Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

gamerΌταν συζητάμε τι υπολογιστή πρέπει να αγοράσει κανείς και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει, σπάνια λαμβάνουμε υπόψη τους φανατικούς των βιντεοπαιχνιδιών. Γι΄ αυτούς θεωρούμε ότι υπάρχουν μόνον υπολογιστές γραφείου με ακριβές κάρτες γραφικών, πανίσχυρους επεξεργαστές και ενισχυμένο σύστημα ψύξης. Μήπως όμως δεν είναι πάντα έτσι;

Στην πραγματικότητα, πολύ σπάνια αγοράζει κανείς υπολογιστή με αποκλειστικό ή κύριο μέλημα τα βιντεοπαιχνίδια, καθώς στην περίπτωση αυτή η αγορά μιας καλής κονσόλας παιχνιδιών κάνει πολύ καλύτερα τη δουλειά. Αντίθετα, υπάρχουν πάρα πολλοί που αναζητούν έναν υπολογιστή για να κάνουν τη δουλειά τους, με την προϋπόθεση ότι σε συγκεκριμένες περιστάσεις θα μπορούν να παίζουν παιχνίδια. Για το κοινό αυτό, η αγορά υπολογιστή γραφείου και μάλιστα με έξτρα δυνατότητες δεν είναι μονόδρομος, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές. Ένα all-in-one ΡC με πολύ ωραίο ντιζάιν, ένας ισχυρός φορητός υπολογιστής, αλλά υπό προϋποθέσεις ακόμα και ένα netbook μπορούν να τρέξουν παιχνίδια και να προσφέρουν διασκέδαση.

Desktop vs. Laptop
Κανένας σύγχρονος υπολογιστής γραφείου δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα να τρέξει ακόμα και το πλέον απαιτητικό βιντεοπαιχνίδι, τουλάχιστον σε σχέση με τις απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ. Πάντως, μια καλή κάρτα γραφικών τελευταίας γενιάς είναι σίγουρα χρήσιμη, καθώς εξασφαλίζει καλή ποιότητα προβολής σε τρισδιάστατα γραφικά, χωρίς πάγωμα της εικόνας ή ενοχλητικό θόρυβο και pixels.

Στους φορητούς υπολογιστές τα πράγματα είναι περίπλοκα, ειδικά σε μοντέλα μικρών διαστάσεων. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται προσοχή στην επιλογή φορητών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε επεξεργαστές, κάρτα γραφικών και δευτερευόντως σε μνήμη και οθόνη.

Κατ΄ αρχήν, ένας επεξεργαστής διπλού πυρήνα με ταχύτητα λειτουργίας 2 GΗz είναι η βάση από την οποία πρέπει να ξεκινήσει κανείς. Ωστόσο, για τους πιο προχωρημένους υπάρχουν επεξεργαστές χρονισμένοι στα 2,8 GΗz, αλλά και τετραπύρηνες προτάσεις. Βασική επιλογή είναι και αυτή της κάρτας γραφικών, η οποία σε υπολογιστές γραφείου έχει αρκετά μεγάλες διαστάσεις. Ευτυχώς που η τεχνολογία προχωρά αρκετά γρήγορα και πλέον υπάρχουν προτάσεις με μνήμη 512 ΜΒ ή ακόμα και 1 GΒ, ενώ είναι εφικτή ακόμα και η χρήση δύο καρτών παράλληλα. Μπορεί με τα σημερινά παιχνίδια να μην είναι απαραίτητο, αλλά στο κοντινό μέλλον σίγουρα θα χρειαστούν.

