Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

O χρήστης μπορεί να ξεναγηθεί στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων και τους ανιχνευτές που συμμετέχουν στο «πείραμα του αιώνα».

cern-google-maps-views

Οι εγκαταστάσεις του CERN είναι το πιο πρόσφατο «αξιοθέατο» που εντάχθηκε στην υπηρεσία Maps | Views της Google, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους χρήστες να ξεναγηθούν στα εργαστήρια και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που βρίσκεται εγκατεστημένος στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής στη Γενεύη.

Καθώς το CERN είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο του είδους του, οι άνθρωποι της Google χρειάστηκαν δύο εβδομάδες ώστε, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του Κέντρου, να «σαρώσουν» όλους τους εσωτερικούς χώρους με τις ειδικές κάμερες. Αν και αυτό έγινε το 2011, τα πανοραμικά στιγμιότυπα των εγκαταστάσεων «ανέβηκαν» στο Maps | Views μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Όπως αναφέρει η Google στο επίσημο μπλογκ της, εκτός από τους απλούς χρήστες, η εικονική «περιήγηση» θα είναι χρήσιμη και για τους επιστήμονες που, από χιλιόμετρα μακριά, αναλύουν δεδομένα από το CERN χωρίς να έχουν καταφέρει να επισκεφθούν ποτέ το Κέντρο. Κι αυτό γιατί θα τους δώσει τη δυνατότητα να δουν για πρώτη φορά τον εξοπλισμό που παρέχει αυτές τις μετρήσεις.

Περίοπτη θέση έχουν τα τμήματα της σήραγγας του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), του ισχυρότερου επιταχυντή στον κόσμο. Επίσης, μέσω του Maps | Views, μπορεί κανείς να ξεναγηθεί στους ανιχνευτές (ATLAS, ALICE, CMS, LHCb), οι οποίοι αναλύουν τα «θραύσματα» που προκύπτουν από τις συγκρούσεις δεσμών πρωτονίων-πρωτονίων, μέσα στον LHC.

Ο επιταχυντής και οι ανιχνευτές συμμετέχουν στο «πείραμα του αιώνα» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο CERN και το οποίο αναμένεται να δώσει απάντηση σε θεμελιώδη ερωτήματα της φυσικής και της κοσμολογίας, όπως το γιατί η ύλη υπερίσχυσε της αντιύλης στις πρώτες φάσεις της συμπαντικής δημιουργίας, αν υπάρχουν επιπλέον διαστάσεις και αν ισχύει η θεωρία της υπερσυμμετρίας.

Ήδη πριν ο LHC τεθεί εκτός λειτουργίας για αναβάθμιση, παρείχε στους επιστήμονες δεδομένα τα οποία συνηγορούν κατά 99,99995% για την ύπαρξη του σωματιδίου Χιγκς, το οποίο έχει προταθεί εδώ και δεκαετίες ως ο μηχανισμός που προσδίδει μάζα στην ύλη.


Πηγές: kathimerini.gr | googlepolicyeurope.blogspot.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;