. Η συγκεκριμένη επίδοση επετεύχθη χρησιμοποιώντας πέντε 4U servers όπου ο καθένας περιείχε.. 25 AMD GPUs (κάρτες γραφικών ουσιαστικά). Η επικοινωνία μεταξύ των servers γίνονταν με 10GBps οπτική ίνα, ενώ ο προγραμματισμός έγινε στο OpenCL πρότυπο που υποστηρίζει η AMD.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, ένας κωδικός 14 χαρακτήρων στα Windows XP μπορεί να σπάσει σε 6 λεπτά, κάτι που καθιστά το λειτουργικό σύστημα τελείως άχρηστο στις σύγχρονες επιθέσεις. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, για να σπάσει κάποιος τους κωδικούς, θα πρέπει να έχει στα χέρια του τα κωδικοποιημένα στοιχεία, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο να νιώθουμε ασφαλείς:

Ο δημιουργός του υπερυπολογιστή αυτού Jeremi Gosney δήλωσε πως όταν η λίστα με τα 6,4 εκατομμύρια κωδικοποιημένα passwords του Linkedin διέρρευσε, αυτός κατάφερε με τον συνεργάτη του να αποκωδικοποιήσει το 90% με 95% αυτών!

Τι hardware φοράει το συγκεκριμένο σύστημα; Αν και λεπτομέρειες για την GPU ή τον server δεν δίνονται, από την φωτογραφία φαίνεται πως πρόκειται για 8 κάρτες ανά server, άρα η κάθε μία φοράει 3 GPUs. Το μόνο γνωστό είναι η κατανάλωση η οποία κυμαίνεται στα... 7kW!

Πάντως με έναν πρόχειρο υπολογισμό με υλικά από τα ράφια των καταστημάτων (ένα s2011 board, έναν Core i7 με τέσσερις 7970 κάρτες + οπτική κάρτα δικτύου επί πέντε) υπολογίσαμε χονδρικά πως ένας home-made υπερυπολογιστής θα κόστιζε λιγότερο από €14.000 και αυτό θα πρέπει να μας κάνει να ανησυχούμε, αφού το ποσό είναι ένα τίποτα μπροστά στους συμβατικούς servers που κοστίζουν εκατομμύρια...

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;