Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Νίλι ΚρόουςΝομοθετική πρόταση για τη σύσταση ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η αρμόδια Επίτροπος Νίλι Κρόους. Το πακέτο εισηγήσεων, που εγκρίθηκε χθες το βράδυ από το Κολέγιο των Επιτρόπων, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι θα απαιτείται μία και μόνο άδεια ώστε να μπορεί ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος να λειτουργεί και στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε (αντί για 28 άδειες που θα απαιτούνταν σήμερα).

Επιπλέον, εναρμονίζονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες για την υπενοικίαση δικτύων τηλεπικοινωνιών, ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία πανευρωπαϊκών παρόχων. Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, ή την Κίνα, δεν υπάρχει σήμερα πάροχος που να λειτουργεί και στις 28 χώρες της Ενωσης, ενώ η τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι κατακερματισμένη.

Το πλέον άμεσο όφελος των προτάσεων της Κομισιόν για τους καταναλωτές είναι ότι από την 1η Ιουλίου 2014 θα απαγορευθεί η χρέωση τελών περιαγωγής (roaming) για όσους χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας είτε θα πρέπει να καθιερώσουν ενιαία πακέτα συνδρομής, τα οποία θα καλύπτουν ολόκληρη την κοινοτική επικράτεια, είτε θα πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να επιλέξουν ανταγωνιστικό πάροχο όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες περιαγωγής. Επίσης, η πρόταση εισηγείται την απαγόρευση έξτρα χρέωσης για κλήση σε σταθερά τηλέφωνα εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία αναγκαστικά θα χρεώνονται πλέον ως εθνικές κλήσεις. Καθιερώνεται μάλιστα και πλαφόν για κλήσεις σε κινητά τηλέφωνα εντός Ε.Ε., ύψους 0,19 σεντ ανά λεπτό (συν ΦΠΑ).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πρόταση εναρμονίζει τα δικαιώματα των καταναλωτών σε ολόκληρη την Ε.Ε, καθώς για παράδειγμα θα επιτρέπεται σε όλους τους Ευρωπαίους πελάτες να σπάνε τα συμβόλαιά τους με εταιρείες παροχής ίντερνετ χωρίς ποινή, αν οι πραγματικές ταχύτητες της σύνδεσής τους είναι μικρότερες από αυτές που διαφημίζει το συμβόλαιό τους.


Πηγή: kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;