Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συζητήσεις με τον ΟΗΕ για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Διαδίκτυο και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής του κυβερνό-πολέμου.

Η προσπάθεια, που αναφέρθηκε πρώτη φορά από τους New York Times, είναι ουσιαστικά η ψηφιακή εκδοχή των συζητήσεων ελέγχου των πυρηνικών οπλοστασίων που διεξήχθησαν ανάμεσα στις δύο πλευρές στη Γενεύη. Το βάρος όμως δε δίνεται στους εξοπλισμούς βομβών και πυραύλων, αλλά στην αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων επιθέσεων που πραγματοποιούνται στον διαδικτυακό χώρο.

Με την αύξηση των διαδικτυακών επιθέσεων σε μεγάλους οργανισμούς, από τράπεζες και επιχειρήσεις μέχρι κυβερνητικές και στρατιωτικές υπηρεσίες, διπλωμάτες από τις δύο πλευρές προσπαθούν να διαμορφώσουν το πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας αντιμετώπισης του κυβερνό-πολέμου.

«Οι δύο πλευρές ανταποκρίνονται θετικά», δήλωσε ο Τζέιμς Λιούις, ερευνητής στο κέντρο στρατηγικών και διεθνών σπουδών και ειδικός σε θέματα κυβερνό-πολέμου. «Δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο μέχρι σήμερα». Η πιθανότητα πραγματοποίησης μίας ευρείας κλίμακας κυβερνό-επίθεσης έχει απασχολήσει έντονα τους ειδικούς, μετά τα περιστατικά στη διαμάχη Ρωσίας και Γεωργίας την περασμένη χρονιά αλλά και την κατάρρευση των ηλεκτρονικών υποδομών της Εσθονίας μετά από επίθεση το 2007.

Κάποιοι θεωρούν ότι η κλίμακα και οι επιπτώσεις τέτοιων περιστατικών έχουν υπερεκτιμηθεί, οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν ότι σοβαροί κίνδυνοι ελλοχεύουν από τη δραστηριότητα εγκληματικών συμμοριών που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο, καθώς και από την κρατικά υποκινούμενη κατασκοπεία στο Διαδίκτυο.

Πριν από μερικούς μήνες, τα σχέδια ενός νέου μαχητικού που ανατπυσσόταν από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ολλανδία και το Ισραήλ, εκλάπησαν όταν χάκερς εισέβαλαν σε υπολογιστές των ΗΠΑ, ενώ πριν από δύο χρόνια, Κινέζοι χάκερς κατηγορήθηκαν για τα προβλήματα ασφαλείας που εκδηλώθηκαν στους υπολογιστές του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι πρόσφατες συζητήσεις θεωρούνται ως μια προσπάθεια επεξεργασίας μιας συμφωνίας πάνω σε ένα αριθμό θεμάτων που σχετίζονται με την διαδικτυακή ασφάλεια. Η Ρωσία φέρεται να αναζητά μία συμφωνία αφοπλισμού για τον κυβερνοχώρο, ενώ οι ΗΠΑ ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τις συζητήσεις για την καλύτερη συνεργασία στην αντιμετώπιση του κυβερνό-εγκλήματος.

Ο Λιούις επιβεβαίωση ότι η ρωσική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού, του υπουργείου Εξωτερικών και υπηρεσιών ασφαλείας στην Ουάσιγκτον, πριν από ενάμιση περίπου μήνα. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Λευκός Οίκος δέχθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία για τον αφοπλισμό και τη διεθνή ασφάλεια του ΟΗΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Τα ακανθώδη ζητήματα ωστόσο είναι πολλά και προκύπτουν από το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ρωσία διαθέτουν εκλεπτυσμένες και απόρρητες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, τις οποίες δε φαίνονται διατεθειμένες να καταγράψουν. Παρά το ότι οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τους κινδύνους του κυβερνό-πολέμου, καμιά τους δε φαίνεται διατεθειμένη να απέχει από μελλοντικές δραστηριότητες αποκαλύπτοντας τις τεχνολογίες που έχουν αναπτύξει.

Εκτός από αυτό, οι συζητήσεις θα πρέπει να κάνουν φανερή τη στροφή σε σχέση με τους χειρισμούς της διακυβέρνησης Μπους, που αρνούνταν να εμπλακεί σε συζητήσεις με τον ΟΗΕ και τη Ρωσία για την ανάπτυξη μιας συνθήκης περιορισμού των κυβερνό-όπλων. Η κυβέρνηση Ομπάμα από την άλλη, αναγνώρισε τις κυβερνό-επιθέσεις ως «προτεραιότητα εθνικής σημασίας, ενώ κινήθηκε προς την κατεύθυνση διορισμού συμβούλου σχετικού με αυτά τα θέματα στον Λευκό Οίκο.

«Ο κυβερνοχώρος είναι μία πραγματικότητα, όπως και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από αυτόν», δήλωσε τον Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος. «Από εδώ και στο εξής, οι ψηφιακές μας υποδομές θα θεωρούνται στρατηγικής σημασίας». Η συγκεκριμένη θέση πάντως παραμένει κενή, έξι μήνες μετά τη σχετική ανακοίνωση, κυρίως λόγω διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Πολλοί Αμερικανοί ειδικοί απασχολούνται περισσότεροι με την οικονομική επίπτωση του κυβερνό-εγκλήματος και τις διαδικτυακές οικονομικές απάτες, ειδικά από τη στιγμή που οι διεθνείς προσπάθειες χαρακτηρίζονται από αδυναμία εντοπισμού και σύλληψης των χάκερ, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τη Ρωσία και την Κίνα.

Σήμερα, το διαδικτυακό έγκλημα είναι μια αγορά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2008, χάκερς εισέβαλαν στο σύστημα της Royal Bank της Σκωτίας, κατασκεύασαν κάρτες-κλώνους πιστωτικών καρτών που χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για να γίνουν αναλήψεις αξίας περίπου πέντε εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, σε δεκάδες πόλεις του κόσμου.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Αμερικανός Άλμπερτ Γκονζάλεζ, παραδέχθηκε τη συμμετοχή του σε διεθνές κύκλωμα με έδρα στη Ρωσία και την Ουκρανία, το οποίο έκλεψε περισσότερους από 130 εκατομμύρια αριθμούς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η αδυναμία και τα κενά στη διεθνή συνεργασία των διωκτικών αρχών, σημαίνει ότι η πλειοψηφία των μελών του κυκλώματος δε μπορούν να διωχθούν από τις αρχές οποιασδήποτε χώρας.

 

14/12/2009 - kathimerini.gr με πληροφορίες από The Guardian

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;