Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Πανελλαδική πρωτιά διεκδικεί η Θεσσαλονίκη με τη διοργάνωση διαγωνισμού, διάρκειας τριών μηνών, με τίτλο «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη: APPS4Thessaloniki».

http://www.thessaloniki.gr/userfiles/image/Dioikisi(NeosOEY)/DnsiEksypEpixeirimatia/TmYpostEpixirimatikotitas/Photos/invitation.JPG

Την έναρξή του θα σηματοδοτήσει σχετική ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου.

Ο διαγωνισμός «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη» στοχεύει στην ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία εφαρμογών web και κινητών τηλεφώνων, οι οποίες θα βελτιώσουν τη λειτουργία της πόλης, παρέχοντας στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις νέες, καινοτόμες υπηρεσίες, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Πρόκειται για μια νέα μορφή εκδήλωσης, η οποία ξεκίνησε από τις Η.Π.Α., με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Νέας Υόρκης (nycbigapps.com), και λαμβάνει χώρα σε μεγάλο αριθμό πόλεων σε όλο τον κόσμο, στοχεύοντας στην κινητοποίηση των πολιτών και στη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις.

Οι «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη» φιλοδοξούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της πόλης παρέχοντας στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις, νέες καινοτόμες υπηρεσίες με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
«Για πρώτη φορά μία ελληνική πόλη διοργανώνει παρόμοια εκδήλωση και το γεγονός αυτό, θα τοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη στο διεθνή πληροφοριακό - τεχνολογικό χάρτη. Η καινοτομία του όλου εγχειρήματος είναι ότι οι πολίτες θα κληθούν να προτείνουν ιδέες για πιθανές εφαρμογές που όχι μόνο θα απλοποιήσουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά θα δώσουν και μία μεγάλη ώθηση στην επιχειρηματική ζωή της πόλης μας ενώ οι προγραμματιστές από Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ινστιτούτα και εταιρίες πληροφορικής της πόλης θα κληθούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό αναπτύσσοντας εφαρμογές», τόνισε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν.
Το εγχείρημα στηρίζεται σε δύο σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης εφαρμογών έξυπνων πόλεων:
  • Το Crowdsourcing, όπου η βασική ιδέα είναι η ανάθεση μιας εργασίας που παραδοσιακά εκτελούνταν από υπάλληλο ή εργολάβο, σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ή μία κοινότητα (πλήθος), μέσω ανοικτής πρόσκλησης.
  • Τα Ανοιχτά Δεδομένα, όπου δημόσιοι φορείς παρέχουν πρόσβαση σε δεδομένα πολιτιστικού, οικονομικού, ερευνητικού, κλπ. ενδιαφέροντος, ώστε να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίησή τους για τη δημιουργία εφαρμογών προστιθέμενης αξίας.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός θα έχει τρία σκέλη:

  • Δημιουργία ανοιχτών δεδομένων από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
  • Ανάπτυξη νέων εφαρμογών, οι οποίες θα κάνουν χρήση ανοιχτών δεδομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων οργανισμών της πόλης.
  • Προσαρμογή ήδη υπαρχουσών εφαρμογών ανοιχτού κώδικα στις ανάγκες της Θεσσαλονίκης.

Με τη λήξη του, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση βράβευσης των πλέον καινοτόμων και χρήσιμων εφαρμογών με βραβεία τα οποία θα υποστηριχθούν χορηγικά από μεγάλες και διεθνείς εταιρείες με κύριο τομέα δράσης τα πληροφοριακά και ηλεκτρονικά συστήματα.

Συνεργαζόμενοι φορείς:

Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος: είναι παράρτημα του διεθνούς οργανισμού Open Knowledge Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος, που ιδρύθηκε το 2004, με σκοπό να προωθήσει την ανοικτή πρόσβαση γνώση σε όλες της τις μορφές.

Ερευνητική Moνάδα URENIO : Η Ερευνητική Μονάδα Αστικής και Περιφερειακής Καινοτομίας (URENIO) είναι ένα πανεπιστημιακό εργαστήριο για την προώθηση της έρευνας και την παροχή επιστημονικών και τεχνολογικών υπηρεσιών.

Χρονοδιάγραμμα Διαγωνισμού:

http://www.thessaloniki.gr/userfiles/image/Dioikisi(NeosOEY)/DnsiEksypEpixeirimatia/TmYpostEpixirimatikotitas/Photos/tl_about3.jpg

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο διαγωνισμό ή για να καταθέσετε την ιδέα σας επισκευθείτε την ιστοσελίδα του διαγωνισμού : http://thessaloniki.appsforgreece.eu/

Επίσης μπορείτε να επισκευθείτε την σελίδα του διαγωνισμού στο Facebook : https://www.facebook.com/apps4thessaloniki.gr

Αναλυτικές πληροφορίες για τον διαγωνισμό, τα έπαθλα και τα χρονοδιαγράμματα μπορείτε να βρείτε εδώ (PDF).

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;