05 Μαρτιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Στη Γερμανία θα καταστραφούν τα αποθηκευμένα μηνύματα από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών!
Ράβε-ξήλωνε: οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας πρέπει τώρα να καταστρέψουν δισεκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα πελατών τους, τα οποία αποθήκευαν από τον Δεκέμβριο του 2007 κατά παραγγελία της γερμανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αποφάνθηκε χθες ότι ο νόμος που επιτρέπει τη δημιουργία τέτοιων «αποθεμάτων» είναι αντισυνταγματικός.
Ετσι κάλεσε την κυβέρνηση να εκπονήσει νέο νόμο, ο οποίος δεν θα παραβιάζει, όπως ο προηγούμενος, το «επικοινωνιακό απόρρητο». Σύμφωνα με τον ως τώρα ισχύοντα νόμο, που ψηφίστηκε το 2007 βάσει κοινοτικής οδηγίας, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι υποχρεωμένες να αποθηκεύουν για έξι μήνες κάθε ηλεκτρονική επαφή (τηλεφωνήματα, SΜS, e-mail, αλλά και κάθε απλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο). Υπό καταγραφήν είναι το πότε, πόσο και με ποιον έχει επαφή ένας πελάτης, και όχι το περιεχόμενο των επαφών του. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συνδέσεων αρκούν όμως για να σχηματιστεί ένα πλήρες προφίλ των κινήσεων και της προσωπικότητας του πελάτη. Τα δεδομένα αυτά τίθενται, ύστερα από δικαστική έγκριση, στη διάθεση της εισαγγελίας, της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, με στόχο να κολασθούν διαπραχθέντα ποινικά αδικήματα, ή να αποφευχθεί η τέλεση άλλων.
Οι συνταγματικοί δικαστές έκριναν ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Ταυτόχρονα επισήμαναν την κατάχρηση που μπορεί να προκύψει από μια τέτοια «αθέατη» καταγραφή, κάτι που όπως αναφέρεται στην απόφαση οδηγεί τους πολίτες στονα «συναισθάνονται ότι απειλούνται». «Οι αμφιλεγόμενες οδηγίες δεν εξασφαλίζουν ούτε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας των πληροφοριώνούτε περιορίζουν ικανοποιητικά τις πιθανές χρήσεις αυτών» ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου. Η απόφαση προκάλεσε αλληλοσυγκρουόμενα αισθήματα στους συνολικά 34.000 ενάγοντες, ανάμεσα στους οποίους και η νυν υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπίνε Λοϊτχόισερ Σναρενμπέργκερ . «Κερδίσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο» είπε ένας από αυτούς. Και αυτό, πρόσθεσε, επειδή βρήκαν μόνο το «μισό» δίκιο τους, αφού οι συνταγματικοί δικαστές χαρακτήρισαν την κοινοτική οδηγία, βάσει της οποίας θεσπίστηκε ο νόμος, συμβατή με το γερμανικό Σύνταγμα.
03/03/2010 - tovima.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV