Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Zombie PCΣε συνεργασία με το FBI, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα που πιστεύεται ότι βρίσκονταν πίσω από τη μεγαλύτερη απάτη με υπολογιστές «ζόμπι». Οι υπολογιστές αυτοί, 13 εκατομμύρια στον αριθμό, είχαν μολυνθεί με ιό και υπέκλεπταν ευαίσθητα δεδομένα των ανυποψίαστων χρηστών τους.

«Είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών ζόμπι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Χοσέ Αντόνιο Μπεροκάλ, επικεφαλής του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στη Μαδρίτη.

«Ζόμπι» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα μολυσμένα συστήματα, τα οποία λειτουργούσαν ως υποχείρια των χάκερ και έκλεβαν αριθμούς πιστωτικών καρτών, κωδικούς πρόσβασης και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.

Ο ιός, με την ονομασία Mariposa («πεταλούδα») είχε εξαπλωθεί σε 190 χώρες και εντοπίστηκε κρατικές υπηρεσίες, τουλάχιστον 40 μεγάλες τράπεζες και στις περισσότερες από τις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις όλου του κόσμου, αναφέρει το Reuters.

Ο Mariposa εντοπίστηκε το Μάιο του 2009 από την καναδική εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Defence Intelligence, η οποία ενημέρωσε το FBI. Το botnet εξουδετερώθηκε το Δεκέμβριο.

Για τον εντοπισμό των τριών υπόπτων η ισπανική αστυνομία συνεργάστηκε με το FBI αλλά και με την ισπανική εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Panda. O φερόμενος ως εγκέφαλος και δύο ακόμα άτομα συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα. Και οι τρεις είναι Ισπανοί υπήκοοι ηλικίας 25 έως 31 ετών, αναφέρει το AFP.

Στην κατοχή ενός από τους κατηγορούμενους βρέθηκαν 800.000 κωδικοί και ηλεκτρονικά πιστοποιητικά.

Εκτός του ότι υπέκλεπταν δεδομένα για δική τους χρήση, οι τρεις Ισπανοί κατηγορούνται ότι επινοικίαζαν το botnet και σε άλλους χάκερ.

Πολλά ακόμα botnet εκτιμάται ότι συνεχίζουν να λειτουργούν στο Διαδίκτυο, ελεγχόμενα από σπείρες που έχουν την έδρα τους κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα και τη Λατινική Αμερική.

 

03/03/2010 - tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;