Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

internet-privacy-canvas-fingerprintingΤι κοινό μπορεί να έχουν ο Λευκός Οίκος και το YouPorn; Οι ιστοσελίδες και των δύο χρησιμοποιούν το canvas fingerprinting (καμβάς δακτυλικών αποτυπωμάτων), μια νεότερη μορφή online παρακολούθησης που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι δύσκολο να της κρυφτείς. Το ProPublica διερεύνησε αυτήν την διάχυτη απόκρυφη μέθοδο, που αναπτύχθηκε ως μια ύπουλη εναλλακτική λύση για τα cookies, ώστε οι ιστοσελίδες να μπορούν να τηρούν καρτέλες για τους επισκέπτες τους και την online περιήγησή τους.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Princeton και του KU Leven που ήταν οι πρώτοι που αποκάλυψαν για πρώτη φορά το canvas fingerprinting σε μια εργασία τους με τίτλο "The Web Never Forgets (PDF)" - "Ο Παγκόσμιος Ιστός δεν ξεχνά ποτέ", εκτιμούν ότι το 5% από τις κορυφαίες 100.000 ιστοσελίδες χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για την ανίχνευση των κινήσεων των χρηστών σε απευθείας σύνδεση, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι Whitehouse.gov, Perez Hilton, PlentyOfFish, Rap Genius, CBS, και ναι, και το YouPorn.

Εντάξει, αλλά πώς λειτουργεί;

Το canvas fingerprinting παίρνει το όνομά του από μια διαδικασία, η οποία δίνει εντολές στους web browsers για να σχεδιάσουν μια κρυφή εικόνα και ο κάθε υπολογιστής παράγει μια ελαφρώς διαφορετική, μοναδική εικόνα. Σαν ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Ένας ανατριχιαστικός ιχνηλάτης που θέλει να σε παρακολουθεί όταν βρίσκεσαι σε απευθείας σύνδεση.

Μόλις το πρόγραμμα περιήγησης "ζωγραφίσει" την κρυφή εικόνα, οι πληροφορίες αυτές αναμεταδίδονται στην ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί αυτή την μοναδική εικόνα σου για να εκχωρήσει έναν μοναδικό αριθμό στον υπολογιστή σου (ταυτοποίηση) και να αναπτύξει ένα προφίλ χρήστη για να το χρησιμοποιήσει για την καλύτερη πώληση στοχευμένων διαφημίσεων. Το canvas fingerprinting εφευρέθηκε το 2012 και μια εταιρεία που ονομάζεται AddThis, ανάπτυξε τον κώδικα που χρησιμοποιείται στο 95% των περιπτώσεων.

Δεν θέλεις να σε "ιχνηλατούν" (fingerprinted);

Το canvas fingerprinting είναι μια ιδιαίτερα απειλητική μορφή online παρακολούθησης, επειδή δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το AdBlock Plus ή κάποιες ρυθμίσεις απορρήτου στον browser σου για να την μπλοκάρεις. Το Incognito mode (κατάσταση ανώνυμης περιήγησης) δεν μπορεί να τα βάλει με το canvas fingerprinting, και αυτά είναι άσχημα νέα για κάποιον που προσπαθεί πχ. να κρατήσει τις πορνό συνήθειές του στο DL κάνοντας απλά κλικ στο κουμπί Incognito. Θα ξέρουν τι έχει δει.

Αν θέλεις να αποφύγεις την παρακολούθηση του canvas fingerprinting, το ProPublica επισημαίνει μερικές μεθόδους:

  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δίκτυο Tor για να έχεις ανώνυμη σύνδεση και να αποφεύγεις έτσι όλα τα (γνωστά) είδη παρακολούθησης.
  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το NoScript, μια web επέκταση για τον Firefox, για να καταπολεμήσεις την παρακολούθηση, αν και θα πρέπει να αναζητάς κάθε φορά το ποιοι ιστότοποι είναι "καθαροί" για να "κλείνεις" τον αποκλεισμό των Java ή άλλων scripts που τρέχουν, κάτι που όμως είναι τόσο χρονοβόρο και συνάμα δεν είναι και απολύτως σίγουρο (ως μέθοδος).
  • Υπάρχει μια ιστοσελίδα που απαριθμεί όλα τα κορυφαία sites που χρησιμοποιούν σήμερα canvas fingerprinting, ώστε να μπορείς να ελέγχεις τις τοποθεσίες σχετικά με αυτό, αλλά δεν ενημερώνεται αρκετά συχνά για να πιάνει όλους τους νέους ιστότοπους που το εφαρμόζουν.
  • Μπορείς επίσης, να κατεβάσεις το Chameleon, είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης που έχει σχεδιαστεί για να αποφευχθεί αυτό το είδος της παρακολούθησης, αλλά είναι ακόμα σε μια πρώιμη πειραματική έκδοση και δεν είναι και πολύ φιλικό προς το χρήστη, εκτός αν είσαι άνετος με πράγματα που υπάρχουν στο Github. Μια άλλη επιλογή είναι ο αποκλεισμός του JavaScript από τον browser σου εντελώς. Αυτό όμως πρόκειται να χαλάσει σε ένα σοβαρό επίπεδο την εμπειρία σου σε πολλές ιστοσελίδες, γι' αυτό και δεν το συνιστούμε.

Αν έχεις αποδεχτεί την μοίρα σου, ως κάποιος που είναι "υπό παρακολούθηση", αλλά δεν θέλεις τα δεδομένα σου να χρησιμοποιούνται για τη στόχευση διαφημίσεων και την κατασκευή προφίλ, μπορείς να γραφτείς με το χέρι (ένα-ένα) στα opt-outs στις επιχειρήσεις που κάνουν την παρακολούθηση. Το AddThis είναι το μεγαλύτερο, δεδομένου ότι αυτό κάνει τα περισσότερα πάνω στην περίπτωση της ινχηλάτησης με το canvas fingerprinting.

Είναι τόσο αποκαλυπτικό όσο και ανησυχητικό το γεγονός ότι ο μόνος πραγματικός τρόπος γύρω από αυτό το σύστημα παρακολούθησης, είναι άβολος και ελλιπής. Αλλά μέχρι κάποιος να βρει έναν τρόπο να το σταματήσει όλο αυτό, τουλάχιστον μπορείς να γνωρίζεις το ποια sites παραβιάζουν ακόμα κι αυτήν την λιγοστή προστασία της ιδιωτικής ζωής που μας έχει απομείνει στο διαδίκτυο.


Πηγή: ProPublica
Μετάφραση: Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;