Σε σχέση με τη μνήμη RΑΜ, ισχύει το όσο περισσότερη τόσο καλύτερα, αλλά ούτως ή άλλως σε έναν φορητό αξιώσεων τα 4 GΒ είναι πλέον δεδομένα. Επίσης, πολλές επιλογές υπάρχουν σε φορητούς με οθόνη 17 ιντσών η οποία είναι ό,τι πρέπει για τον απαιτητικό gamer. Φυσικά, μπορεί κανείς να στραφεί και σε περιορισμένα ακόμα μοντέλα 18 ιντσών ή και 20 ιντσών, αλλά κάτι τέτοιο αυξάνει πολύ το βάρος του υπολογιστή. Επίσης, καλή ιδέα είναι να επιλέξει κανείς και έναν μεγάλο σκληρό δίσκο, καθώς τα σύγχρονα παιχνίδια απαιτούν ακόμα και 15 GΒ αποθηκευτικού χώρου. Αντί για έναν μέσο δίσκο με χωρητικότητα 200 GΒ, γιατί να μην επιλέξει κανείς ένα μοντέλο στα 500 GΒ ή ακόμα και στο 1 ΤΒ, ειδικά από τη στιγμή που η τιμή τους δεν είναι απαγορευτική;

Στους υπολογιστές γραφείου, εκτός από τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, τη μνήμη και τον σκληρό δίσκο, θα πρέπει κανείς να προσέξει επίσης και τις εισόδους/εξόδους που διαθέτει, την ευκολία διασύνδεσης στο Ιnternet (για τα δικτυακά παιχνίδια) και φυσικά τα περιφερειακά που θα χρειαστούν (ένα gamepad, ένα ειδικό πληκτρολόγιο ή μια τιμονιέρα είναι πάντα χρήσιμα). Η ύπαρξη όχι μόνο Εthernet, αλλά και WiFi είναι εκ των ων ουκ άνευ, ενώ μια ΗDΜΙ είναι επίσης χρήσιμη, ειδικά αν σκοπεύει κανείς να αξιοποιήσει την τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας του σπιτιού.

Το κόστος στην κάθε περίπτωση

Με βάση τα παραπάνω, έχει νόημα να σκεφτεί κανείς και τον παράγοντα «κόστος» στην τελική του επιλογή. Τα netbooks τα οποία όπως είπαμε μπορούν άνετα να τρέξουν παλιότερα παιχνίδια, αρχίζουν από τα 350-400 ευρώ περίπου, με τις φθηνότερες λύσεις να έχουν αρκετά προβλήματα. Αντίστοιχα, ένα ικανοποιητικό λάπτοπ για παιχνίδια αρχίζει ακόμα και από τα 800 ευρώ, για εκείνους όμως που θέλουν το κάτι παραπάνω το κόστος κινείται περίπου στα 1.200-1.300 ευρώ, χωρίς να αποκλείει κανείς και τις ακριβότερες λύσεις. Αντίστοιχα, ένας αξιόλογος υπολογιστής γραφείου για gaming κοστίζει περίπου 600 ευρώ, χωρίς την οθόνη. Ωστόσο, αν επιλέξει κανείς και μια οθόνη μεγάλων διαστάσεων (22 ίντσες και πάνω) με καλές επιδόσεις, τότε συνολικά θα πρέπει να υπολογίσει ότι θα δαπανήσει τουλάχιστον 900 ευρώ.

Παλαιότεροι τίτλοι για τα netbooks

Για όσους έχουν αποφασίσει να αγοράσουν ένα netbook, προφανώς τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι και το πρώτο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούν ως λειτουργικό τα Windows ΧΡ λέει πολλά, δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν ενδιαφέροντα παιχνίδια για να περάσει κανείς την ώρα του. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να ξεσκονίσει κανείς παλιότερους τίτλους, μερικοί από τους οποίους έχουν λατρευτεί στο παρελθόν.

Ανάμεσά τους αξίζει να αναφέρουμε το Αge of Εmpires 3, το Quake 3, το Grand Τheft Αuto Vice City ή το Warcraft 3. Φυσικά, τα netbooks με 10άρα οθόνη σαφώς υπερέχουν, ενώ καλή ιδέα είναι να ενισχύσει κανείς και τη μνήμη τους μέχρι τα 2 GΒ, τουλάχιστον στα μοντέλα που κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Μεγαλύτερες βελτιώσεις μπορεί κανείς να περιμένει με την εισαγωγή των διπύρηνων Ιntel Αtom στην εν λόγω αγορά, κάτι που πάντως δεν έχουμε δει ακόμη.

 

02/03/2010 - ngitital.tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;