14 Δεκεμβριου 2009
Posted in
Επικαιρότητα

Μικροσκοπικές μπαταρίες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τη διάσπαση ραδιενεργών ισοτόπων δοκιμάζονται από αμερικανική εταιρεί, με την προοπτική να χρησιμοποιηθούν σε ιατρικά εμφυτεύματα, ασύρματους αισθητήρες και άλλες συσκευές χαμηλής κατανάλωσης.
Οι «βηταβολταϊκές» μπαταρίες της Widetronix, με έδρα το Ίθακα της Νέας Υόρκης, προσφέρουν μεν πολύ χαμηλότερη ισχύ σε σχέση με τις χημικές μπαταρίες, π.χ. τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, μπορούν όμως να λειτουργούν αδιάλειπτα έως και για 25 χρόνια.
Η βηταβολταϊκή τεχνολογία παίρνει το όνομά της από το φαινόμενο της ραδιενεργού διάσπασης β-, κατά την οποία ο πυρήνας ενός ατόμου εκπέμπει ηλεκτρόνια.
Το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με τη πυρηνική σχάση που αξιοποιείται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Επίσης, οι βηταβολταϊκές μπαταρίες δεν αξιοποιοιούν τη θερμότητα της ραδιενεργού διάσπασης. Δημιουργούν ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιώντας μια πλάκα ημιαγωγού όπως το πυρίτιο, προκειμένου να συλλάβουν τα ηλεκτρόνια που εκπέμπει η ραδιενεργή πηγή, περίπου όπως συμβαίνει και με τους ημιαγωγούς των φωτοβολταϊκών πάνελ.
Η τεχνολογία πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου 50 χρόνια και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε στους πρώτους βηματοδότες. Απέτυχε όμως να αξιοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα λόγω της φθοράς που προκαλούν στη μπαταρία τα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας.
Η Widetronix, αναφέρει το LiveSciences.com, πιστεύει ότι έλυσε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας ως ημιαγωγό το καρβίδιο του πυριτίου, το οποίο αντέχει στη ραδιενεργό φθορά επιτρέποντας παράλληλα τη σμίκρυνση της συσκευής.
Οι πρώτες βηταβολταϊκές μπαταρίες της εταιρείας αναμένονται στην αγορά το 2011, και προορίζονται για χρήση σε εμφυτεύσιμες ιατρικές συσκευές και ασύρματους αισθητήρες που παρακολουθούν τα επίπεδα ρύπανσης ή τη δομική ακεραιότητα κτιρίων.
Επίσης, η αμερικανική εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού Lockheed Martin δοκιμάζει την τεχνολογία της Widetronix σε συστήματα που εμποδίζουν την παραβίαση οπλικών συστημάτων, π.χ. πυραύλων, σε περίπτωση που πέσουν σε εχθρικά χέρια.
Πάντως η μέρα που οι πυρηνικές μπαταρίες θα τροφοδοτούν κινητά τηλέφωνα ή φορητούς υπολογιστές απέχει ακόμα πολλά χρόνια, αφού τα σημερινά βηταβολταϊκά της Widetronix προσφέρουν ισχύ μόλις 1 nanowatt, ή ένα δισεκατομμυριοστό του watt.
Η εταιρεία χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου, πειραματίζεται όμως τώρα με το προμήθειο-147 για την ανάπτυξη πιο ισχυρών μπαταριών, ισχύος 1 microwatt.
12/12/2009 - Newsroom ΔΟΛ
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV