10 Μαρτιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Σχεδόν τέσσερις στους πέντε ανθρώπους στον κόσμο θεωρούν την πρόσβαση στο Ίντερνετ θεμελιώδες δικαίωμα, σύμφωνα με διεθνή έρευνα του BBC.
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 27.000 ενήλικες από 26 χώρες, και το βασικό της συμπέρασμα ήταν η ισχυρή υποστήριξη της πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Εξάλλου, χώρες όπως η Φινλανδία και η Εσθονία έχουν ήδη χαρακτηρίσει ως «ανθρώπινο δικαίωμα» τη δυνατότητα σύνδεσης στο Ίντερνετ για τους πολίτες τους. «Δεν μπορεί να αγνοηθεί το δικαίωμα στην επικοινωνία», επεσήμανε ο Δρ. Χαμαντούν Τουρέ, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών. «Το Διαδίκτυο είναι η πιο ισχυρή πηγή διαφώτισης που δημιουργήθηκε ποτέ», ενώ επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θεωρούν το Διαδίκτυο ως στοιχείο των βασικών υποδομών τους, όπως οι δρόμοι και το νερό.
Η έρευνα αποκάλυψε ακόμη διαφορές στην αντίληψη των ερωτηθέντων από διαφορετικές χώρες, σχετικά με την παρέμβαση του κράτους στο Διαδίκτυο. Οι χρήστες από τη Νότια Κορέα και τη Νιγηρία θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία παρέμβαση στο Ίντερνετ, άποψη με την οποία διαφωνούν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αλλά και οι Κινέζοι.
Πρόσφατα, η ΕΕ υιοθέτησε μία οδηγία που αναφέρει ότι οποιαδήποτε μέτρα από τα κράτη μέλη που μπορεί να επηρεάσουν την πρόσβαση των πολιτών στο Ίντερνετ θα πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Επιπλέον, η ΕΕ δεσμεύεται να παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση στους πολίτες της.
Σε χώρες όπως το Μεξικό, η Βραζιλία και η Τουρκία, οι πολίτες υποστηρίζουν περισσότερο έντονα την ελεύθερη πρόσβαση, επισημαίνει η έρευνα, ενώ το υψηλό ποσοστό σε αυτό το ερώτημα εντοπίζεται στην Νότια Κορέα, που είναι και η πιο δικτυωμένη χώρα του κόσμου. Μάλιστα, στην Ιαπωνία και τη Ρωσία, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς το Διαδίκτυο, ενώ τέσσερις στους πέντε απάντησαν ότι το μέσο τους προσφέρει περισσότερη ελευθερία.
Ωστόσο, δε λείπουν και οι ανησυχίες των πολιτών, σχετικά με την ηλεκτρονική εξαπάτηση και κλοπή δεδομένων, την ευκολία στην πρόσβαση βίαιου και ακατάλληλου περιεχομένου για παιδιά αλλά και η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.
08/03/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες BBC
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV