Διαφήμιση
( 2 ψήφοι )

Μια φήμη διέρρευσε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει τη "διάλυση" της Google. Αυτό πρέπει να είναι βαρύ για το καταπιεί ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Google, ο Eric Schmidt. Συγγνώμη κ. Schmidt, προφανώς δεν μπορείς να εκφοβίσεις την ευρωπαϊκή ήπειρο με τον ίδιο τρόπο που έχεις πρόσφατα προσπαθήσει να εκφοβίσεις τους ηγέτες της τεχνολογίας, όπως τον Tim Cook για το modus vivendi της Google.

europe-vs-google

Πρόσφατα, έγραψα για το πώς η Google, με όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς της, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός υπερτροφικού μονοπωλίου. Συναφώς, ο John D. Rockefeller και η Standard Oil Company του, δεν έχουν τίποτα για τον Schmidt και το cast των χαρακτήρων της Google. Αυτό οδήγησε σε ένα δεύτερο σημείο μου, κυρίως αναρωτιόμουν για το γιατί οι ΗΠΑ δεν ξεκαθαρίζουν το θέμα με την επιβολή του νόμου Sherman Antitrust Act του 1890 και την 4η τροποποίηση.

Όπως φαίνεται, τελικά κάποιος το κάνει, έστω και από διαφορετική ήπειρο. Ενώ η Αμερική αγνοεί τους δικούς της νόμους και γυρνά και το άλλο μάγουλο, ας δούμε ποιος έρχεται να ρίξει μια πυρηνική βόμβα στην Google; Η Ευρώπη. Ξεχάστε την στάση της Ευρώπης σχετικά με το δικαίωμα στη λήθη, στην οποία μέχρι σήμερα, έχουν σταλεί στην Google περίπου 171.000 αιτήσεις για να αφαιρέσει συνδέσμους. Αυτά είναι τρίχες σε σύγκριση με το εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθήσει την σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια καταιγίδα κρύου ιδρώτα που καταφθάνει στα μέτωπα αυτών που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Menlo Park campus.

Λοιπόν, τι σημαίνει όμως αυτό για εσένα, για εμένα και για τους άλλους; Για τους εν τις ΗΠΑ, τίποτα. Αλλά για την γηραιά ήπειρο, που αποκτά ξαφνικά ένα καινούργιο μυαλό, θα μπορούσαμε να αναμένουμε να συμβούν τα παρακάτω.
Η Google θα πρέπει να διαχωρίσει τη μηχανή αναζήτησης της από όλες τις άλλες υπηρεσίες της, όπως το Gmail, το Google Maps, το Google Docs, και όλα τα άλλα. Θα απαγορευθεί επίσης, στην Google η ευνοϊκή μεταχείριση στα αποτελέσματα αναζήτησης της για τις δικές της υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τους Financial Times, "Η Επιτροπή διερευνά τις ανησυχίες για την κυριαρχία της Google για την αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσα σε πέντε χρόνια, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι με την τακτική της εταιρείας να ευνοεί τις δικές της υπηρεσίες, χτυπά έτσι κάτω από την ζώνη, τα κέρδη των ανταγωνιστών της". Προφανώς, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε επί του θέματος στο εξωτερικό.

Μην νομίζετε ότι η Google δεν βλέπει το τι γίνεται. Σε μια ομιλία του τον περασμένο μήνα στο Βερολίνο για την υπεράσπιση του "μωρού του" και για την ενσωμάτωση των δικών της περιεχομένων, από την Google, στα αποτελέσματα αναζήτησης, ο Schmidt υποστήριξε, "Δημιουργήσαμε την αναζήτηση για τους χρήστες, όχι για ιστοσελίδες". Επιπλέον, η ρύθμιση "θα στερήσει πολύτιμη επισκεψιμότητα και θέσει μειονεκτήματα στις επιχειρήσεις τους". Αλήθεια; Πείτε μου λοιπόν κύριε, γιατί η Google συλλέγει τις ακόλουθες πληροφορίες:

Σκεφτείτε ότι αυτή ακριβώς τη στιγμή, η Google έχει τα μέσα να γνωρίζει:

 • Τι κάνετε σε απευθείας σύνδεση (Google Chrome)
 • Αυτό που κάνετε χωρίς σύνδεση (Android και τα Chromebooks)
 • Αυτό που κάνετε στο σπίτι (Nest)
 • Πότε είστε στο σπίτι (Nest)
 • Αυτό που εργάζεστε πάνω του (Google Drive)
 • Με ποιους συνδέεστε (Android, Gmail, Google+)
 • Με ποιους μιλάτε (Android, Google+)
 • Με ποιους αλληλογραφείτε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Gmail)
 • Τι ακούτε (Google Play και Music)
 • Αυτό που βλέπετε (YouTube)
 • Που βρίσκεστε (Android)
 • Που πάτε (Google Maps και self-driving car)
 • Πότε (θα) πάτε (Google Calendar)
 • Τι ψάχνετε (Google Search)
 • Πώς χειρίζεστε την πραγματικότητά σας (Magic Leap)
 • Παρακολουθώντας σας παντού (DigitalGlobe)

Money walks και αυτός είναι ο λόγος που η Google πάει μακριά με τα στοιχεία σας και τα πουλά στον υψηλότερο πλειοδότη. Είναι εντελώς ανατριχιαστικό. Τώρα που η Ευρώπη είναι έτοιμη να τινάξει στον αέρα το moneymaker της Google, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η Google θα αντεπιτεθεί με όλο της το οπλοστάσιο. Και καλή της τύχη με αυτό, διότι η Ευρώπη είναι πολύ λιγότερο φιλική στις δικαιολογίες της. Και όπου υπάρχει καπνός, στην περίπτωση αυτή, οι ρυθμιστικές ενέργειες της Ευρώπης, θα βάλουν τελικά φωτιά και εντός των Η.Π.Α., κάτι που η Google θέλει να αποφύγει πάση θυσία και με κάθε κόστος.

Αυτή η κίνηση είναι μια στιγμή ορόσημο, ίσως μια αρχή, ένα πρώτο βήμα ώστε οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να πάρουν πίσω τα δικαιώματά τους και τις προσωπικές τους πληροφορίες. Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι αυτό θα μας οδηγήσει τουλάχιστον για κινήσεις εντός των συνόρων των Η.Π.Α.

Βρίσκεσαι σε πολύ καλό δρόμο Ευρώπη!


Πηγή: "Europe Declares War on Google!", Huffington Post (The Blog), 24/11/2014
Μετάφραση: Κόμμα Πειρατών Ελλάδας


δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;